ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Національний спротив має підсилити загальну обороноздатність України в умовах протидії агресії ворога

Новини Події
Прочитаєте за: 4 хв. 15 Липня 2021, 19:55

Подкаст «Законодавче слово у секторі оборони»
слухати за посиланням.

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому президентський законопроєкт № 5557 «Про основи національного спротиву».

Чому цей закон такий актуальний? Ухвалення законопроєкту має підсилити загальну обороноздатність України в умовах війни й наявності окупованих територій.Ідеться не лише про колосальне підсилення нашим Збройним Силам України та введення загальновійськової підготовки громадян України, а й створення ефективного та оперативного механізму противаги країні-агресору — РФ.

Розберімось докладніше. Національний спротив — це складова всеохопної оборони України. Передбачає комплекс заходів, які організовують і здійснюють у мирний час і в особливий період в Україні з метою максимально широкого залучення українських громадян до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування й відсічі агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України.

Складовими національного спротиву є територіальна оборона, рух опору та, власне,підготовка громадян України до національного спротиву.

У структурі національного спротиву важливими є завдання для сил територіальної оборони. Це зокрема:

– участь у посиленні охорони та захисті державного кордону;

– захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідація наслідків ведення воєнних (бойових) дій;

– участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління;

– охорона та оборона важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури, визначених Кабінетом Міністрів України;

– забезпечення умов для стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил) або їх перегрупування;

– участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспортних засобів і пішоходів поблизу та в межах зон/районів надзвичайних ситуацій та/або ведення воєнних (бойових) дій;

– забезпечення заходів публічної безпеки і порядку у населених пунктах;

– участь у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану у разі його введення на всій території України або в окремих її місцевостях;

– боротьба з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора (противника) та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями;

– участь в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та на протидію інформаційним операціям агресора (противника).

Тероборона матиме військову, цивільну і військово-цивільну складові

Щодо військової складової територіальної оборони. Вона матиме органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони ЗСУ, інші сили й засоби сил безпеки та сил оборони, які залучатимуть до виконання завдань територіальної оборони.

Завданнями сил руху опору буде формування не лише осередків опору та набуття ними відповідних спроможностей, а й перешкоджання діям військ (сил) агресора (противника) та участь у проведенні спеціальних (розвідувальних, інформаційно-психологічних тощо) операцій.

Стосовно підготовки громадян України до національного спротиву. Тут ідеться передусім про готовність українців виконувати конституційний обов’язок захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України. Важливим є проведення ефективного військово-патріотичного виховання й підготовки населення до умов життєдіяльності в районах ведення бойових (воєнних) дій.

Крім того, у законопроєкті чітко регламентовано гарантії соціального і правового захисту військовослужбовців і членів добровольчих формувань територіальних громад, які братимуть участь у національному спротиві.

Наприклад, у разі смерті (загибелі), встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, що настали у зв’язку з виконанням завдань руху опору, особи, які на добровільній та конфіденційній основі залучені до виконання завдань опору, або члени їхніх сімей мають право на призначення й виплату одноразової грошової допомоги, медзабезпечення в розмірах і порядку, визначених для співробітників кадрового складу Сил спеціальних операцій ЗС України.

Ще одна важлива річ — у разі затримання, арешту або засудження на тимчасово окупованих територіях України осіб, які на добровільній та конфіденційній основі залучені до виконання завдань руху опору, у зв’язку з виконанням ними завдань руху опору, держава вживатиме всіх можливих заходів для їх звільнення. Збитки, завдані таким особам у зв’язку з виконанням ними завдань руху опору, відшкодовуватимуть у порядку, визначеному урядом України.

Право на отримання статусу ветерана війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» матимуть залучені до конфіденційного співробітництва особи, які брали участь у виконанні завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районах проведення АТО, здійснення заходів забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії, або на інших територіях, де в період виконання цих завдань тривали воєнні (бойові) дії.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2022 року.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент підписав указ, який забороняє військовим доступ до азартних ігор

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет».

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Володимир Зеленський підтримав проєкт створення другого ешелону лікарень, що прийматимуть поранених захисників

Щоб приймати бійців із південного напрямку, планують реконструювати Криворізьку лікарню №2, найбільшу в місті.

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Діловод служби пального та мастильних матеріалів

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Майстер з ремонту та обслуговуванню безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Командир стрілецького взводу

Київ

Військова частина А7039

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Кулеметник

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Стрілець, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область