ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Головний диригент військового оркестру — про основні «родзинки» цьогорічного військового параду

Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 6 Серпня 2021, 12:36

Уже тридцять років без нього не обходиться жодне урочисте дійство до Дня Незалежності України. Головні святкування, грандіозні концерти топових артистів — хоч би де був залучений військовий оркестр ЗСУ, скрізь — вибухова атмосфера, драйв і неймовірна енергетика.

Воно й не дивно: чудово вишколені, професійні, майстерні, злагоджені військові музиканти завжди в тонусі, а музика, яку вони творять разом, лунає як єдине ціле, зливаючись у довершеному звучанні. Що стоїть за такою досконалістю та чим цього року дивуватиме зведений військовий оркестр, ексклюзивно для АрміяInform розповів начальник Військово-музичного управління ЗС України — головний військовий диригент, народний артист України полковник Володимир Дашковський. 

На параді буде залучено рекордну кількість музикантів

— Військовий парад до Дня Незалежності — зазвичай один з найяскравіших елементів головного свята країни. I незмінно урочистого настрою цьому дійству додає саме музичний супровід військового оркестру. Чим цього року він дивуватиме українців?

— Цього року до Дня Незалежності, який відзначається під тегом «Україна-30», військове музичне управління підготувало для українців низку сюрпризів і новинок.

Перше, про що хотілося б зазначити: рекордна кількість музикантів, які братимуть участь у військовому параді та концерті до Дня Незалежності. Це понад 650 осіб. 450 з них виступлять у центрі столиці, близько ста — на річці Дніпро, така ж кількість музикантів візьме участь у параді ВМС в Одесі.

Уперше в історії країни у складі оркестру — представники усіх родів військ і силових відомств.

Досить цікаво, що заходи із залученням зведеного оркестру відбуватимуться фактично водночас у різних куточках держави, а річковий парад відбудеться о 14-й годині.

Не менш приголомшливим є склад цьогорічного зведеного військового оркестру. Уперше в історії держави у його складі — представники всіх родів військ і силових відомств. Зокрема, крім музикантів з Повітряних Сил, ВМС, Сухопутних військ, уперше Майданом крокуватимуть музиканти Сил спеціальних операцій, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС та інші.

Уперше за історію військового параду в урочистостях до Дня Незалежності України візьмуть участь представники міжнародного зведеного оркестру

Якщо у пішій колоні іноземці вже крокували центром столиці, то в оркестрі таке станеться вперше. До нас прилітають музиканти з військових оркестрів США та Британії, також чекаємо на підтвердження участі представників Польщі. Планується, що з Америки буде 32 представники, з Британії — близько 40 музикантів, така ж кількість очікується і з Польщі у разі отримання підтвердження участі. Міжнародний зведений оркестр готує для українців музичний сюрприз. Допомагатиме йому Президентський оркестр ЗС України, представники якого залучені до його складу.

Єдине, що можу сказати — вони виконуватимуть суто українські композиції. Поки вивчають та виконують їх кожен у себе на батьківщині. Спільна репетиція у кінцевому складі за планом має розпочатися 18 серпня.

— Для участі у параді для оркестру розробили спеціальний однострій?

— Так, однією з важливих цілей цього року, які ми поставили перед собою, є візуалізація. Уся країна побачить оркестр у чудовому однострої зведеного оркестру, бо однострої всіх силових відомств різні і по-своєму унікальні. Але головна інтрига цього року — оригінальні спільні прикраси, які об’єднають представників усіх відомств. Наразі ці прикраси виготовляють, а якими вони будуть — країна побачить уже на святі.

«Наше військо має власні, незапозичені у спадок від СРСР військові марші, композиції, які відповідають нашому українському духу й настрою»

— Щодо репертуару. Одним з найголовніших та найважчих завдань диригента є саме підбір композицій та побудова якоїсь спільної концепції свята. Як добирали музичні твори й на що робили акцент?

— Перше, на чому акцентували — виконання композицій винятково українських авторів. Так, 80 відсотків замовляли спеціально до відзначення «Україна-30», інші уже написані й підібрані для виконання. Тут хочеться відзначити, що композиції надзвичайно якісні. Я пишаюся тим, що за роки незалежності ми з нашими попередниками, які очолювали музичне управління, досягли того, що наше військо має власні, незапозичені у спадок від СРСР військові марші, композиції, які відповідають українському духу й настрою. Маємо геніальних авторів. Зокрема, наш колега Анатолій Ткачук написав понад 40 творів. Їх виконуємо з великою вдячністю. Це автор із Чернігова — підполковник запасу. Є й молодші композитори, як-от Максим Гуцал, надзвичайно майстерні аранжувальники, зокрема Коновалов з ансамблю пісні й танцю, Максим Гусак, Михайло Рябоконь та багато інших.

