ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

НТК «Електронприлад» виходить на міжнародний ринок

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Серпня 2021, 17:33

Про продукцію, новітні розробки й перспективи розвитку київського НТК «Електронприлад» (входить до ГС «Ліга оборонних підприємств України») кореспондент АрміяInform говорив з головним конструктором підприємства Дмитром Мацюком.

Довідково. Публічне акціонерне товариство «НТК “Електронприлад”» засноване 1962 року на базі відділу систем автоматизованого контролю АНТК «Антонов». Основне завдання підприємства — науково-дослідна діяльність, спрямована на здійснення науково-дослідних, конструкторських робіт, виготовлення й випробування експериментальної та серійної продукції, техобслуговування й модернізацію бортових реєстраторів польотної інформації зі спеціальним програмним забезпеченням, систем регулювання й контролю авіатехніки та двигунів, індикаторів, модулів (пристрої узгодження сигналів) й іншого обладнання.

НТК «Електронприлад» бере активну участь у модернізації авіації Повітряних Сил ЗСУ. Сучасними приладами оснащують модернізовані літаки й гелікоптери, а саме: Ан-26, Ан-72, Л-39, Су-25, Су-27, Міг-29, Мі-2МСБ, Мі-8МСБ, Мі-24, Іл-76.

Дмитро Мацюк

За словами Дмитра Мацюка, багато років підприємство є співвиконавцем Державного оборонного замовлення на виготовлення й постачання авіаційного обладнання. Як відомо, наприкінці грудня 2020-го ДП «Антонов» уперше за роки незалежності отримав від держави замовлення на три військово-транспортні літаки Ан-178-100Р, які надійдуть в авіапарк ЗСУ. Реалізація програми забезпечує попит на певні вироби підприємства (як співвиконавця Держоборонзамовлення) впродовж 2 років. Підприємство уклало з ДП «Антонов» три угоди на виготовлення бортових аварійно-експлуатаційних реєстраторів, паливовимірювальних систем й іншого бортового обладнання для літака Ан-178-100Р.

Як співвиконавець ДОЗ в інтересах ПС ЗС України підприємство постійно співпрацює не тільки з ДП «Антонов», а й з АТ «Мотор Січ», ДП «Конотопський авіаремонтний завод “АВІАКОН”», ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод», ДП «Одеський авіаремонтний завод», ДП «Запорізький державний авіаційний ремонтний завод “МіГремонт”», Миколаївське ДП «НАРП». Дмитро Мацюк зазначив: наразі роботи тривають за угодами майже з усіма переліченими підприємствами в межах державного замовлення з модернізації й ремонту авіаційної техніки.

Виконання замовлень на постачання продукції як вітчизняним, так і закордонним замовникам мають однаковий пріоритет для підприємства

Дмитро Мацюк зазначив, що 30 червня 2021 року Кабмін ухвалив Постанову № 669 (669-2021-п) щодо внесення змін до Постанови КМУ від 12 липня 1999 р. № 1228 «Про надання суб’єктам господарювання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю». Згідно з цією Постановою, до 1 грудня 2025 року ПАТ «НТК “Електронприлад”» надані повноваження на право здійснювати експорт товарів військового призначення власного виробництва. Це відкриває підприємству нові можливості щодо розширення ринку збуту продукції та послуг.

Перспективні проєкти

За словами головного конструктора підприємства, нині робота націлена на участь у відродженні перспективного проєкту «Ан-70», на борту якого прописано 7 виробів і до яких планується долучити паливовимірювальну систему й бортову систему автоматизованого контролю.

Також перспективним вважається розроблення й виробництво електронно-цифрової системи управління двигуном з повною відповідальністю (full authority digital engine control system, FADEC) для двигуна ТВ3-117 в кооперації з АТ «Мотор Січ».

Керівництво ПАТ «НТК “Електронприлад”», беручи участь у міжнародних виставках і зустрічах, досягло певних домовленостей щодо постачання продукції за кордон. Так, тривають робочі зустрічі з представниками казахських авіаремонтних заводів АО «АРЗ 405» та ТОО «Казахстанская авиационная индустрия» щодо поставок обладнання для літаків АН-72, СУ-25, СУ-27 і гелікоптерів Мі-8, Мі-17, Мі-171.

У межах модернізації гелікоптерів Мі-17 тривають переговори з компанією Alpha Design Technologies PVT. LTD (Індія) щодо поставок паливовимірювальних систем і бортових реєстраторів. Варто зазначити, що обсяг реалізації продукції може становити до 27 млн гривень.

Крім того, менеджмент компанії у найближчі 3–5 років планує розвивати відносини з Індією щодо постачання блоків граничних команд (БПК-88 серії 3к) та заглушок-імітаторів бойових ракет для Польщі й Індонезії на літаках МіГ-29.

Щодо інших галузей, Дмитро Мацюк виокремив перспективні проєкти з виготовлення медичної техніки. Йдуть переговори й щодо розробки систем контролю показників вібрації та стану агрегатів для енергетичної сфери. Підписано меморандуми на виготовлення цифрових електронних систем вимірювання рівня палива в паливних баках локомотивів і контролю географічних координат через супутникову систему для потреб залізничників. Перспективним вважають аграрний ринок для квадрокоптерів, які планують виготовляти для фермерів.

— Наше підприємство завершило розроблення й запускає у виробництво виріб ЗІ-72 та ЗІ-470М — заглушка-імітатор ракет Р-73 та Р-27, які раніше виробляла лише Росія, — зазначив Дмитро Мацюк.

Однією з перспективних розробок є система передавання польотної інформації. Підприємство — єдиний виробник в Україні блока граничних команд (БПК-88), систем паливовимірювання та аудіо-, відеореєстрації.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 в ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби 18 квітня з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Укладач парашутів, військовослужбовець

від 23000 до 28000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Помічник гранатометника

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Командир гармати, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП