ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

ВЛК для прийняття на військову службу за контрактом: що треба знати, якщо вам «35 плюс»

Армія і суспільство Важливо Військова медицина Консультації Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Липня 2021, 12:51

Головна мета оновленого алгоритму проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) — допомогти Командуванню Медичних сил ЗСУ забезпечити своєчасне та якісне комплектування здоровим поповненням. Серед змін, які варто знати кандидатам на укладення контракту, — особливості ВЛК для вікової категорії «35 плюс» та уточнений список необхідних документів.

Від травня 2021-го діють нові правила проведення медичного обстеження осіб, що бажають вступити на військову службу за контрактом. Відповідний оновлений алгоритм медобстеження військовозобов’язаних затверджений наказом Головнокомандувача Збройних Сил України № 131 від 20.05.2021 року.

Новий наказ з’явився не на порожньому місці — він, безумовно, враховує вимоги попередніх керівних документів: Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» (ст. 2) та Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (п. 2.21 розділу ІІ), затвердженої наказом МОУ № 170 від 10.04.2009.

Алгоритм якісного медобстеження військовозобов’язаних, яких приймають на військову службу за контрактом

Уточнений Алгоритм проведення якісного медичного обстеження, як випливає з його назви, розроблений для підвищення якості добору кандидатів на військову службу за контрактом. На практиці він регламентує роботу службових осіб територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), що прийшли на заміну військкоматам, а також — штатних та постійно діючих позаштатних ВЛК (у закладах охорони здоров’я або в ТЦК та СП), що залучені до організації та проведення медичного обстеження громадян, яких приймають на військову службу за контрактом.

Відповідно до Алгоритму військовозобов’язані звертаються до територіальних центрів, фахівці яких добирають кандидатів на військову службу та направляють їх на медогляд військово-лікарськими комісіями «з метою визначення придатності до військової служби за контрактом».

Як зазначалося вище, одним із суттєвих нововведень стала особливість проведення ВЛК для осіб від 35 років. Як зазначено в пункті 2.2 затвердженого Алгоритму, такий медичний огляд «кандидатам на військову службу за контрактом з-поміж військовозобов’язаних 35-річного віку і старше» проводиться «виключно гарнізонними (госпітальними) військово-лікарськими комісіями закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України за територіальним принципом».

Простіше кажучи, особи старші за 35 років проходять ВЛК тільки в госпіталях.

Кандидати на контрактну службу до 35 років також можуть пройти ВЛК «у госпіталі» або, як і раніше, «у військкоматі» — в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Необхідні для проходження ВЛК документи

Перед направленням на медогляд документи кандидата на службу за контрактом має ретельно перевірити ТЦК та СП. У разі попереднього звільнення кандидата з військової служби ретельно перевіряють причини звільнення. Наказ вимагає виключити випадки направлення на ВЛК осіб, які не пройшли професійно-психологічний відбір та колишніх військовослужбовців, раніше звільнених за станом здоров’я як непридатних до військової служби.

Пункт 2.4 Алгоритму проведення якісного медичного обстеження зазначає перелік («пакет») документів, необхідних для проходження ВЛК. Військові комісари персонально відповідають за достовірність і якість підготовки перелічених документів!

  1. Направлення на медичний огляд встановленого зразка із зазначенням мети огляду (згідно з додатком 14 до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, затвердженого наказом МОУ № 402 від 14.08.2008), підписане виключно військовим комісаром ТЦК та СП.Посилання на документ: Зразок направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією. Увага! Уточнюйте дані адресата (праворуч у шапці документа), адресу закладу та інші дані!
  2. Паспорт громадянина України.
  3. Військовий квиток.
  4. Медична картка амбулаторного хворого та докладна, засвідчена належним чином закладом охорони здоров’я МОЗ України, виписка з неї (зберігається у матеріалах військово-лікарської комісії).
  5. Довідки про проведення обов’язкових і періодичних психіатричних оглядів.
  6. Сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду.
  7. Довідка про перебування/неперебування на обліку в протитуберкульозному диспансері.
  8. Кольорова фотокартка 3×4 без головного убору — 1 шт.
  9. Медична картка військовослужбовця (за наявності).
  10. Документи військово-лікарської експертизи: свідоцтво про хворобу, довідки військово-лікарської комісії, довідки про обставини травми, поранення, контузії, каліцтва тощо.
  11. Виписка з наказу командира військової частини (начальника закладу, установи) про звільнення з військової служби (для кандидатів, звільнених з військової служби).
  12. Інші наявні медичні документи: виписні епікризи, консультативні висновки, результати додаткових методів дослідження тощо.
  13. Довідка про негативний ПЛР-тест на наявність РНК вірусу COVID-19 — не пізніше ніж за 72 години. Увага! Уточніть у голови ВЛК, чи не потрібно замість ПЛР-тесту представити результати аналізу крові на антитіла COVID-19.
Доповнення
Увага! Уточнюйте в госпіталі, які медичні довідки та результати аналізів потрібні для проходження ВЛК. Наприклад, список ВЛК київського Головного військового клінічного  госпіталю такий:

 

  • Сертифікат нарколога.
  • Сертифікат психіатра.
  • Витяг з амбулаторної карти (див. вище).
  • Витяг із туберкульозного диспансеру (довідка лікаря-фтизіатра).
  • Витяг із шкірно-венерологічного диспансеру (довідка лікаря-дерматолога).
  • Ксерокопія (попереднього) рішення ВЛК або витяг з наказу про звільнення.
  • Витяг з жіночої консультації (для жінок).
  • Фото 3х4 – 1 шт. (див. вище).
  • Аналізи крові на COVID-19.
  • ЗАК, ЗАС, ФОГК, ЕКГ, глюкоза крові, RW, ВІЛ, маркери гепатитів В і С.
  • Паспорт (див. вище).

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

до 51000 грн

Запоріжжя

8 прикордонний загін

Водій-заправник

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Зв’язківець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

військовослужбовець Начальник медичної служби

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Командир взводу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО