ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українські військові поїдуть на лікування й реабілітацію до Нідерландів

Новини Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Вересня 2021, 10:45

Військово-медичний клінічний лікувально-реабілітаційний центр в Ірпені відвідала делегація військових лікарів Королівства Нідерланди. Основною метою візиту іноземних медиків було проведення медичного огляду та відбору важкопоранених українських військовослужбовців для подальшого направлення їх на лікування та реабілітацію до військово-медичних закладів Нідерландів.

Своє перебування в Центрі нідерландські лікарі розпочали зі знайомства з реабілітаційною базою, аби мати уявлення про можливості відновлення українських військовослужбовців в Ірпені. В залах кабінету лікувальної фізкультури іноземні гості були приємно вражені великою кількістю обладнання для фізичної реабілітації пацієнтів із вадами опорно-рухового апарату. Вони жваво цікавились найсучаснішими зразками, уважно спостерігали за роботою реабілітологів, які проводили заняття.

Побували нідерландські медики й у відділенні реабілітації пацієнтів з ампутованими кінцівками, де оглянули палати для пацієнтів та кімнати фізичної реабілітації. Гості також мали змогу поспілкуватись зі старшим лейтенантом Русланом Макогоном,  у якого ампутовано дві нижні кінцівки нижче колін. За чотири місяці перебування в Центрі офіцер впевнено навчився пересуватися на протезах і очікує на той день, коли зможе  сказати: «Я готовий для подальшої служби». Руслан відповів на всі питання, які цікавили іноземних фахівців щодо процесу протезування.

– Нинішній наш візит до Центру реабілітації в Ірпені – це точка відліку проєкту подальшої допомоги пораненим українським військовим, – зазначив в розмові з кореспондентом АрміяInform радник з питань політики міжнародного співробітництва головного хірурга підполковник Зібрен Вольф. – Ми добре поінформовані про бойові зіткнення на Сході України і наявності великої кількості поранених українських військових. Сьогодні ми маємо не лише обстежити й відібрати перших потенційних пацієнтів для подальшого лікування в Нідерландах, а й переконатися, що ми зможемо надати кваліфіковану медичну допомогу і провести якісну реабілітацію ваших поранених земляків.

Процес знайомства нідерландських медиків з історіями хвороби та лікування поранених учасників російсько-української війни був доволі ретельним. Спочатку іноземні фахівці уважно слухали  лікарів, а вже потім спілкувались, оглядали поранених, намагалися з’ясувати їхній фізичний стан.

Аби зрозуміти, якого функціонального наповнення має бути майбутній протез у пораненого, спеціаліст з медичної реабілітації капітан Антуанетта ван де Вен цікавилась у кожного пацієнта його родом занять та чи зможе він тривалий час знаходитись на лікуванні в іншій державі. У підсумку нідерландські  медики для першого етапу, який має розпочатися уже в жовтні, відібрали трьох кандидатів на лікування.

– Українська військово-медична служба має чудовий Центр реабілітації, – наголосила Антуанетта ван де Вен. – Тому, вивчивши історії хвороби всіх представлених пацієнтів, їхній фізичний стан, ми дійшли висновку, що дехто з поранених має всі умови для реабілітації тут, в Ірпені. Щодо відібраних кандидатів на лікування в Нідерландах, то ми  відчуваємо високу відповідальність за їхній стан здоров’я і сподіваємось, що наші фахівці докладуть усіх зусиль, аби українські військові після лікування у нас почувалися значно краще.

Серед відібраних на лікування в Нідерландах і колишній військовий першої роти окремого батальйону  морської піхоти кавалер ордена «За мужність» ІІІ ступеня Олександр Терстуях. 19 червня 2018 року під час обстрілів позицій батальйону російськими окупантами Олександр зазнав важких поранень руки, тулубу і ніг.  Двічі зупинялося серце бійця. Лікарям довелося ампутувати ноги. Сьогодні Олександр Терстуях пересувається на протезах. Але є проблеми з попереком, після контузії погано чує. Ветеран війни, який, до речі, є батьком п’ятьох дітей, сподівається на допомогу нідерландських лікарів.

– Сьогодні ми отримали позитивний сигнал від нідерландських колег, які вирішили долучитися до лікування та реабілітації наших поранених військових, – прокоментував візит іноземних лікарів начальник Військово-медичного клінічного лікувально-реабілітаційного центру полковник медичної служби Андрій Кіх. – Приємно, що це проєкт не одноразовий, а розрахований на кілька етапів: на початку січня ще кілька наших хлопців матимуть змогу вирушити на лікування до Нідерландів. Крім того, сьогодні ми отримали не лише корисні поради від наших гостей щодо подальшого розвитку  Центру, а й компліменти – вони не приховували, що вражені тим, як ми за короткий період спромоглися створити дієвий Центр реабілітації.

Фінансування лікування та реабілітації українських ветеранів війни буде здійснено коштом  сторони, що приймає, а також частково за кошти Трастового фонду НАТО.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Новомосковськ

Новомосковський РТЦК та СП

Водій-заправник

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Кравець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Інженер виробничого відділення

від 25000 до 26000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Фельдшер

від 22000 до 52000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 25000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін