ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вакцинація є надійним методом профілактики та запобігання важким ускладненням коронавірусної хвороби

Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 19 Липня 2021, 14:16

Кореспондент АрміяInform запитав у начальника санітарно-епідеміологічного управління КМС ЗС України (Головного державного санітарного лікаря Міністерства оборони України) полковника Сергія Моргуна, чому потрібно отримати щеплення від COVID-19 уже найближчим часом, а також про запобігання новому штаму вірусу «Дельта» в ЗСУ.

«Будь-яке щеплення у сотні разів безпечніше, ніж захворювання, від якого воно захищає»

— Сергію Олександровичу, чому потрібно вакцинуватися, як вважаєте?
— Вакцина готує організм людини до боротьби з вірусом. Вона містить патоген, який викликає імітацію хвороби, внаслідок чого формуються антитіла й набувається імунітет. У більшості людей цей процес відбувається непомітно, але іноді можливі побічні ефекти, як-от біль у місці щеплення, загальна слабкість, тимчасова лихоманка. Зокрема, Центр контролю і профілактики захворювань США заявляє: ефективність вакцин полягає у тім, що на відміну від більшості ліків вони запобігають виникненню хвороби та її важких наслідків.

Ефективність вакцин полягає у тім, що на відміну від більшості ліків вони запобігають виникненню хвороби та її важких наслідків.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вакцинацію вважають одним з найважливіших медичних досягнень сучасності. Щеплення рятує життя мільйонів людей щороку, запобігаючи багатьом хворобам.

В Україні щороку реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, а з появою коронавірусної хвороби COVID-19 ця кількість стрімко зросла. За весь час пандемії у нашій державі захворіло близько 2,3 млн осіб, з яких понад 52 тис., на жаль, не змогли її подолати. Вакцинація — найдієвіший спосіб зупинки пандемії. Будь-яке щеплення у сотні разів безпечніше, ніж захворювання, від якого воно захищає. Вакцина не впливає негативно на імунітет, а зміцнює його і змушує працювати більш активно й продуктивно.

За весь час пандемії у нашій державі захворіло близько 2,3 млн осіб, з яких понад 52 тис., на жаль, не змогли її подолати.

Старт вакцинації в Україні від COVID-19 розпочався 24 лютого 2021 року. Від початку кампанії проведено вже близько 3,9 млн щеплень, з них понад 100 тис. у ЗСУ. Цей рівень ще невеликий, але дає надію, що населення країни буде захищене від цієї хвороби. Колективний імунітет може бути сформовано лише в результаті охоплення вакцинацією понад 70 % популяції. Що довше зупинятимемо передавання вірусу, то більше часу буде для появи й поширення нових штамів SARS-CoV-2, що можуть бути заразнішими й стійкішими до вакцинації. 

Наприклад, штам коронавірусу «Дельта» вирізняється тим, що інфікована ним людина може заразити набагато більшу кількість осіб, ніж це було раніше.

Штам коронавірусу «Дельта» вирізняється тим, що інфікована ним людина може заразити набагато більшу кількість осіб, ніж це було раніше.

Про переваги вакцинації

— Розкажіть про вакцини проти коронавірусу, якими вже щеплюють українців. Чим вони відрізняються?

— Деякі вакцини від COVID-19 виготовлені за допомогою нових методів Pfizer-BioNTech — це так звана РНК (мРНК) вакцина, яка використовує частину генетичного коду вірусу. Замість того щоб вводити в організм слабкий або неактивний антиген, вони вчать клітини організму виробляти «протеїн шипів коронавірусу». Це спонукає імунну систему утворювати антитіла для боротьби з вірусом. Вакцина AstraZeneca інша. Вчені модифікували версію звичайного респіраторного вірусу, яким заражаються шимпанзе, і додали частину генетичного коду коронавірусу. Це так звана вірусно-векторна вакцина. Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною — діє, використовуючи вбиті вірусні частинки, щоб піддавати імунітет дії вірусу без ризику серйозної реакції на хворобу.

