ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Великий репортаж. День пам’яті захисників з усіх куточків України

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 6 хв. 29 Серпня 2021, 17:19

Сьогодні в Україні відзначається День пам’яті її захисників, загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни.

Чернігів

У Чернігові військові, представники органів місцевої влади та громадських організацій, ветерани, члени родин загиблих військових вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання та поклали живі квіти до меморіальних стел загиблим учасникам АТО/ООС та Героям Небесної Сотні.

Водночас поминальну літію за загиблими воїнами відслужили на місцевому кладовищі «Яцево», де поховані 76 воїнів з Чернігівщини. Присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знака та могил воїнів.

Чернігівщина — одна з областей, що зазнала найбільших втрат у російсько-українській війні, зокрема 189 воїнів ніколи не повернуться до рідних осель.

Вінниця

Слова вдячності та шани тим, хто ціною власних життів зупинив російську навалу на сході країни, та тим, хто нині захищає Україну, пролунали сьогодні — у День пам’яті захисників України — на Європейській площі у Вінниці.

Вшанувати загиблих Героїв прийшли родини та побратими загиблих, ветерани, представники міської та обласної влади, військовослужбовці Вінницького гарнізону, містяни.

Після Всеукраїнської хвилини мовчання присутні поклали квіти та гірлянди до пам’ятного знака «Небесній Сотні та загиблим Героям АТО/ООС», мультимедійної стели пам’яті на Європейській площі, пам’ятника «Вони не повернулися з польоту».

— Згадаймо сьогодні кожного сина, кожну доньку, цвіт нації, цвіт Вінниччини у своїх думках, адже вони віддали свої життя за наш спокій. Через свій особистий подвиг вони подарували нам віру й надію в нашу перемогу, вони твердо вірили та знали, що Україна є і буде, допоки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні, — зазначила під час свого виступу мати загиблого, Світлана Корнелюк.

Для присутніх прозвучала пісня «Герої не вмирають» у виконанні солістів оркестру «Крила України» Центру Військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України Дмитра Кукурузяка та Руслани Тулякової. Також присутні переглянули фільм «Забути заборонено! Пам’ятати!».

Наприкінці заходу місто накрила сильна злива — Вінниччина плакала за загиблими захисниками України.

Одеса

В Одесі у сквері Героїв Небесної Сотні провели поминальну панахиду та хвилину мовчання в пам’ять про загиблих захисників України.

Біля майбутнього меморіалу, аби вшанувати пам’ять загиблих військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, зібралися представники Військово-Морських Сил ЗС України на чолі з командувачем контрадміралом Олексієм Неїжпапою та керівництво інших сил сектору безпеки та оборони держави, громадські активісти, духовенство й небайдужі одесити.

Одночасно зі всією країною на кораблях, катерах, суднах та у військових частинах Військово-Морських Сил ЗС України було приспущено прапори та хвилиною мовчання вшановано пам’ять усіх, хто загинув, захищаючи український народ від російської агресії на сході України та у Криму.

Рівне

Під час символічних пострілів салютної групи та під звуки мелодії «Пливе кача» в центрі Рівного все завмерло на мить — люди, автівки й навіть голуби, які до цього літали над Стелою героїв. І тільки материнські сльози падали до землі разом з небом, яке плакало разом з ними…

Вшанували героїв у центрі Рівного представники влади, військовослужбовці Збройних Сил України – ОК «Захід», Національної гвардії, правоохоронці, ветерани, родини Героїв Небесної сотні та воїнів АТО/ООС, які загинули на сході України.

Як зазначив міський голова Рівного Олександр Третяк, звертаючись до присутніх, стела Героїв — святе місце сповнене суму й трагізму сучасної історії для кожного з нас, ми не повинні проходити повз, а пам’ятати їхній подвиг і ту ціну, яку було заплачено заради мирного Рівного й України.

