ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: нова ракетна система, сучасний військовий вертоліт та перспективна крилата ракета для бомбардувальників

Лонгрід Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 7 хв. 10 Липня 2021, 8:30

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. У цьому випуску також читайте про американський авіаносець, бразильський вертоліт та турецьку бронемашину. 

Корпус морської піхоти США представив нову ракетну систему

Корпус морської піхоти США повідомив, що морські піхотинці почали отримувати переносну багатоцільову систему протитанкового озброєння M3A1 з плечовим пуском.

MAAWS – це багаторазова зброя дальньої дії, яка дозволяє знищувати бронетехніку, споруди та укріплення. Система складається з безвіткотної гвинтівки M3A1 Carl Gustaf, системи управління вогнем і резервного рефлекторного прицілу, який морські піхотинці можуть використовувати в разі несправності основної оптики.

MAAWS є доповненням до багатоцільової штурмової зброї з плечовим пуском Mk153 – ракетної системи, що надійшла на озброєння морської піхоти в 1984 році й у 2000-х зазнала кількох модифікацій. Корпус морської піхоти використовував SMAW для знищення бронетехніки, бункерів та інших укріплень. Проте, якщо порівнювати з Mk153, MAAWS здатна знищувати цілі на великих відстанях. 

Авіаносець ВМС США «Теодор Рузвельт» відремонтують і модернізують

У середині липня американський авіаносець «Теодор Рузвельт» здійснить перехід до Бремертону (штат Вашингтон), де стане на ремонт і модернізацію на верфі в Пьюджет-Саунд. Як повідомляє Naval Today, прибуття корабля на підприємство очікується 20 липня.

Безпосередньо роботи на кораблі планують розпочати у вересні цього року. Скільки часу вони триватимуть, поки не уточнюється. У пресслужбі ВМС США розповіли, що на авіаносці здійснять переобладнання для розгортання на борту винищувачів п’ятого покоління F-35C, а також модернізують системи, призначені для власної оборони «Теодора Рузвельта», зокрема 25-мм арткомплекси Mk.38. Також ремонту підлягає корпус корабля, кермова система, гребний вал і ангари.

«Теодор Рузвельт» – четвертий з десяти атомних авіаносців класу «Німіц», побудованих для ВМС США. Корабель несе службу з 1986 року. У період з 2009 по 2013 роки пройшов капітальний ремонт із перезарядженням реакторів.

Водотоннажність авіаносця – 103900 тонн, довжина – 332,8 метра, ширина – 76,8 метра. Силова установка має два реактори і чотири турбіни, її потужність – 260000 к.с. Швидкість – до 30 вузлів. Екіпаж – 3500 осіб, а також 2480 осіб авіаперсоналу. На борту базуються до 70 літаків і вертольотів.

Бразильський флот отримав 11-й багатоцільовий вертоліт H-225M

Компанія Helibras, що є бразильським підрозділом Airbus Helicopters, передала ВМС Бразилії черговий новий вертоліт H-225M у рамках програми H-X BR. Цей вертоліт став 11-м із 16 одиниць H-225M, замовлених для бразильського флоту.

Вертоліт виконаний у багатоцільовій версії UH-15 і призначений для перевезення військ і вантажів, денних і нічних пошуково-рятувальних операцій, а також підтримки десанту і операцій ССО.

До речі, крім восьми UH-15, ВМС Бразилії вже отримали три вертольоти версії UH-15A, призначені для проведення пошуково-рятувальних операцій у бойових умовах. Нині Helibras приступила до збірки вертольотів версії для протикорабельної боротьби AH-15B. Передбачається, що перший із них поставлять військовим до кінця 2021 року.

У грудні 2008 року бразильський уряд і консорціум, сформований компаніями Eurocopter і Helibras, уклали контракт вартістю близько 5,2 млрд реалів (1,85 млрд євро) на поставку збройним силам країни в рамках програми HX BR 50 вертольотів EC-725 (пізніше отримали позначення H-225M). Угода включала передачу технологій для організації виробництва компонентів і складання вертольотів на потужностях у Бразилії. Після поставки першої партії вертольотів, виготовлених у Франції, збірка машин повністю виконується бразильською компанією на підприємстві в Ітажуба (штат Мінас Жерайс).

Загалом, відповідно до умов контракту, 16 вертольотів поставлять до ВМС і сухопутних військ, а 18 одиниць – до ВПС. На озброєнні ВПС, СВ і ВМС Бразилії H-225M отримали позначення H-36 «Каракал», HM-4 «Ягуар» і UH-15 «Супер Кугар» відповідно.

На створення крилатої ракети LRSO для бомбардувальників B-52 і B-21 виділять 2 мільярди доларів

Військово-повітряні сили США уклали контракт з оборонним гігантом – корпорацією Raytheon на проєктування, розробку і виробництво крилатої ракети з ядерними можливостями. Вартість контракту складає близько 2 мільярдів доларів. Згідно з умовами контракту, до 2027 року корпорація Raytheon повинна підготуватися до серійного виробництва ракети.

За планами ВВС, ракета LRSO має замінити крилату ракету повітряного базування AGM-86B, що розроблялася ще в сімдесятих роках ХХ століття. Військові стверджують, що ракету AGM-86B стало складно підтримувати у боєготовому стані через застарілу елементну базу. Крім того, ефективність ракети знизилася, оскільки ймовірний противник використовує все більш складні системи протиракетної й протиповітряної оборони. Що ж до перспективних ракет LRSO, то ВПС США можуть придбати їх до 1000 одиниць. Прогнозована дальність польоту такої ракети перевищує 1500 миль.

Як зазначив представник Міноборони США Джон Кірбі, у військовому відомстві планують контролювати процес розробки нової ракети, а також співвідносити його з ядерною політикою американської держави. У бюджеті Пентагону на 2022 фінансовий рік передбачається виділення 609 мільйонів доларів безпосередньо на реалізацію програми LRSO.

На ці гроші планується продовжувати роботу над новою ракетою, вивчаючи можливості її інтеграції на бомбардувальнику В-21. При цьому у відомстві продовжують аналізувати фінансову складову, щоб знайти баланс між підтримкою необхідного ядерного потенціалу США і економічними рішеннями.

У Китаї презентували перспективний військовий вертоліт Z-8L

Нова гвинтокрила машина, покликана посилити транспортний і ударний потенціал Національно-визвольної армії Китаю (НВАК), в експертному середовищі дістала позначення Z-8L. Вона має найширший корпус серед вертольотів китайської розробки.

Великий розмір Z-8L дозволяє перевозити штурмову машину підвищеної прохідності разом з особовим складом. Це перший китайський вертоліт у класі 15 тонн. Він створений на базі Z-8, маса якого становить 13 тонн. Запущений в серійне виробництво Z-8  розроблений на основі Z-18, який є місцевою модифікацією французького Аérospatiale SA321 Super Frelon.

Інша модель Z-20, створена зусиллями китайських розробників, важить близько 10 тонн. Вона вкрай схожа з американським вертольотом Sikorsky UH-60 Black Hawk, почала надходити на озброєння китайських військ в 2019 році.

Як очікують аналітики, Z-8L використовуватиметься не тільки в армії, а й на флоті, беручи участь у десантних операціях з кораблів «Тип 075» ВМС НВАК.

Туреччина поставила армії Косово партію бронемашин Vuran 4х4

Як повідомило турецьке агентство «Анадолу», відповідно до укладеного контракту Туреччина поставила Косово партію бронеавтомобілів Vuran 4х4 виробництва компанії BMC. Яку загальну кількість бронеавтомобілів буде поставлено – не повідомляється, на цей час передано дві одиниці такої техніки.

Бронеавтомобіль Vuran 4Х4 вперше представили в Туреччині в 2017 році. Маса – 18,5 тонни, перевозить 11 військовослужбовців (екіпаж 2 + 9 десант). Встановлено бойовий модуль з дистанційним управлінням, озброєний кулеметом (7,62 мм або 12,7 мм). Проте бойовий модуль може бути замінений на встановлений на турелі великокаліберний кулемет.

Бронемашина оснащена камерою переднього і заднього огляду, системою автоматичного пожежогасіння, системою стабілізації бойового модуля. Шини мають вставки, що дозволяють продовжувати рух навіть з усіма пробитими колесами. У салоні передбачений кондиціонер, який має також функцію обігріву.

До речі, раніше США безоплатно передали армії Косово партію броньованих машин M-1117 ASV 4х4. M1117 Armored Security Vehicle – легка броньована машина 4×4. Прийнята на озброєння США в 1999 році. Озброєння – 40-мм гранатомет Mk.19, 12,7-мм кулемет M2HB і кулемет M249 калібру 5,56 мм. Заявляється як багатоцільова машина, що виконує широкий спектр завдань, залежно від поточної обстановки.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Старший механік-водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Психолог, діловод служби

від 21000 до 21000 грн

Житомир

Військова частина 3047 НГУ

Механік військовослужбовець

від 51000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП