ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Міноборони працює над оптимізацією процедури погодження Річного плану для оперативного проведення закупівель

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 3 хв. 2 Вересня 2021, 16:35

Про це під час брифінгу в Інформаційному агентстві АрміяInform розповіла начальник Управління аналізу ринку та моніторингу процедур закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Тетяна Сущук. 

–  01 січня 2021 року набув чинності Закон України «Про оборонні закупівлі», ухвалений Верховою Радою України у липні 2020-го. Відповідно, виникла необхідність адаптувати наявну законодавчу базу міністерств та відомств під його вимоги. Торкнулося це і Міністерства оборони України, яке розробило та подало на затвердження уряду 7 нормативно-правових актів, а також спільно із визначеними центральними органами виконавчої влади взяло участь у відпрацюванні ще 19, –  розповіла Тетяна Сущук.

За її словами, 03 березня 2021 року ухвалена постанова Кабінету Міністрів України «Питання оборонних закупівель», яка визначає Міноборони державним замовником. І це дало змогу оборонному відомству розпочати процедури закупівель відповідно до Закону України «Про оборонні закупівлі», зокрема застосувати процедуру спрощених торгів через електронну систему закупівель.

Вона застосовується державним замовником під час дії особливого періоду в Україні або у період введення надзвичайного стану, або у період проведення антитерористичної операції, або у період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у разі якщо відомості про закупівлю товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони не становлять державної таємниці.

Це нова процедура, яка передбачає певні критерії оцінки пропозицій та кваліфікаційні критерії. Мінімальний період подання цінових пропозицій учасників складає 6 робочих днів, а період оцінки найбільш економічно вигідної пропозиції – 3 робочих дні з правом надання учаснику 24 годин на усунення виявлених недоліків, можливість укласти договір, навіть якщо отримано лише одну пропозицію тощо. Отже, ця процедура дозволяє провести прозорі, ефективні закупівлі для потреб оборони в максимально стислі терміни. 

Після ухвалення згаданої постанови Міністерство оборони одразу направило на погодження комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Річний план закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення на 2021 рік. Йдеться про постачання пально-мастильних матеріалів, послуги з харчування і продовольства, речове забезпечення, послуги з ремонту і технічного обслуговування транспортних засобів та інше. На жаль, через тривалу процедуру погоджень його затвердили лише у червні. Через це Департаменту державних закупівель Міноборони довелося переносити терміни проведення багатьох тендерів на постачання товарів оборонного призначення. 

– До речі, саме тривала процедура погодження Річного плану залишається наріжним каменем спотикання в організації ритмічної роботи нашого Департаменту. Поки цей документ затвердять, протягом місяця-півтора він зазнає постійних коригувань. Поточного року на це пішло три місяці. Як наслідок, на момент остаточного погодження зазначені в ньому ціни на товари військового призначення можуть бути не завжди актуальними на момент, коли вже безпосередньо починається закупівля. І тоді вже нам знову доводиться вносити корективи, – зазначила Тетяна Сущук.

Виходячи з цього Департамент спільно з Міжвідомчою робочою групою та за підтримки парламентарів відпрацьовує можливі шляхи оптимізації процедури погодження Річного плану задля заощадження дорогоцінного часу.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зовнішній пілот, оператор безпілотних літальних апаратів

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Технік з виконання ремонтних робіт та технічного обслуговування

від 25000 до 125000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Навідник (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Стрілець

від 20000 до 50000 грн

Українка, Миколаївська обл.

Військова частина А7095

Молодший медичний персонал (санітар, фельдшер)

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область