ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Білоруські ЗМІ підхопили «естафетну паличку» російського агітпрому щодо звинувачення Литви у ворожих діях

Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Серпня 2021, 14:51

В останні тижні Литва зіткнулася з безпрецедентним зростанням нелегальних мігрантів з Близького Сходу та Африки, які в’їжджають до країни через кордон з Білоруссю. Литовські і європейські офіційні кола безпосередньо пов’язують ситуацію з діями режиму Олександра Лукашенка, який активно використовує тяжке становище мігрантів і біженців у відповідь на санкції ЄС, спрямовані проти його режиму. Міністри оборони країн Балтії назвали цю ситуацію «гібридною атакою» проти ЄС і НАТО, а дезінформацію — її ключовим елементом.

Як контрольовані державою, так і прокремлівські ЗМІ Білорусі намагаються зобразити Литву, як і ЄС, негуманними у поведінці щодо мігрантів. Стверджують, що біженців утримують у концтаборах, що «нацистський Захід» ставився до них, як до худоби. «Білорусь сьогодні», рупор адміністрації президента Лукашенка, навіть припустив, що Литва може зіткнутися з терактами ісламістів у відповідь на її «відкрито фашистські дії» щодо біженців.

Для просування заяв про нібито жорстоке поводження з емігрантами, підконтрольні владі медіа Білорусі вдалися до тактики маніпуляцій, які ми раніше бачили на Сході України. Регулярно публікують неправдиві повідомлення зі знятими чи відредагованими кадрами, які звинувачують прикордонників Литви у травмуванні мігрантів або ненаданні їм необхідної допомоги. (У відповідь держприкордонслужба Литви регулярно розвінчує такі повідомлення, надаючи фактичні відеоматеріали). Деякі з цих фейків потрапляють до персон, які поширюють прокремлівську дезінформацію в Європі. Все це наслідує вже відомі спроби кремлівського агітпрому дискредитувати Україну, продукуючи побрехеньки про вбитих чи розп’ятих дітей на Донбасі.

Адаптуючись до теперішнього контексту, прокремлівські ЗМІ прагнуть посіяти розкол у Європі, звинувачуючи ЄС у наданні допомоги Литві й Польщі коштом інших держав-членів — все це у нібито спробі тиску на Мінськ. Пропагандисти не вгамовуються: «Литва просить у Європи грошей на гібридну війну проти Мінська!». (Ця заява з’явилася на тлі того, що Брюссель пообіцяв допомогти Литві подолати кризу мігрантів). І одразу йде продовження з лукавим підтекстом: «Цікаво, чим Європа допоможе Литві, коли Італія, Греція й Іспанія лишилися наодинці з такою проблемою». Причому в їхньому спотвореному світі дезінформації саме Захід нібито намагається проштовхнути «тисячі нелегальних іммігрантів до Білорусі» і придумує все нові змови проти Мінська.

Насправді згадані медіа Білорусі роблять усе, щоб захистити режим Лукашенка, який не тільки репресує своє ж населення, а й використовує міграційну кризу в політичних цілях. Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс зазначив: Олександр Лукашенко прагне використати міграцію, щоб послабити нашу рішучість щодо санкцій проти Мінська.

Так, Євросоюз підтримав Литву в її зусиллях щодо захисту зовнішнього кордону ЄС і забезпечення належних умов для людей, які перетинають кордон. Так само фінансово підтримав Італію, Грецію й інші країни під час міграційної кризи. Європейське агентство прикордонної та берегової охорони розгортає сили в Середземному морі для охорони кордону ЄС, порятунку мігрантів, які перебувають під загрозою.

Отже, констатуємо: Білоруські ЗМІ підхопили естафетну паличку російського агітпрому в безпідставному звинуваченні Литви у ворожих діях.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Вдень 23 квітня окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації з артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру Шалигінської громади Шосткинського району.

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Країни Північноатлантичного альянсу працюють над постачанням Україні додаткових систем протиповітряної оборони, в тому числі Patriot.

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровським районом увечері 23 квітня Повітряні сили збили російський безпілотник «Орлан-10».

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Україна та Данія уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України.

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг.

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності збільшувати власне виробництво зброї на додачу до допомоги західних партнерів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Кравець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Стрілець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Радіотелефоніст мінометної батареї, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр