ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Щоб врятувати пораненого пробіг під щільним вогнем ворога по відкритому полю 700 метрів

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Вересня 2021, 10:06

«Американець», своєрідний талісман – охоронець піхотного підрозділу, який нині тримає оборону в районі проведення ООС. Такий незвичний позивний має бойовий медик роти, 52-річний мешканець Кіровоградщини старшина Олег Гайдай. За плечима цього підтягнутого військовослужбовця навчання на фельдшерському факультеті медичного технікуму і 30 років роботи медиком швидкої допомоги. Як кажуть його побратими, коли Олег перебуває на позиції вони відчувають себе більш впевненими та спокійними. Це стосується не тільки високого рівня його професійних навичок та знань, відповідального ставлення до виконання своїх посадових обов’язків, але і суто людських якостей.

– Настрій у всіх значно покращується, коли «Американець» поруч, – розповідає командир роти. – Він завжди енергійний, позитивно налаштований і ніколи не втрачає почуття гумору. Його настрій мимоволі передається воїнам, покращує атмосферу в колективі. У бойових умовах це надзвичайно важливо для підтримки психологічного стану особового складу. Тим паче, що він, як людина зрілого віку з багатим життєвим досвідом, має що розповісти хлопцям, які щойно прийшли на військову службу, щоб підтримати їх під час виконання завдань.

Такі довіра та авторитет щодо Олега Гайдая з’явилися не випадково. Він вже неодноразово рятував своїх побратимів у складних та критичних ситуаціях. Одна з них мала місце нещодавно. На День Незалежності України російські найманці вдалися до чергової провокації. Коли настала темрява, то вони відкрили вогонь по позиціях підрозділу з гранатометів і кулеметів. Це був лише відвертальний маневр для дій ворожого снайпера. Прикриваючись, хаотичним вогнем він почав полювати на наших захисників. Жертвою його підступних дій став молодий 27-річний солдат, який чергував на спостережному посту. Куля великого калібру влучила йому в голову.

– О 22.00 по рації  отримав наказ висунутись у бік спостережника для надання першої допомоги пораненому, – згадує події того дня Олег. – Характер поранення вимагав негайних дій, тому доводилося все робити швидко. Тут дійсно кожна секунда була на вагу життя. До позиції було метрів 600-700, але щоб подолати їх ходами сполучень довелося б втратити багато часу. Тож вирішив бігти навпростець через поле. Бігти довелось майже у цілковитій темряві, та й обстріл не припинявся. Але  я більше боявся не встигнути врятувати солдата. Коли дістався місця, пораненого вже занесли до бліндажа. Відразу почав надавати допомогу. Куля  зрикошетила від лобної кістки і пішла в бік, при цьому пошкодивши око, щелепу і навіть плечовий суглоб. Зробив тампонаду рани, забинтував голову, вколов знеболювальне і разом із начальником медчастини доставили пораненого до медичного закладу. Там солдату зробили операцію і тепер він проходить лікування у госпіталі.

І хоча Олег розповідає про цей випадок якось буденно, його товариші, згадуючи драматичні події того дня, з повагою розповідали про мужність  та рішучість вже немолодого бойового медика, який біг полем під щільним вогнем ворога рятувати їхнього товариша.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер Фінансово-економічної служби УЗВ ВСП

від 21000 до 25000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець роти охорони

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

водії в Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Стрілець-помічник гранатометника до в/ч А2800

від 20000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623