ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військова професія – танкіст

Наші проєкти
Прочитаєте за: 7 хв. 28 Вересня 2021, 13:54

Серед військових спеціальностей танкісти посідають особливе місце.

Що таке танк і танкісти

По-перше, танк − високозахищена бойова машина. За рівнем пасивного (броньового) і активного захисту танк перевершує будь-які інші види бронетехніки.

По-друге, це бойова машина, що володіє великою рухливістю і прохідністю. Танк здатний самостійно здійснювати тривалі марші, активно переміщатися в бою.

По-третє, танк має велику вогневу міць. Танкова гармата − найпотужніший засіб ураження на прямій видимості, яким володіють сухопутні війська.

З цих бойових якостей випливає так звана формула танка – швидкість, броня, вогонь, маневр.

Поєднання цих якостей в одній бойовій машині − те, що відрізняє танк від будь-яких інших видів техніки.

У сучасному бою танк ще є і штурмовим засобом. Це виходить з того, що основне його озброєння − танкова гармата − є зброя прямого пострілу. Формула – «Бачу – стріляю» − це про танк і танкістів.

Для ворога – танк першочергова ціль.

Але танк без екіпажу – лише сукупність броні, двигуна, зброї та інших механізмів.

Отже, танкіст − військова спеціальність, що об’єднала всіх членів екіпажу танка.

Сьогодні танкістами прийнято називати і механіків-водіїв, і навідників-операторів, і командирів танків. Залежно від специфіки своєї служби, професійні танкісти виконують і різні обов’язки.

Так, командир бойової машини – керує діями екіпажу танка під час ведення ним бойових дій, навчально-бойової діяльності та технічного обслуговування.

Командир танка повинен добре знати свою бойову машину, її тактико-технічні характеристики, вміти виконувати обов’язки механіка-водія, навідника. Саме командир відповідає за технічний стан, експлуатацію та бойове застосування танка і його озброєння.

Командир танка зобов’язаний вміти орієнтуватися на місцевості по карті, з застосуванням приладів топопривязки і без них, тримати радіозв’язок із командирами і взаємодіючими підрозділами. Під час бою у складі підрозділу командир повинен вміти правильно вибирати місце в бойових порядках у наступі та обороні, володіти прийомами інженерного обладнання укриттів і маскування танка, евакуації поранених і несправної військової техніки з поля бою.

Оскільки з досвіду війни відомо, що танки часто діяли поодинці, то саме командир танка був організатором бою своєї бойової машини. Тому він повинен знати тактику взаємодіючих загальновійськових і артилерійських підрозділів і підрозділів ймовірного противника, бойові можливості його танків, бронемашин, протитанкових засобів і загороджень. Під час бою командир повинен чітко визначати пріоритети цілей, давати цілевказання навіднику-оператору та визначати напрямок руху для механіка-водія. Саме завдяки таким знанням Герої України Василь Божок і Євген Межевікін неодноразово виходили переможцями у двобоях з ворожими танками.

Навідник-оператор – здійснює приціл гармати і веде вогонь, окрім того, він є заступником командира танка, тож повинен знати обов’язки командира танка і за необхідності замінювати його.

Під час бою навідник веде вогонь з танкової гармати і кулемета по цілях, зазначених командиром танка або виявленим самостійно.

Тому навідник гармати танка зобов’язаний знати озброєння танка, прилади прицілювання і спостереження, постійно утримувати їх у бойовій готовності, вміти вести влучний і прицільний вогонь на ураження противника з першого пострілу. Для цього він повинен вміти безпомилково визначати відстань до цілі, вибирати точку прицілювання, величину попередження, правильно встановлювати вихідні дані на шкалі прицілу, точно наводити знаряддя на ціль і вчасно робити постріл. Так, навідник-оператор танка «Пастух» з 17-ї танкової бригади Антон П. під час бою поблизу Попасної влучним пострілом пошкодив російський танк, внаслідок чого машину було захоплено в боєздатному стані. Зона відповідальності навідника – стан озброєння, прицільних пристосувань, механізмів заряджання і наведення. Саме він має проводити їх технічне обслуговування, негайно усувати виниклі несправності приладів і механізмів озброєння.

Найбільш напруженим у діяльності навідника є момент ведення вогню в умовах безпосереднього зіткнення з наземним противником під час подолання його протитанкової оборони.

Механік-водій – забезпечує переміщення танка на марші та на полі бою. Механік-водій танка повинен добре водити танк у будь-яких умовах, вміло долати перешкоди і загородження, важкодоступні ділянки місцевості, вибирати найбільш оптимальні режими і маршрути руху. Він також повинен вести спостереження за полем бою, виявляти цілі, що з’являються, доповідати про них командиру танка, забезпечувати наводчику знаряддя найкращі умови для стрільби. Так, під час бою поблизу Дебальцевого саме завдяки тому, що мехвод Віталій Борщ своєчасно помітив російський танк і доповів командиру роти капітану Олегу Баркатову про нову небезпеку, було виграно бій.

Механік-водій зобов’язаний знати будову, технічні можливості, порядок експлуатації та обслуговування танка, встановлені правила руху і сигнали управління, проводити планово-попереджувальні огляди та ремонт ходової матеріальної частини.

Вимоги до танкістів

Танкісти під час бойових дій працюють в напруженому, нав’язаному умовами бою темпі, в поєднанні з великими статичними і динамічними навантаженнями. Обсяг інформації, що переробляється, − великий, емоційні й нервово-психічні навантаження − високі. Екіпажам доводиться ухвалювати безліч самостійних дій і рішень в умовах неповної інформації про обстановку. Так, восени 2014 року екіпаж Олексія Осташевського здійснив рейд ворожими тилами під Попасною в умовах повного відриву від свого підрозділу. Завдяки високому рівню підготовки танкістів рейд виявився вдалим – російські найманці зазнали численних втрат, а екіпаж повернувся до своїх. На жаль, 1 лютого 2015 року герої-танкісти загинули.

Відповідно завданням формуються і вимоги до танкістів:

середня або середньо-спеціальна освіта;

професійна підготовка;

розуміння принципів устрою і функціонування танків, знання специфіки їх експлуатації;

швидка реакція і міцне фізичне та психічне здоров’я, витривалість.

Слід пам’ятати, що бути танкістом – означає багато і важко працювати. Обслуговування танків, завантаження пострілів, заправка – все це потребує значних фізичних зусиль, досвіду і знань.

Як розповів старший сержант Сергій Васич, командир танка з окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого:

−Танк спершу не знаєш, тому страшно. Зламати страшно щось. Але у процесі все засвоюєш і у тебе з’являється впевненість, досвід. І не тільки питаєш сам, але і підказуєш уже екіпажу дещо… Як визначити, хто здатний до служби в танкових військах?.. Наприклад, мехвод. Якщо в цивільному житті він не мав справи з технікою, не розбирав нічого, не стикався з двигунами, то толку не буде. У танкісти потрібно брати тих, хто мав справу з автомобілями, технікою, хто вміє водити машину, як мінімум… Мені було простіше, я з технікою з дитинства дружу, ще у 12 років батько посадив за кермо «шишиги» (ГАЗ-66. – Ред.), і почав ганяти по естакаді взад-вперед. Тому і в танку мені було легко і просто. Тим більше, батько мій − офіцер, у танкових військах служив.

На моє запитання: «Якими якостями повинен володіти танкіст, на відміну від того ж зв’язківця, артилериста, автомобіліста?» Сергій відповідає майже миттєво:

− Танкісти – завжди на першій лінії. Ми йдемо на прорив, тому ризиків більше. У танкістів повинно бути більше сміливості, віри, що не влучать по тобі. Тому треба вірити в машину, в навідника, щоб він першим влучив, у мехвода, щоб вчасно зманеврував. Танкістів потрібно якісно навчати, від них багато залежить. Не дарма наші вороги танкові біатлони проводять на навчаннях… У нашої «64-ки» (Т-64. – Ред.) найкраще озброєння, це нас обнадіює. І хотілося б щоб у нас під час навчань було більше польових та нічних виходів, стрільб…

Ми навчалися і на тренажерах, на комп’ютері, і в реальному танку. Безумовно, різниця між тренажером і танком є. Тренажер допомагає, але справжній танк сильно відрізняється.

По-перше, відрізняється процес заряджання. Саме розуміння, що у стволі гармати вже є снаряд, а він коштує дорого, додає відповідальності й зосередження, відповідно − теж, тому що хочеться влучити.

По-друге, з позиції командира танка краще видно помилки навідника, мехвода. У теорії, коли навідник починає тупити під  час команди в одну сторону розгорнути башту, а вона чомусь в іншу сторону розгортається, то відразу розумієш, що питання-то до командира танка будуть. Тому й вчимося – і діяти в танку одним екіпажем, і у складі підрозділу – щоб перемогти у справжньому бою.

Фото автора, Надії Замриги

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

російські окупанти вдень 18 квітня атакували Дніпропетровщину.

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Міноборони завершує оновлення переліку потреб України в нелетальній допомозі та передасть його НАТО

Міноборони завершує оновлення переліку потреб України в нелетальній допомозі та передасть його НАТО

Про це повідомив заступник Міністра оборони України Станіслав Гайдер під час зустрічі із директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

У Німеччині затримали двох агентів спецслужб рф, які планували зірвати військову допомогу Україні

У Німеччині затримали двох агентів спецслужб рф, які планували зірвати військову допомогу Україні

Німеччина затримала двох російських агентів німецько-російського походження, які готували диверсійні атаки проти військової інфраструктури, щоб підірвати підтримку України.

Сили оборони вразили черговий ворожий плавзасіб

Сили оборони вразили черговий ворожий плавзасіб

Човен ворога було знайдено і знищено за допомогою скидання боєприпасу з дрона на півдні України.

В Україні створять мережу реабілітаційних центрів для поранених військових

В Україні створять мережу реабілітаційних центрів для поранених військових

Україна у співпраці із західними партнерами створить мережу реабілітаційних центрів для поранених.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Кухар окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби

до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Водій-електрик, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Комендор

від 21000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269

Моторист-механік катера, судна, військовослужбовець

від 22000 до 52000 грн

Одеса, Одеська область