ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Хто вони — першокурсники Харківського національного університету Повітряних Сил

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 28 Серпня 2021, 18:16

«Ми зробили це й тепер на сьомому небі від щастя!» Приблизно такої думки дотримуються понад 450 першокурсників Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба у день складання Військової присяги на вірність Українському народові.

Позаду в них залишилися складні етапи вступної кампанії та виснажливі заняття в рамках первинної військово-професійної підготовки. Не всі витримали фізичні й моральні навантаження. Проте ті, хто пройшов перші армійські випробування і перед товаришами по службі промовив священні слова вірності рідній державі, може поправу називатися найкращим представником свого покоління українців.

Хто ж вони, ці першокурсники і про що думають? Кореспонденту АрміяInform вдалося поспілкуватися з деякими з них.

У сім’ї уродженця Запоріжжя Нікіти Горохова були військові льотчики, офіцери-моряки та інші військові. А ось він одразу ж після першого дня відкритих дверей в ХНУПС обрав факультет радіотехнічних військ протиповітряної оборони.

— Усі військові спеціальності цікаві й по-своєму героїчні. Проте викладачі нашого факультету ще взимку під час дня відкритих дверей переконали мене, що в них вчитися дуже перспективно. Тож після бесіди з батьками вирішив вступати саме сюди. До навчання у військовому виші я ретельно готувався. Тому на полігонних заняттях було не так вже й важко переносити фізичні навантаження. Безмежно радий, що склав присягу та став повноправним військовим, — розповів курсант Нікіта Горохов.

До речі, серед усіх першокурсників 113 дівчат. Одна з них юна харків’янка Соф’я Клімова.

— У мене досить високі бали за результатами ЗНО. Тому під час вступної кампанії боролася за право навчатися на військового метролога. Конкурс на цю спеціальність був одним з найвищих, але я впоралася. Працювати на складній апаратурі мені подобається і колектив кафедри метрології та стандартизації мене гостинно прийняв. Приблизно з 9 класу хотіла бути військовою, але довго вагалася зі вибором спеціальності. У старших класах обрала Харківський національний університет Повітряних Сил. Я пишаюся, що пішла до Збройних Сил України і планую дослужитися до генеральських звань, — зауважила курсант Соф’я Клімова.

А інша харків’янка Ярослава Чопенко заради вступу до Харківського національного університету Повітряних Сил спеціально полишила навчання в медичному коледжі та навесні отримала високі результати із ЗНО. У результаті вона домоглася свого і тепер гордо відрекомендовується як курсант факультету автоматизованих систем  управління та наземного забезпечення польотів авіації.

— У моїй сім’ї чимало військовослужбовців Збройних Сил України і я завжди з увагою слухала їхні цікаві розповіді про службу. Проте так сталося, що після 9 класу таки пішла вчитися на медпрацівника. Цього ж року на великому сімейному зібранні я відстояла право стати курсанткою і зібрала необхідні документи для навчання в ХНУПС. Бути військовою є давньою дитячою мрією і я ретельно готувалася до всіх заліків та інших випробувань. Приміром, ЗНО з української мови я склала на 179 балів. Після проходження курсу первинної військово-професійної підготовки та складання присяги я довела собі, що все зможу, якщо цього сильно захотіти. Знаю, що попереду будуть нові перепони, але, впевнена, що їх також здолаю, адже дуже прагну бути офіцером, — розказала курсант Ярослава Чопенко.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. 

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

В Одесі командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа обговорив з міністром закордонних справ Норвегії Еспеном Бартом Ейде та представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP) поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні, зокрема питання мінної небезпеки в Чорному морі, спричиненої російською агресією.

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Стразбурзі зустрівся з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорусом Русопулосом.

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

Окупанти обстріляли селище Золочів Богодухівського району Харківської області.

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

В оборонному відомстві хочуть залучити найкращі світові практики в реформу фінансового контролю.

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Сьогодні, 16 квітня, Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Начальник зарядно-акумуляторної станції

до 22000 грн

Житомир

Військова частина А1724

Водій | Військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина А0528

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Сапер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