Вакцинація не лише запобігає розвитку інфекційних захворювань, а й зменшує тяжкість їхнього перебігу й ускладнень, мінімізує ризик летальних наслідків: імовірність тяжкого перебігу й ускладнень зменшується на 60 %; імовірність смертельних випадків зменшується на 80 %; частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50 %.

— Кому необхідно вакцинуватися насамперед?

— Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику: медпрацівникам, військовослужбовцям, учителям, людям похилого віку (від 60 років), усім, хто працює в місцях великого скупчення людей.

— Чи існують протипоказання до щеплення?

— Важкі алергічні реакції на вакцини від COVID-19 трапляються дуже рідко. Протипоказанням до введення вакцини є алергічна реакція на попередню дозу вакцини. Вакцинацію варто відкласти до зникнення клінічних симптомів в осіб із симптомами гострого захворювання, яке протікає з лихоманкою вище 38 °С. Хто страждає на інші алергії, як-от на їжу, домашніх тварин чи інше, вакцинуватися можуть. Наявність захворювань — діабету, серцево-судинних захворювань, онкологічних тощо — не є причиною відмовлятися від вакцинації.

Хто страждає на інші алергії, як-от на їжу, домашніх тварин чи інше, вакцинуватися можуть. Наявність захворювань — діабету, серцево-судинних захворювань, онкологічних тощо — не є причиною відмовлятися від вакцинації.

— Чого чекати після щеплення?

— Після вакцинації слід зачекати в пункті щеплення 30 хвилин. Саме за цей час можуть проявитися алергічні реакції. Серед інших проявів побічних ефектів можуть бути підвищення температури, лихоманка, біль у місці введення вакцини, слабкість. Тому варто завчасно придбати жарознижувальні засоби.

— Чи потрібно отримати щеплення особі, яка перехворіла на COVID-19?

— Так, потрібно. Згідно з рекомендаціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики з окремих питань вакцинації проти COVID-19 в Україні рекомендовано відтермінувати вакцинацію особам з задокументованим COVID-19 в анамнезі на 6 місяців від часу перебігу хвороби. Однак за бажанням особи, яка підлягає вакцинації, відповідно до груп пріоритетності, вакцинація може бути проведена раніше шестимісячного терміну. Вакцинація є безпечною для людей, які вже перехворіли.

Алгоритм дії військовослужбовців і членів їхніх сімей для отримання вакцинації проти COVID-19

— Сергію Олександровичу, який алгоритм дії військовослужбовців і членів їхніх сімей для отримання вакцинації проти COVID-19?

— Вакцинація військовослужбовців відбувається таким чином. Спочатку начальник медичної служби військової частини (закладу) проводить розрахунки кількості доз вакцин і надає інформацію через військового координатора (представник закладу охорони здоров’я ЗС України) у заклад охорони здоров’я МО України. Згодом військовий координатор у взаємодії з начальником медслужби військової частини (закладу) визначає дату й місце проведення вакцинації (введення першої та другої доз). Після цього вакцинальна бригада закладу охорони здоров’я МО України проводить щеплення.

Для отримання COVID-сертифікату або Міжнародного свідоцтва про вакцинацію військовослужбовці, які отримали повний курс вакцинації (введено дві її дози), можуть звернутися до начальника медичної служби військової частини з документами, які підтверджують проведення вакцинації. Начальник медичної служби вирішує питання  щодо отримання COVID-сертифікату або Міжнародного свідоцтва вакцинації через військових координаторів військово-медичних закладів. COVID-сертифікат і Міжнародне свідоцтво про вакцинацію заповнюється на основі даних про щеплення, внесених до електронної системи охорони здоров’я України. У них вказані прізвище й ім’я пацієнта латинкою; інформація про вакцинацію (назва препарату, дата щеплення); офіційний штамп медичного закладу й підпис лікаря.

Члени сімей військовослужбовців також можуть отримати щеплення за допомогою військових медиків. Для цього начальник медичної служби військової частини проводить розрахунки кількості доз вакцин і надає інформацію через військового координатора до закладів охорони здоров’я Міністерства охорони здоров’я України (далі — МОЗ України) на цивільного координатора. Зі свого боку цивільний координатор визначає дату й місце проведення вакцинації (введення першої та другої доз). Після цього вакцинальна бригада проводить щеплення, введення даних у загальну базу МОЗ України та здійснює видачу COVID-сертифікату або Міжнародного свідоцтва.

Проведення щеплень, введення даних і видача COVID-сертифікатів здійснюється виключно бригадами закладів охорони здоров’я МОЗ України й вакцинами МОЗ України. Якщо у військовий частині (підрозділі) немає штатної медслужби, командир визначає особу, яка збирає інформацію та потім передає її до поліклініки (госпіталю), у якій військова частина (підрозділ) перебуває на медичному забезпеченні за територіальним принципом.

Вакцинація є надійнішим методом профілактики та запобігання важким ускладненням хвороби! Якщо захворіли — потрібно негайно звернутися до лікаря й не займатися самолікуванням. Пам’ятайте, що хворий на COVID-19 за один день можете заразити до 100 співслужбовців чи випадкових перехожих. 

Хворий на COVID-19 за один день можете заразити до 100 співслужбовців чи випадкових перехожих.

Тільки швидка й ретельна вакцинація з охопленням максимальної кількості особового складу ЗСУ, здійснена одночасно в районі проведення операції Об’єднаних сил і на мирній території в місцях постійної дислокації військових частин, може перешкодити новому штаму набрати обертів.

— І наостанок, як вберегтися від штаму «Дельта», чи готові військові лікарі до боротьби з новим вірусом?

— Наразі в Україні офіційно виявили чотири випадки «Дельти» — нового й більш заразного штаму COVID-19, який спричинив масові спалахи у Росії, де фіксують рекорди смертності й у країнах Європи.

За наявною інформацією, «Дельта» у півтора разу заразніший, ніж той, що наразі є в Україні. Окрім того, вдвічі підвищується ризик важкого протікання хвороби й госпіталізації. Це потребує впровадження посилених протиепідемічних заходів і перегляду вітчизняних протоколів лікування.

Особливість нового штаму в тому, що він легше передається. Тобто кількість тих людей, яких хворий може заразити, збільшується у порівнянні з тими штамами коронавірусу, з яким ми вже звикли працювати. Інфікований може заразити майже всіх, хто перебуває з ним в одному приміщенні. Раніше вважалося, що у разі контакту з вірусом може інфікуватися тільки половина людей.

Особливість «Дельти» в тому, що він легше передається. Тобто кількість тих людей, яких хворий може заразити, збільшується у порівнянні з тими штамами коронавірусу, з яким уже звикли працювати.

Також «Дельта» уражає тонкий і товстий кишківник. Це може спричинити симптоми, які нагадують харчове отруєння, зокрема пронос та блювоту. Цей вірус небезпечний для всіх вікових категорій. Від інфікування новим штамом не застрахований ніхто, бо організм його сприйматиме як абсолютно новий вірус, з яким не зустрічався раніше, каже лікар. Проте люди, які вакцинувалися або перехворіли на COVID-19, однак, перенесуть захворювання легше.

Раджу всім зробити щеплення, поки у нас немає четвертої хвилі коронавірусної інфекції, зокрема викликаної штамом «Дельта».

— Дякую за розмову й цікаву інформацію!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що більше оборонного обладнання та боєприпасів для України вже в дорозі.

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 23000 грн

Данилівка, Київська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Оператор БПЛА (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Стрілець-гранатометник (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Інженер-електронщик БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Гранатометник до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область