ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підготовка офіцерів-танкістів у Харкові: курсом змін та інновацій

Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 10 Вересня 2021, 13:45

Сьогодні за темпами розвитку та вдосконалення навчального процесу Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» перебуває в авангарді вищих військових навчальних закладів нашої держави. І швидкість з впровадження змін чи інновацій тут збавляти не збираються.

За словами командування військового вишу, усі без винятку кафедри та інші навчальні підрозділи зазнали суттєвих змін, що полягають в інформатизації занять, відкритті нових спеціалізованих класів, спеціальних майданчиків для техніки й використання сучасних 3D-технологій.

Кореспондент АрміяInform дізнався у заступника начальника інституту з навчальної та наукової роботи полковника Володимира Марущенка про останні освітні нововведення та досягнення вишу.

До 70% занять із курсантами відведено практичним заходам

Завдяки оновленій матеріально-технічній базі ми на високому рівні забезпечуємо підготовку офіцерів для служби у танкових військах та частинах РХБ захисту, каже полковник Володимир Марущенко.  Якщо коротко, то в основу сьогоднішнього навчання курсантів ми заклали широкий досвід участі Збройних Сил України в російсько-українській війні та найкращі напрацювання в цій сфері нашими партнерами із країн-членів НАТО. Приміром, тільки впродовж 2021-го в нас було близько 10 іноземних делегацій і від кожної ми намагаємося запозичити якомога більше корисного.

Офіцер також додав, що шість років тому було радикально переглянуто програми навчання та внесено чимало змін. Відтоді до 70% занять із курсантами відведено практичним заходам. Причому приблизно 30% з них проводяться у нічний час. Значно збільшився час й на загальновійськову підготовку.

Фактично всі дисципліни зазнали серйозної трансформації з урахуванням досвіду бойових дій на Сході, проведено радикальну модернізацію й удосконалення приміщень у вісьмох навчальних корпусах. Також збільшилася кількість нових навчальних аудиторій, серед яких: багатофункціональний клас РХБ захисту; навчальний клас тактики військ РХБ захисту; спеціалізовані навчальні класи загальної будови танків Т-64 та Т-72; навчальні класи будови БТР і БМП; навчальний клас тактичної медицини; спортивний зал і спортивний зал БАрС та багато інших. Буквально торік парк бойової навчальної техніки закладу поповнили дві одиниці БТР-3Е1У, БРЕМ, три танки Т-84 та БМП-1.

Нині працюємо над створенням нового окремого класу сучасних зразків бронетехніки, де будуть представлені танки «Оплот», «Ятаган», Т-84, бронетранспортер БТР-4Е та інші зразки. Зауважу, що ми вчимо наших курсантів-танкістів керуванню та порядку експлуатації широким спектром бронетанкового озброєння та іншої військової техніки, що нині перебувають в Збройних Силах України,  розповів полковник Володимир Марущенко.

До нещодавніх заслуг колективу інституту треба віднести й введення в експлуатацію низки навчально-лабораторних комплексів: надсучасний навчальний комплекс легководолазної підготовки; комплекс практичного виконання завантаження й розвантаження зразків озброєння та військової техніки на залізничну платформу та напівпричіп тягача.

Навіщо танкістам легководолазна підготовка?!

За словами офіцерів кафедри експлуатації бронетанкового озброєння та військової техніки, де перебуває навчальний комплекс легководолазної підготовки, це місце на 100% створює ситуації, що можуть виникнути під час форсування великої річки чи водоймища.

  Подібного об’єкта ніде в Україні більше немає, говорить полковник Володимир Марущенко. – Тут є приміщення з двома басейнами та унікальним гідротренажером, класи для вивчення ізолюючих протигазів і кімната, де курсанти вчаться надавати першу медичну допомогу, а також душові, гардеробні тощо.

Під час практичних занять старшокурсники відпрацьовують усі можливі ситуації, що можуть виникнути під час евакуації екіпажу танка на водоймищі.

Ці заняття є обов’язковим елементом підготовки воїнів-танкістів, але насамперед це – психологічний тест, який проходять курсанти перед подоланням водних перешкод на бойових машинах. До речі, по випуску з інституту наші вихованці отримують свідоцтва інструктора з легководолазної підготовки та зможуть готувати підлеглих до роботи в екстремальних умовах, уточнив заступник начальника інституту з навчальної та наукової роботи.

Карантин не вплинув на рівень викладання та навчання

В умовах пандемії та з впровадженням карантинних правил у навчальному закладі активно використовують усі наявні методики проведення занять із застосуванням інноваційних технологій: інтерактивних мультимедійних програм; навчальних фільмів; 3D-турів; VR-симуляторів тощо.

В освітньому процесі наші викладачі використовують платформи BigBlueButton, Zoom, Moodle НТУ «ХПІ» та інші технологічні можливості для зменшення контактів. Загалом науково-педагогічними працівниками створено 146 вебресурсів для дистанційної підтримки освітнього процесу, 5 з них сертифіковані відповідно до стандартів інституту, над рештою ведеться робота з модернізації інформаційного контенту, — зауважив полковник Володимир Марущенко.

Завдяки програмному забезпеченню й технічному обладнанню, перебуваючи за столом у навчальній аудиторії, можна здійснити віртуальну екскурсію в середину танка, вивчаючи його озброєння й будову, роботу частин і механізмів.

3D технології на службі в інституті

Поступово осучаснення навчального процесу призвело до використання інтерактивних методів та 3D-технологій для візуалізації.

Так, за допомогою програми HTML5 Package (H5P) у процесі створення вебресурсів можна будувати 3D панорами робочих місць бойового екіпажу. Це надає курсантами широкі можливості щодо електронного навчання з технічних та спеціальних дисциплін.

За словами командування інституту, під час опанування курсу «Будова та основи експлуатації БТР-4Е» за допомогою можливостей HTML5 створено 3D панорами робочих місць екіпажу. Як кажуть самі курсанти, 3D панорама робочого місця водія БРТ-4Е створює ефект присутності в реальній машині.

— Можливості цього технічного засобу дозволяють створювати оглядовий, навчальний і контрольний інтерактивні контенти, навчити екіпаж порядку користування всіма приладами та системами бронемашини. А використання відеофрагментів оживляє панораму і забезпечує розуміння всього технологічного процесу, — зауважив полковник Володимир Марущенко.

До речі, це програмне забезпечення працює цілодобово та доступ до нього відкрито з курсантського планшета чи смартфона. Тож, хлопці та дівчата після відповідної реєстрації можуть самостійно вивчати програму чи підтягнути свої навички до заліку з навчальної дисципліни.

Курсанти рвуться в «бій» за знаннями

Чітку позицію командного та науково-педагогічного складу стосовно подальшого розвитку інститут зрозуміло. А що ж думають курсанти-танкісти про кузню танкових кадрів?

П’ятикурсник молодший сержант Ілля Славуцький:

— Я вже на фінальному рубежі навчання і скажу, що в нас готують найкращих офіцерів для броньованого кулака Українського війська. Я служив в районі бойових дій на Сході, брав участь у двох міжнародних  танкових навчаннях у Німеччині та на Львівщині. Тож мені є з чим порівнювати. Тому, моя суб’єктивна думка полягає в тому, що нас вчать просто, доступно і, вважаю, лише найголовнішому, що знадобиться молодим офіцерам для служби у танкових військах для остаточної перемоги над окупантами.

Першокурсниця Єлизавета Трач:

– Я лише розпочала вчитися на офіцера-танкіста, і цей цікавий шлях обрала свідомо і продумано. У моїй сім’ї ще не було професійних військових. Тож я буду першою в династії офіцерів. Під час перших полігонних занять вже встигла відчути міць танкової броні та посидіти всередині основного нашого танка – Т-64. Знаю, що буде важко під час всього навчання і по випуску. Проте романтика служби в цьому роді військ мені передалася ще до складання Присяги і більше вже від неї нікуди не подітися. Тож я рвуся в «бій» за знаннями, – поділилась думками дівчина.

Довідка:

Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» за роки незалежності підготував більше ніж 5 тисяч висококласних спеціалістів для танкових військ, військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки, а також інших силових структур. Серед випускників навчального закладу тисячі стали учасниками АТО/ООС. Понад 200 офіцерів нагороджено державними нагородами, серед яких шість Героїв України.

На жаль, 35 випускників навчального закладу загинули, захищаючи Батьківщину від російсько-терористичних угруповань. Пам’ять про них назавжди залишиться у серцях українців.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий медик

від 21000 до 21000 грн

Черкаси

Головний центр підготовки особового складу ДПСУ ім. генерал-майора Ігоря Момота

Стрілець

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Командир міномета

від 25000 до 125000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Старший стрілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Вінниця та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Михайлівці, Вінницька область