ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«ТРИ МЕЧІ – 2021»: українська складова LITPOLUKRBRIG займала ключові позиції і у плануванні, і у практичній реалізації навчання»!

Міжнародне співробітництво Навчання та тренування Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 7 Серпня 2021, 11:25

Нещодавно на Львівщині завершилося міжнародне військове навчання Three Swords 2021. Учасники навчання — військовослужбовці армій Литви, Польщі та України, які проходять службу в унікальному військовому підрозділі ЛИТПОЛУКРБРИГ, вирушили до місць постійної дислокації. Кореспонденти АрміяInform звернулися до чинного командира багатонаціональної бригади, українця полковника Дмитра Братішко із запитаннями, відповіді на які дозволять підвести фінальну риску під заходами навчання.

– Пане полковнику, ви, як керівник навчання та чинний командир ЛИТПОЛУКРБРИГ, на яких ключових моментах цього багатонаціонального військового навчання хотіли б зосередити увагу громадськості?

— «Три мечі» — це не звичайне міжнародне навчання. Його унікальність полягає в тому, що Україна разом з країнами НАТО, а саме Литовською Республікою, Республікою Польща та Сполученими Штатами Америки, провела багатонаціональні командно-штабні навчання із залученням військ на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного. «Три мечі – 2021» — це унікальна можливість для афілійованих, тобто залучених до виконання завдань у складі багатонаціональної бригади підрозділів, провести практичну підготовку до дій під єдиним керівництвом. Не даремно було ухвалене рішення щодо проведення міжнародного навчання на території України. Це чітке підкреслення наших пріоритетів. Україна впевнено прямує в НАТО і саме завдяки таким навчанням ми можемо досягнути своєї мети. Також під час навчання було перевірено та підтверджено спроможність штабу ЛИТПОЛУКРБРИГ керувати діями афілійованих і приданих підрозділів.

– В Україні щороку відбувається понад 10 різноманітних навчань за участю військових збройних сил інших країн. У чому полягає відмінність та унікальність «Трьох мечів»? Говоримо не лише про загальні поняття взаємосумісності та партнерства, але і про ті процеси, які допомагатимуть у майбутньому у професійному розвитку іншим підрозділам десантно-штурмових військ ЗС України. Розкажіть про те, який «профіт» отримає українське військо детальніше.   

— Навчання було сплановано штабом ЛИТПОЛУКРБРИГ з активним залученням представників взаємодіючих підрозділів та навіть цивільних організацій. Українська складова ЛИТПОЛУКРБРИГ займала ключові позиції не тільки під час планування, а і під час практичної фази навчання. Це свідчить про те, що військовослужбовці ЗСУ успішно опановують процедури та стандарти НАТО і можуть ефективно планувати та проводити операції із залученням міжнародних партнерів.  До проведення «Трьох мечів» було залучено майже 100 % особового складу афілійованих підрозділів. Україна прийняла на своїй території перше в історії навчання ЛИТПОЛУКРБРИГ з практичним залученням особового складу. Величезним випробуванням для нас стало переміщення особового складу та озброєння і військової техніки трьох країн до району проведення навчання. Проте за короткий термін усі підрозділи прибули у визначений район у готовності до виконання завдань за призначенням.

Українська складова ЛИТПОЛУКРБРИГ брала участь в АТО/ООС. Нам є чого навчатися у своїх колег, але є і чим поділитися з ними. Наголошу, що ЛИТПОЛУКРБРИГ як багатонаціональне формування є успішною платформою для обміну досвіду та впровадження новаторських ідей у процес планування та проведення операцій. Ми готові ділитися своїм досвідом з іншими підрозділами ЗСУ.

– Враховуючи те, що навчання були «дебютними», чи виникали труднощі в реалізації процесу?

 — Проведення «Трьох мечів – 2021» створило гарну можливість для країн-учасниць обмінятися практичним досвідом щодо планування, підготовки та виконання поставлених завдань. Звісно, на кожному етапі ми стикалися із певними труднощами, але чітко розуміли кінцеву мету і зосередили всі свої зусилля на реалізації кінцевого результату. А саме: щоб усі заплановані для відпрацювання сценарії «Трьох мечів» було виконано. І нам це вдалося! Адже воїни трьох націй, які діяли разом, як і три країни, які надіслали своїх солдатів та офіцерів для участі у навчанні, поділяють спільні цінності і демонструють свою єдність та готовність підтримки стабільності і безпеки в регіоні. Наголошу, що військові навчання є дуже важливим елементом підготовки Збройних Сил щодо підтримання на високому рівні бойової готовності та здатності швидко реагувати на будь-які виклики! Навчання «Три мечі» конкретно для ЛИТПОЛУКРБРИГ дають можливість тренувати керівний склад з планування та управління діями афілійованих підрозділів під час виконання поставлених завдань, а підпорядкованому особовому складу — змогу провести злагодження для спільних дій у різних видах бою.

–  Повернімося до наших основних партнерів по навчанню — армій Литви та Польщі. Які висновки за результатами навчання зробили для себе наші іноземні партнери? Як дебютні «Три мечі», проведені цього року, вплинуть на подальший розвиток спільних військових заходів армій трьох країн?

— Іноземні партнери були вражені масштабністю та матеріально-технічною базою українського військового полігону. Також величезне враження на них справила самовідданість та рішучість дій українських військовослужбовців. Бойовий досвід, який вони отримали в АТО/ООС, здобуті під час реальних бойових дій, вміння та навички були високо оцінені нашими партнерами. Адже для них це була додаткова можливість отримати ще більше інформації щодо способів та методів ведення сучасних бойових дій. Додам, що під час дня Високоповажних гостей до уваги наших партнерів було представлено новітні екземпляри ОВТ, що вже перебувають або плануються до постачання у війська найближчим часом. І, скажу відверто, це також справило неабияке враження.

– У навчанні брали участь військовослужбовці США як спостерігачі. Які ремарки ви отримали від заокеанських колег?

— США є нашим стратегічним партнером. Вони вже досить давно співпрацюють із ЗСУ та ЛИТПОЛУКРБРИГ зокрема. Ми не отримали жодних зауважень, лише корисні рекомендації практичного характеру. Ми постійно співпрацюємо з «Об’єднаною багатонаціональною тренувальною групою – Україна» (JMTG-U) і вже маємо дієвий механізм співпраці та інструкторської роботи. А для об’єктивності пропоную послухати пряму мову нашого колеги, чинного командира «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи – Україна» (JMTG-U) полковника армії США Джима Перріна.

– Навчання досить широко висвітлювались у пресі. Чи відомо, яку реакцію викликали «Три мечі – 2021» у країні-агресорі?

— Погоджусь, що проведення «Трьох мечів – 2021» «сколихнуло» в певному сенсі інформаційний простір та інтернет-ресурси російської федерації. На їхніх сайтах було викладено величезну кількість інформаційних фейків. Натомість ми дуже уважно стежили за розвитком подій і розгулом їхньої фантазії. Водночас наша інформаційно-аналітична група та об’єднаний пресцентр навчання здійснили максимальне інформаційне супроводження заходу міжнародного військового співробітництва. І на сьогодні можу стверджувати це прямо: ми успішно донесли правдиву інформацію до української та закордонної аудиторій. А також ефективно спрацювали на протидію російським фейкам. На навчання було акредитовано більше ніж 50 офіційних представництв українських національних та іноземних медіа, що, по-перше, вказує на зацікавленість у заходах такого роду. А, по-друге, дало змогу досягти правдивого висвітлення інформації про «Три мечі – 2021» в українських та закордонних медіаресурсах!

– Відомо, що навчання «Три мечі – 2021» не лише відкрило абсолютно нову сторінку в заходах міжнародного військового співробітництва, а й було започатковано нову традицію, пов’язану із трьома лицарськими мечами, які особовий склад бригади отримав у подарунок від консула Литви. Розкажіть про це детальніше.

— Дійсно, нам випала унікальна нагода почати нову історію та нові традиції ЛИТПРОЛУКРБРИГ. Під час планування міжнародного навчання «Три мечі» з’явилася ідея створення нової символічної традиції. За сприяння литовського мецената, Почесного консула Республіки Литва в Сєвєродонецьку Роберта Габуласа та Благодійного фонду Crown Princes Ostrog українські майстри-зброярі виготовили три репліки середньовічних лицарських мечів-півтораручників та щит з емблемою бригади. Що символізує єдність трьох націй, наше спільне прагнення до миру та готовність дати колективну відсіч будь-якому агресору. Під час офіційної церемонії закриття навчання ми провели ритуал вручення мечів командирам афілійованих батальйонів. Символічна зброя буде зберігатися в підрозділах. А відповідальними за її збереження будуть головні сержанти батальйонів. Цей ритуал підкреслює тісний взаємозв’язок європейських воїнських традицій минувшини і сьогодення. Як і колись лицар, а тепер офіцер — дає команду на застосування зброї. А сержант — відає тим, аби ця зброя завжди була готова до бою. Зберігатимуть мечі в батальйонах до наступного навчання. Щит залишиться в штабі бригади. Перед початком наступного навчання три мечі знову поєднаються зі щитом, що буде символізувати початок міжнародного навчання! І ми очікуємо, що всі разом приступимо до планування наступного навчання вже найближчим часом.

– Дякуємо Вам за вичерпні відповіді й зичимо успіхів у справі укріплення військової співпраці між країнами Люблінського трикутника: Литви, Польщі та України!

Фото та відео авторів 

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкового озброєння, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Навідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Такелажник, військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Снайпер

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Водій 39 зенітного ракетного полку

від 21000 до 51000 грн

Володимир, Волинська область

Лікар-невропатолог (військова служба)

до 25000 грн

Харків

Державна прикордонна служба України