ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Черговий день народження відзначив колектив Військово-медичного клінічного центру Північного регіону

Військова медицина
Прочитаєте за: 5 хв. 30 Вересня 2021, 13:49

29 вересня Військово-медичний клінічний центр Північного регіону, що розташований у Харкові, відзначив чергову, 147 річницю, від дня створення.

Довгі роки натхненної праці

Півтора сторіччя тому, в далекому 1874 році головний військово-санітарний комітет військового оборонного відомства ухвалив рішення: 

«… Побудувати в Харкові барачний лазарет на 200 ліжок, щоб надалі він міг бути розширений у госпіталь 2-го класу». Пізніше, у 1877 році, до лазарету поступили перші хворі та поранені.

З 1926 року госпіталь іменується вже як Харківський окружний військовий госпіталь Українського військового округу, а з 1935 року – Харківського Військового Округу. У ці роки госпіталь мав до 450 штатних ліжок усіх фахів, окрім психіатричного і педіатричного.

 За роки Другої світової війни спеціалістами госпіталю була надана лікарська допомога більше  ніж 18000 хворим і пораненим воїнам, проведено понад 10000 складних хірургічних операцій.

У 2007 році Харківський військовий госпіталь директивою Міністерства оборони України переформований у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону. А рік тому переведений у підпорядкування Командування Медичних сил Збройних Сил України.

 Сьогодні в складі ВМКЦ ПнР 11 лікувально-діагностичних клінік, 8 окремих лікувально-діагностичних відділень, 11 структурних підрозділів управління  та  8 підрозділів забезпечення.      

Варто сказати, що у підпорядкуванні ВМКЦ ПнР знаходиться 65-й мобільний госпіталь, колектив якого виконує завдання в районі бойових дій на Сході України

Радикальні зміни збіглися з початком російсько-української війни

Очолює цей військовий колектив начальник Військово-медичного клінічного центру Північного регіону Заслужений працівник охорони здоров’я України кандидат медичних наук полковник медичної служби Едуард Хорошун.

– Наш Військово-медичний клінічний центр Північного регіону є багатопрофільним, лікувально-профілактичним закладом Збройних Сил України, – каже полковник медичної служби Едуард Хорошун. – Він призначений для надання консультативної амбулаторно-поліклінічної, вторинної та третинної медичної допомоги військовослужбовцям, ветеранам військової служби, ветеранам війни, а також іншим особам.

Він додав, що персонал ВМКЦ ПнР має значний досвід щодо надання медичної допомоги під час виконання миротворчих операцій у багатьох країнах світу і, звичайно ж, у районі проведення АТО/ООС. 

– Радикальних змін в організації роботи ми зазнали у 2014-му, із початком російсько-української війни, – зазначив начальник ВМКЦ ПнР.

Близько 35% пацієнтів у 2014-2021 роках надійшли з пораненнями чи бойовими травмами

Харківські лікарі в погонах пишаються тим, що медична допомога пораненим, травмованим чи хворим надається в Харкові на рівні найкращих європейських стандартів із залученням інноваційних медичних технологій. Приміром, широко застосовуються малоінвазивні ендоскопічні хірургічні втручання на органах грудної клітки та черевної порожнини, артроскопічні та риноскопічні методи лікування. Травматологи щорічно виконують кілька десятків ендопротезувань великих суглобів, а удосконалений  метод остеосинтезу переломів трубчастих кісток апаратами зовнішньої фіксації є кінцевим методом лікування, що виключає подальше перевстановлення апаратів.

– Протягом більш ніж семи років війни до ВМКЦ ПнР надійшло із району проведення АТО/ООС близько 29300 пацієнтів, із яких: поранених понад 4100 осіб, травмованих – приблизно 6200 воїнів, а хворих на різні недуги ще майже 19000 армійців. Причому близько 35% пацієнтів у 2014-2021 роках надходили з бойовими пораненнями чи серйозними ушкодженнями. Зазначу, що центр був та залишається основним лікувальним закладом, який надає медичну допомогу воїнам, постраждалим на Сході України, – зазначив полковник медичної служби Едуард Хорошун.

Варто додати, що центр плідно співпрацює з низкою наукових, науково-педагогічних та лікувальних закладів Харкова в єдиному медичному просторі. 

Боротьба із коронавірусною хворобою COVID-19

З метою запобігання поширенню гострої коронавірусної хвороби COVID-19 серед особового складу військових частин, розташованих на Харківщині, з  26 лютого 2021-го розпочато вакцинопрофілактику. Так, до цього часу щеплення вакцинами проти COVID- 19 вже отримали 97% особового складу Центру та понад 35000 осіб з-поміж особового складу військових частин. До вакцинації залучалося 26 медиків у погонах, а саме: 10 лікарів та 16 медичних сестер.

Для лікування хворих на СОVID-19 розгорнуте інфекційне відділення, яке  розраховано на 60 ліжок. У постійній готовності до перепрофілювання перебувають  гастроентерологічне і шкіряно-венерологічне відділення, а це ще додатково 70 ліжок. 

До речі, інфекційне відділення обладнане сучасною системою подачі кисню на 26 точок оксигенотерапії. У  цілому ж у центрі використовуються 2 резервуари кисню місткістю по 600 літрів кожен.

– Тільки протягом 2020-го тут проліковано 1003 хворих на гостру респіраторну хворобу СОVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, із яких стаціонарно – 453 особи, – навів статистику полковник медичної служби Едуард Хорошун.

Курсом змін та інновацій

Безмежну цікавість у колег по всьому Світу викликають методи харківських військових медиків щодо видалення металевих осколків з ока та параорбітальних ділянок за допомогою магнітних насадок, а також видалення немагнітних внутрішньоочних осколків трансклеральним способом за допомогою цангового інструментарію.

Нещодавно в центрі опановано методику проведення реконструктивно-відновлювальних втручань при ушкодженнях щелепно-орбітального комплексу.

– Нами успішно освоєно роздільну інтубацію бронхів, та однолегеневу вентиляцію легень при пораненнях грудної клітки. Також ми пишаємося набутим досвідом подовженої епідуральної анестезії при пораненнях черевної порожнини. Удосконалена й методики повного та часткового парентерального харчування, а також методика лікування хворих із травматичним та гіповолемічним шоком, – перерахував основні успіхи свого колективу начальник ВМЦК ПнР.

А ще в центрі продовжується технічне випробування у тестовому режимі програмного продукту електронної медичної інформаційної системи Smart. Наразі це програмне забезпечення установлено на третині автоматизованих робочих місць і всі вони мають вихід до центральної бази даних eHealth України. 

– Наш центр зібрав у своєму колективі справжніх професіоналів, чиє завдання і покликання рятувати життя людей. Разом ми успішно рухаємося курсом змін та інновацій. Наша робота є неймовірно важкою і відповідальною, яка у підсумку приносить  чимало радості від кожного врятованого життя, подарованої надії на здорове майбутнє. З усього серця вітаю весь особовий склад Військово-медичного клінічного центру Північного регіону зі святом і бажаю міцного здоров’я, родинного добробуту, витримки, добра, злагоди, миру та спокою! – насамкінець зазначив полковник медичної служби Едуард Хорошун.

Фото автора та ВМЦК ПнР

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу

від 24000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Помічник начальника станції радіоперешкод

від 23000 до 121000 грн

Одеса, Одеська область

Навідник, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Оператор радіолокаційної станції

від 20000 до 120000 грн

Геча, Закарпатська область

Оператор, військовослужбовець

від 21600 до 121600 грн

Львів, Львівська область

Оператор БПЛА в артилерійський підрозділ

від 23600 до 123600 грн

Луцьк, Волинська область