Крім цього, у Рівному відбулась панахида за загиблими та покладання квітів до могил Героїв Небесної Сотні та Героїв, які загинули в районі АТО/ООС. Також сплановано відкриття експозиції зі 140 світлин загиблих Героїв Рівненщини в міському будинку культури, а в комунальному закладі «Будинок Ветеранів» Рівненської міської ради відбудеться показ фільмів «Іловайськ» та «Трохи нижче неба».

Дніпро

У Дніпрі на Алеї Героїв пам’ять загиблих вшанували військовослужбовці Оперативного командування «Схід», військових частин та установ Дніпропетровського гарнізону, ветерани російсько-української війни, волонтери й рідні полеглих героїв, представники органів державної влади й місцевого самоврядування, правоохоронних органів, містяни.

Після хвилини мовчання пролунав салют, Військовий оркестр Оперативного командування «Схід» виконав державний гімн. Священники Української православної Церкви відслужили молебень, а до меморіальних стел з іменами полеглих поклали квіти…

Саме військові частини Оперативного командування «Схід» (у 2014 році — Оперативне командування «Південь») зазнали найважчих втрат під час боїв у районі Іловайська та виходу з нього.

 

Львів

Краплини прохолодного, майже осіннього дощу материнськими сльозами рясно падають на сердечко, яке маленька дівчинка виклала з камінчиків різноколірного мармуру. Їх вона взяла просто тут, поруч із могилою свого батька. Палаюча лампадка, оце сердечко і… малюнок, що вона намалювала для свого тата, якого по-звірячому вбили російські терористичні війська. Усе це лежить на темно-сірому граніті могильної плити. Тепер для неї татова любов — це лише кольорові дитячі сни.

Таких могил у 80-й десантно-штурмовій бригаді 113. Ще 14 десантників вважаються зниклими безвісти. Саме цих Героїв сьогодні вшанували і їхні бойові побратими, і родичі, які прийшли до розташування бригади. Усіх цих людей навічно об’єднало кілька почуттів: любов до України, прагнення жити у вільному суспільстві та… втрата рідної людини, товариша, побратима. Спільну панахиду, яку відслужили військові капелани, завершила церемонія покладання квітів і запалення лампадок, що мерехтіли скорботними вогниками в руках нових воїнів, які підхопили зброю полеглих побратимів та зайняли їхнє місце в обороні нашої Батьківщини.

— Головне всім нам не забути, — сказав один із солдатів. — Щоб не було спокуси пробачити тих, хто з війною прийшов у наш дім.

Харків

Сотні харків’ян у різних місцях обласного центру узяли участь у заходах з нагоди Дня вшанування пам‘яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Так, зранку всі небайдужі збиралися на майдані Захисників України, щоб узяти участь у церемонії покладання квітів до монумента загиблим захисникам України.

– Ми вкотре пригадали тих, хто за покликом серця став на захист нашого народу, – каже начальник Харківського гарнізону полковник Юрій Калгушкін. – Тисячі кращих синів та доньок України полягли від ворожих куль та снарядів. Кожен із них є Героєм та прикладом самовідданості для молодих поколінь. Низький їм уклін та світла пам’ять!

Тим часом, в усіх військових частинах місцевого гарнізону о 10:00 було одночасно припущено Державний Прапор України та оголошено загальнодержавну хвилину мовчання.

Пізніше діючі армійці, ветерани російсько-української війни, волонтери  та курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба прибули до 18-го міського цвинтаря, щоб біля Алеї Слави віддати шану Героям.

– Замість урочистих концертів у затишних залах ми прийшли до місця, де поховані найкращі сини та доньки України із числа мешканців Харківщини. На їхні могили ми поклали не якісь дорогі букети роз, а звичайний соняшник на знак нашої безмежної скорботи за загиблими побратимами, – додав полковник Юрій Калгушкін.

На завершені низки пам’ятних заходів дня у Храмі Іоана Богослова проведено панахиду за загиблими Українськими воїнами та добровольцями.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Офіцер групи виявлення и припинення злочинів

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Військова частина А4476

Офіцер, військовослужбовець ЗСУ

від 24000 до 120000 грн

Харків, Харківська область

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