ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як тренуються українські військові VIP-охоронці

Відео Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Липня 2021, 14:07

Не за горами святкування 30-ї річниці Незалежності України, і в ці дні до нас завітають очільники іноземних держав та керівники оборонних відомств країн-партнерів. Хто охороняє іноземних міністрів оборони під час візитів до нашої країни?

Мало кому відомо, що особисту охорону найвищих військових начальників та керівників оборонних відомств, які прибувають з візитами до України, здійснює не Державна служба охорони чи відповідні підрозділи СБУ, а військовослужбовці Центру спеціального призначення (протидії диверсіям і терористичним актам) Військової служби правопорядку, якому днями виповнилося 15 років. Кореспондент АрміяInform мав нагоду спостерігати за проведенням їхніх занять на курсах особистої охорони.

Відділення особистої охорони Центру сформовано у 2013 році. Заняття з базової підготовки охоронців ОВП (особливо важливих персон, VIP) проводилися і з допомогою іноземних інструкторів. Зокрема, великий вклад у становлення українського спецпідрозділу військової поліції зробили литовські колеги: після проходження їхніх інструкторських, додаткових курсів кілька досвідчених військовослужбовців здобули право вже й самим тренувати українських військових VIP-охоронців.

Як «народжуються» військові охоронці особливо важливих персон?

На курси приходять не жовтороті солдатики, а бойові офіцери та сержанти регіональних підрозділів спеціального призначення, які за півтора місяця лише здобувають специфічні навички персональної охорони, вдосконалюють уміння працювати зі зброєю тощо.

— Головний критерій — бажання навчитися чогось нового, — говорить Сергій, старший офіцер відділення особистої охорони.

Треба зауважити, що власний шлях інструкторів та бійців підрозділів до нинішніх посад найрізноманітніший. Наприклад, інструктор Сергій розпочинав свою службу у спеціальному підрозділі МВС, а начальник відділення, старший інструктор курсу охорони ОВП Микола — у Повітряних силах тощо… Об’єднує всіх цих міцних небагатослівних чоловіків з уважним поглядом любов до спорту та обраної професії.

Випускник литовських курсів інструкторів Микола в Центрі спеціального призначення — з 2010 року. Про нинішніх «курсантів» говорить, що рівень підготовки цих молодих хлопців помітно зростає щодня.

— З регіональних відділень надсилають найбільш підготовлених фахівців, — розповідає начальник відділення особистої охорони Центру. — Найбільш дисциплінованих — це головне, добраних за особистими даними, фізичною, вогневою підготовкою… У нас приблизно 70% часу підготовки відведено основному предмету — охороні ОВП, але є ще 30% на вогневу, інженерну підготовку, тактичну медицину та інше.

У кожного виду «загальновійськової» підготовки є свої особливості, пов’язані з персональною охороною: наприклад, вогнева підготовка враховує стрільбу по цілі, коли одночасно потрібно прикривати «об’єкт» або чітко взаємодіяти з напарниками  залежно від виду побудови охорони.

Чи справді особисті охоронники повинні прикривати ОВП власним тілом?

— Це основний принцип охорони, — відповідає старший інструктор. — Саме це головна ціль групи — опинитися між загрозою та об’єктом охорони. Причому загрозою не обов’язково може бути, умовно кажучи, терорист із пістолетом. Це може бути й імовірна загроза — просто людина, яка проходить повз об’єкт охорони, але ми всіх оцінюємо як вірогідну загрозу і відповідно перекриваємо небезпечні напрямки.

Контроль занять відбувається за стандартами НАТО, коли використовуються так звані чек-листи. Кожний етап вправи отримує свою позначку: «виконано» чи «не виконано»; «так» чи «ні»; постановка автомобілів; зайняття секторів; перевірка безпечності підходів; вихід і таке інше. Інструктор спостерігає за виконанням дій «на залік» і лише проставляє: «плюс», «плюс», «плюс»… Якщо «мінус», в наступній спробі цей елемент знову контролюється — поки весь чек-лист не буде відпрацьований.

Тренування охоронців відбуваються на майданчику навчально-тренувального комплексу, який Центр обладнав виходячи зі своїх потреб. Наприклад, приміщення для тренування  силового штурму будівель — так званий кілл-хаус — використовуються і на курсах теж. Тут відділення відпрацьовує охорону  в приміщенні, де під керівництвом інструкторів створена обстановка «ресторану», встановлена «барна стійка» тощо.

Центр спеціального призначення (протидії диверсіям і терористичним актам) готовий захистити високопоставлених гостей України

— Ніхто не буде ризикувати своїми громадянами, — розповідає начальник Центру Богдан Столярчук. — Ми запрошуємо велику кількість іноземних делегацій, багато гостей очікується на День Незалежності, і їхня безпека — надзвичайно важливе завдання, яке, крім нас, ніхто не виконає. У назві нашого Центру спеціального призначення є слова «протидії диверсіям і терористичним актам», а це включає також і протидію терактам проти фізичних осіб.

За словами керівника Центру, кожен офіцер проходить підготовку всіх можливих видів, тому й особисті охоронці так само вправні в гірській, десантній чи водолазній підготовці, як і решта особового складу. Наприклад, поряд із охоронцями ОВП тренуються групи спецпризначення, які за планом відпрацьовують безпарашутне десантування з висоти шість метрів та спуск по стіні чи штурм будівлі.

Випускник інституту фізичного виховання старший офіцер відділення спеціального призначення Олександр розповідає, що в когось об’єктивно краще виходить штурм будинку чи захоплення автомобілю з терористами, а в когось — альпіністська підготовка, проте в усіх бійців Центру рівень потрібних навичок дуже високий.

— У нас немає яскраво вираженої «специфікації» якогось окремого виконання етапу альпінізму чи стрільби, — розповідає Олександр. — Усі хлопці універсальні, ми намагаємося покращувати результати в усіх видах підготовки, яка може знадобитися під час непередбачуваних ситуацій в бойовій обстановці.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

Підрозділами ДСНС протягом доби здійснено 291 виїзд на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури, ліквідовано 5 пожеж, надано психологічну допомогу 132 особам.

Армія рф минулої доби атакувала 115 населених пунктів України

Армія рф минулої доби атакувала 115 населених пунктів України

За минулу добу, 25 квітня, російські війська обстріляли територію 9 областей України.

Рада взяла за основу законопроєкт про ветеранську патронатну службу

Рада взяла за основу законопроєкт про ветеранську патронатну службу

Верховна Рада України за основу взяла законопроєкт про державну ветеранську патронатну службу № 9423.

Ворог завдав ударів з різного озброєння по Харківщині, 13 осіб дістали поранення

Ворог завдав ударів з різного озброєння по Харківщині, 13 осіб дістали поранення

За минулу добу, 25 квітня, росія з артилерії та мінометів обстріляла близько 15 населених пунктів Харківщини. Авіаударів зазнали Уди, Липці, Мале Веселе, Плетенівка, Охрімівка, Водяне, Борова.

Глава Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії подальшу допомогу Україні

Глава Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії подальшу допомогу Україні

Глава Пентагону Ллойд Остін у телефонній розмові з міністром національної оборони Румунії Анхелем Тілваром обговорив вторгнення росії в Україну і подальшу координацію допомоги Україні у сфері безпеки.

Танки десантуватись не бояться: Армія США вперше після появи Abrams почала отримувати нові бронемашини M10 Booker

Танки десантуватись не бояться: Армія США вперше після появи Abrams почала отримувати нові бронемашини M10 Booker

У підрозділи Армії США почали надходити на озброєння нові легкі танки M10 Booker, що поєднують у собі вогневу міць та мобільність для підтримки військ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-зенітник в ППО, військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область

Офіцер відділення, військовослужбовець

від 40000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина ЗСУ

Авіаційний технік, бортовий оператор

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інструктор з тактичної підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Психолог, діловод служби

від 21000 до 21000 грн

Житомир

Військова частина 3047 НГУ