ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Житомирщині офіцери-артилеристи крокують стежками історії краю, в якому служать

MilitaryArt
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Липня 2021, 12:20

В артилерійській бригаді імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича вже вдруге пройшов військово-патріотичний квест під назвою «Стежками національної історії Бердичівського краю». Як запевнили журналіста АрміяInform у військовій частині, це таке собі бригадне ноу-хау й більше такого у вітчизняному війську не практикується ніде.

По суті, це була низка занять з різних військових дисциплін, проте спосіб проведення зробив їх унікальними й напрочуд цікавими.

— Мета військово-патріотичного квесту — вдосконалення військових фахових навичок і ознайомлення військовослужбовців з історією України та, зокрема, бердичівського краю, адже маршрути команд прокладені місцями боїв вояків УНР з більшовиками під час Визвольних змагань 1917-1921 років, — розповідає пресофіцер бригади Олег Калашніков. — Тривав квест два дні.

А діло було так. У частині сформували 9 команд, по 5 офіцерів з різних підрозділів у кожній. Квест розпочався із заняття з тактичної медицини та інженерної підготовки, стрільби зі стрілецької зброї та, власне, тривалого заняття з військової топографії, стартом якого стало отримання командами координат першої точки маршруту.

У бригаді зазначають, що локації квесту відповідають різним напрямкам загальної фахової підготовки учасників. Вони мають подолати маршрут, аби отримати координати наступної точки, на яку повинна вийти група.

— Перший день квесту ми присвятили добі Української революції 1917-1921 років, — продовжує розповідь пресофіцер. — А саме — весні 1919 року, у перший день якої більшовики захопили Житомир. Тоді ж 1-ша Козацько-стрілецька дивізія у складі 1-ї бригади отримала наказ відбути до Бердичева, на підступах до якого спільно з 2-м Залізничним полком організувати оборону міста та стримати просування ворога на цьому рубежі. Вже 4 березня 1919 року на території гарнізону «Лиса гора», де зараз дислокується і наша бригада, розпочалося формування добровольчих повстанських груп з метою їх передислокації ближче до лінії фронту.

Ключовим моментом першого дня змагань стало захоплення табору більшовиків. А завершився він піснями й конкурсами навколо лісового повстанського вогнища.

Другий день квесту розпочався корегуванням артилерійського вогню за допомогою БПЛА, подоланням болота й багатокілометровим марш-кидком. Він був присвячений подіям уже Другої світової війни — періоду Житомирсько-Бердичівської наступальної операції, що розпочалася 24 грудня 1943 року силами 1-го Українського фронту.

— Обстановка тоді склалася така: радянські війська швидко просувалися вперед, а гітлерівське командування вирішило зупинити їхній наступ по лінії Житомир-Бердичів, — говорить офіцер. — І для підсилення фашистського угруповання в район Бердичева було перекинуто танкову дивізію «Дас Райх». Водночас Українська повстанська армія продовжувала боротьбу проти двох окупантів — нацистів та совітів. На території Житомирської області було розгорнуто Військову округу «Тютюнник». З метою посилення своєї діяльності на південному сході області силами ВО «Тютюнник» відправлено повстанську групу кількістю 600 осіб у пропагандистський рейд Бердичівським районом. І 30 грудня 1943 року група з 30 повстанців отримала завдання провести рейд у напрямку Журбинці-Хмелище та повернутись до Половецького. 

Під час другого дня квесту офіцери діяли як загін коректувальників, що виходить з підконтрольної противнику території. Вони мали завдання виявляти цілі, викликати вогонь артилерії та корегувати його.

Усі команди успішно дісталися місця збору, здійснивши завершальний багатокілометровий перехід. Тут, у польових умовах, і відбулося підбиття підсумків квесту й визначення трьох команд-переможців за результатами показників двох днів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій-номер обслуги(ППО) військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область

Розвідник

від 50000 до 120000 грн

Львів

110 окремий батальйон 111 ОБр Сил ТрО

Водій, військовий

від 20000 до 120000 грн

Харків

226 окремий батальйон 127 ОБр Сухопутних Військ ОК Північ