ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Відтепер сертифіковані тренери ЗСУ викладатимуть основи військово-цивільної взаємодії для колег з регіонів

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Липня 2021, 18:19

У столиці завершився дводенний тренінг для тренерів під назвою «Взаємодія Збройних Сил з громадянським суспільством та інші ключові напрями демократичного контролю над Збройними Силами».

Під час заходу, що пройшов у форматі сесій, представники Міноборони, Збройних Сил та громадськості, іноземні експерти обмінялися практичним досвідом з учасниками тренінгу з питань військово-цивільної взаємодії. Зокрема, ролі громадянського суспільства в реформуванні та управлінні сектором безпеки, дотримання прав і свобод військовослужбовців, гендерної рівності, а також взаємодії ЗСУ з благодійними організаціями й питання капеланства. Після кожної сесії учасники долучалися до обговорення та інтерактиву.

Представник Міністерства оборони Сергій Кучеренко та експерт з прав військовослужбовців Володимир Лукічов поінформували про взаємодію Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міноборони зі структурними підрозділами центрального апарату МОУ, Генерального штабу ЗС України, центральними органами виконавчої влади та держуправління, співпрацю з Комітетами Верховної Ради України, міжнародними організаціями. Також розповіли про напрацювання вітчизняної законодавчої бази у соцзахисті військових, вивчення досвіду держав-членів НАТО у цій сфері та підготовку пропозицій з оновлення українського законодавства.

Учасникам заходу презентували довідник «Взаємодія Збройних Сил України з громадянським суспільством», розроблений групою фахівців у межах проєкту ОБСЄ «Посилення демократичного контролю над Збройними Силами України у сфері взаємодії з громадянським суспільством».

Посібник, за словами експерта з громадянського суспільства Тимофія Нікітюка, містить теоретичну базу та практичний досвід взаємодії ЗСУ із громадянським суспільством, а також аналіз законодавчої бази з цього питання.

— Мета посібника — донести до слухачів позитивні приклади взаємодії ЗСУ та громадянського суспільства, на основі яких учасники тренінгу зможуть напрацювати індивідуальні алгоритми взаємодії, — розповів Тимофій Нікітюк.

Адже, на думку експертки з мови Людмили Кравченко, взаємодія з громадянським суспільством — одна зі складових діяльності військових. Вона зазначила, що презентований посібник містить дев’ять підрозділів, які пояснюють суть і правила взаємодії, «точки дотику» військових і цивільних, надають перелік громадських організацій, які будуть корисні українським захисникам, наводять приклади успішної взаємодії. Окремі розділи посібника «Взаємодія Збройних Сил України з громадянським суспільством» пояснюють важливість гендерної і мовної політик.

Дуже затребуваною виявилася гендерна тематика тренінгу, на якій розпалювалися дуже жваві дискусії. Радниця Головнокомандувача ЗС України з гендерних питань Вікторія Арнаутова, на одній із сесій щодо рівності прав та можливостей для жінок і чоловіків у Збройних Силах, наголосила, що суть гендерної політики полягає у підвищенні оперативної спроможності армії за рахунок різноманітності кадрового потенціалу та створення змішаних команд і підрозділів. Оскільки, як зазначила пані Вікторія, вони є найбільш ефективними.

На підтримку проблемних питань у гендерній сфері виступив також і радник з питань жінок, миру та безпеки представництва НАТО в Україні та канадської місії UNIFIER в Україні капітан Метью Стоунер, який приділив увагу будові гендерної перспективи в НАТО та співпраці із Збройними Силами України щодо впровадження гендерних підходів у повсякденну діяльність армійських підрозділів. А коментуючи запитання про жіночий формений одяг та підходи до проведення парадів в канадській армії зазначив, що бажано переглянути підходи щодо жіночої парадної форми та формування переважно змішаних коробок для парадних розрахунків, що дозволить підняти бойовий дух, зрівняти відношення до чоловіків і жінок у пагонах та наблизитися до стандартів НАТО.

На завершальному етапі учасники пройшли тестування, за результатами якого найбільш умотивовані й активні фахівці отримали змогу доєднатися до тренерського складу та з командою експертів проводити семінари для військовослужбовців ЗСУ в інших регіонах України.

Під час урочистостей з нагоди завершення тренінгу та вручення сертифікатів директор Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міноборони України Назім Агаєв звернувся до учасників і закликав майбутніх тренерів мотивувати військовиків у важких умовах трансформації української армії.

— Наші штаби вже перейшли на J-структуру, але наразі також потрібно дуже швидко перейти на стандарти НАТО й змінити військо в цілому. Тому націлюйтесь на те, що в регіонах говоритимете про те, що турбує наших військових, — резюмував Назім Агаєв і додав, що розподіл тренерів, які представляють Міноборони й Генеральний штаб ЗСУ відбудеться пропорційно.

Загалом такі дводенні тренінги відбудуться у семи регіонах України.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-снайпер

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України

Кухар, військовослужбовець

від 20500 до 22000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Сарата

Державна прикордонна служба України

Головний сержант взводу

від 23000 до 25000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Оператор відділення радіорозвідки

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759