ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Коли жінка повертається з війни…

Публікації Реабілітація
Прочитаєте за: 3 хв. 26 Липня 2021, 12:13

АрміяInform уже неодноразово торкалася теми жінки на війні. Але чи не найважчі випробування починаються після повернення до цивільного життя. Вперше з цією проблемою зіткнулися жінки після Другої світової. Вони, повертаючись з фронтів, іноді відчували нерозуміння співгромадян.

Як налагодити життя після війни, наш кореспондент розпитав Олену Майданник, кандидата медичних наук, лікаря-психіатра, заступника директора-медичного директора Науково-практичного центру нейрореабілітації «Нодус».

За її словами, жінка-військова, яка повертається з війни, на жаль, може мати психологічні травми, що впливатимуть на сімейні відносини. У цих випадках бажано звертатися до спеціалістів і знаходити шляхи подолання таких труднощів.

– Коли чоловік військовий або теж воював, він часто розуміє проблеми дружини і вони разом їх розв’язують. Буває так, що і він має власні проблеми – ПТСР, ніколи не звертався по допомогу або дуже давно. А тут повертається жінка, вплітається теж у цю історію. І тоді наступає конфронтація, бо чоловік розуміє, що це для нього ще один спогад – енергетично вона «принесла війну з собою», ніяк не може від цього відійти. Якщо є такий гострий момент, потрібна стороння допомога фахівців та, можливо, якийсь час слід обмежити спілкування, – наголосила Олена Майданник.

Вона додала, що, коли жінка повернулася, треба, аби вона все ж таки «відійшла» від фронту, побудувала життя в цивільному середовищі, і тільки тоді зі своїм чоловіком, якщо він теж мав проблеми, продовжила стосунки.

– За кордоном, коли люди повертаються з війни, вони ще мають період адаптації. Звісно, психологи там супроводжують і на етапі відправки в район бойових дій, і на етапі повернення. І взагалі, вибудована система підтримки військових, там зовсім інше ставлення у суспільства… Можу сказати, коли я іду у формі в українському місті, відчуваю дуже різні реакції, адже я все-таки психіатр. Є навіть з боку жінок відчуження, зневага, з боку чоловіків – так само. Буває страх, це може бути пов’язано з особистими спогадами, уявленнями. І, на жаль, дуже мало тих, хто захоплений, радіє. У нас поки невідповідна культура сприйняття та поваги до військових. Коли жінка повертається з фронту, то повинна на всіх етапах відчувати підтримку: від її командування, медиків-психологів, рідних, – зазначила лікар-психіатр.

Вона розповіла, що інколи дружину не підтримує чоловік, але нею опікується мама:

– Або навпаки… Мати не може підібрати навіть слова, щоб виразити біль, який відчувала у ті місяці, поки дитини не було. Донька повертається з війни, а мати починає на неї виливати все, що у собі тримала, і це може бути у дуже образливій формі…

Система адаптації жінок, які повернулись з війни, в Україні, на думку Олени Майданник, ще перебуває у недорозвиненому стані.

– А ця система має бути вибудована. Тому – не залишайте жінку на самоті. І не треба боятися звертатися за допомогою до фахівців.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про ухвалення Міністерством охорони здоров’я наказу №714 від 25 квітня 2024 року, яким затверджені нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма».

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

За даними слідства, 47-річний командир роти військової частини за $4 тисячі обіцяв «вирішити питання» щодо працевлаштування військовозобов’язаного на посаду водія до тилової військової частини, де сам служить.

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Сапер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 20500 до 120500 грн

Володимир, Волинська область

Оператор БПЛА , військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Діловод

від 25000 до 130000 грн

Запоріжжя

75 батальйон 102 бригада

Стрілець. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Офіцер відділення ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область