Крім новітніх композицій, на Майдані прозвучать уже відомі твори. До початку власне військового параду на головній площі країни (о 9-й ранку) відбудеться концерт за участю оркестру. Зіграємо композиції українських авторів, зокрема «Народження дня» Івасюка, «Тріумфальну увертюру» Івана Карабіца й інші твори, якими можемо пишатися, адже їх високо цінують на міжнародному рівні, вони — наше музичне обличчя.

«Ми зіграємо композиції українських авторів, зокрема «Народження дня» Івасюка, «Тріумфальну увертюру» Івана Карабіца й інші твори, якими можемо пишатися, адже їх високо цінують на міжнародному рівні, вони — наше музичне обличчя».

— Скільки композицій виконаєте на святі?

— Оркестр виконає загалом 47 творів, враховуючи концерт. Твори різні за темпом, тактом і тривалістю. Це величезне навантаження, бо кожен музикант має чітко знати та виконувати свою партію й злагоджено грати. Але переконаний: ми впораємося.

— Знаю, що підготовку до Дня Незалежності, зокрема підбір композицій, розпочали ще у січні. І ви теж входили до групи експертів.

— Так, готуватися ґрунтовно розпочали після Нового року. Зібралася професійна ініціативна група — Михайло Рябоконь, Василь Вусик — це керівники надзвичайно потужних ансамблів, також Вадим Головатюк і я. Разом працювали над концепцією параду, обирали найкращі композиції. Їх виконували музиканти не лише в Києві, а й в інших регіонах України. Ми їздили, дивилися, що з того виходить, чи вдається працювати злагоджено. Вдячний офіцерам, які допомагали у цьому. Завдяки спільній роботі вже бачимо «картину», яка буде, бачимо кінцевий результат.

— Тренування міжнародного зведеного оркестру відбудеться за тиждень до свята. Наші музиканти репетируватимуть уперше разом сьогодні на злітній смузі «Антонова».

— Частина зведеного оркестру вже тиждень проводить репетиції на смузі «Антонова». Незабаром стартують тренування оркестру, який виступатиме на річці Дніпро.

Як боретеся зі спекою? Адже позначка термометра іноді сягає за 30 на сонці?

— Для музикантів намагаємося створити комфортні умови, розділяємо тренування, даємо час на відпочинок. Але водночас розуміємо, що і тренуватися необхідно. В тому числі і фізично. Адже якщо непідготовлені люди крокуватимуть площею, їм буде дуже складно фізично й морально й вони не продемонструють фахову майстерність. Тому навантаження починаємо з невеликого часу, далі збільшуючи і нарощуючи темп.

— Мало хто здогадується, що участь у параді потребує колосальних зусиль. Усі бачать лише кінцевий результат, і він, як на мене, завжди просто чудовий.

— Так. Є багато дискусій стосовно доцільності проведення параду та сумнівів, чи потрібен він Україні. Моя відповідь однозначна — потрібен! Адже саме завдяки таким дійствам кожен українець відчуває свою міць, силу, своє коріння. Це момент єднання усієї нації. А що ще може зміцнити країну й нашу армію більше під час війни, як не єднання й підтримка всього народу? Пишаємося нашими захисниками, військовими, вони — наша гордість, крокувати парадом — надзвичайно почесно, і це теж гордість. Потрібно, щоб країна відчула єдність, підтримку наших партнерів і цивілізованого світу.

Переконаний: хлопці й дівчата, які стоять на передовій, зрозуміють і підтримають. Я бачив, наскільки радісно вони зустрічають наш оркестр, коли ми навідували їх на фронті. І одна з важливих місій музикантів — підтримати й підняти бойовий дух наших військових. Тому ми постійно перебуваємо в тонусі, попри локдаун, часто виїжджаючи на передову. Мені дуже приємно, що завдяки саме військовому оркестру відбувається відродження української інструментальної музики, а особливо духової.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водій (БМП)

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Стрілець

від 21000 до 130000 грн

Івано-Франківськ

75 батальйон 102 бригада

Гранатометник

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Оператор-монтажер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водолаз-військовослужбовець

від 22000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область