ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: покращений БТР для спецпризначенців, сучасний вертолітоносець та нова далекобійна ракета

Лонгрід Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 8 хв. 3 Липня 2021, 8:30

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. В цьому випуску також читайте про те, чим посилився флот США, які винищувачі закуповуватиме Швейцарія та як переозброюються ВМС Німеччини.

Американський флот поповнився кораблем прибережної зони «Саванна»

Компанія Austal USA передала ВМС США черговий корабель прибережної зони класу LCS. Як уточнює Naval News, «Саванна» з бортовим номером LCS-28 стала 14 кораблем типу «Індепенденс».

За даними ВМС США, кораблі класу LCS призначені для підтримки протимінних операцій, протичовнової боротьби і знищення надводних цілей як в прибережній зоні, так і у відкритому морі.

Нині кораблі LCS вважаються другим за чисельністю виготовленим для ВМС США класом надводних кораблів, поступаючись тільки есмінцям «Арлі Берк». З 2020 року суднобудівники вийшли на темпи виробництва, які дозволяють щорічно передавати флоту до чотирьох таких кораблів.

Повна водотоннажність кораблів типу «Індепенденс» становить 2784 тонни, довжина корпусу – 127,4 метра, ширина – 31,6 метра. Оснащений двома газотурбінними двигунами, він може розвивати швидкість до 47 вузлів у режимі форсажу. Дальність плавання – 4300 миль. Екіпаж – 40 осіб, а також можливе додаткове розміщення до 35 осіб персоналу.

За базовим проєктом арсенал цих кораблів включав 57-мм гармату Mk.110, 20-мм зенітний арткомплекс, пускову установку зенітних ракет Evolved SeaRAM і чотири 12,7-мм кулемети. Пізніше озброєння розширили за рахунок протикорабельних ракет NSM RGM-184A, а також ракет AGM-114L «Хеллфаєр», спочатку розроблених для ураження наземних цілей з вертольотів. На борту можуть базуватися два вертольоти MH-60R/S «Сі Гок» і безпілотник MQ-8 «Фаєр Скаут».

Швейцарія замість французьких винищувачів закупить американські

Швейцарія визначилася із закупівлею нових винищувачів. Як повідомляє Defense News, федеральна рада країни схвалила закупівлю винищувачів Lockheed Martin F-35A Lightning II в кількості 36 одиниць. Сума контракту складає $6,5 млрд. При цьому терміни поставки та інші подробиці угоди не розголошуються.

Пояснюючи, чому вибір швейцарців припав саме на F-35, Defense News інформує, що американці запропонували «найвищі характеристики за найнижчою ціною». Крім того, американський винищувач продемонстрував «кращі результати за ефективністю та взаємодією».

Як повідомлялося в листопаді минулого року, в тендері на заміну 30 винищувачів F/A-18C/D Hornet і 24 винищувачів F-5E/F Tiger II ВПС Швейцарії брали участь США з F/A-18E/F Super Hornet Block III і Lockheed Martin F-35А, Франція з Dassault Rafale і Німеччина з Eurofighter Typhoon.

На початку червня цього року швейцарські ЗМІ з посиланням на командування ВПС повідомляли про велику ймовірність закупівлі французьких винищувачів Rafale. Саме цей винищувач вважали ймовірним переможцем тендеру, оскільки за закупівлю Rafale виступала більшість політичних партій країни, які вимагають покращувати відносини з ЄС, а не з США.

ВМС Німеччини отримають п’ять патрульних літаків «Посейдон»

Військово-морські сили невдовзі отримають на озброєння американські патрульні літаки Boeing P-8A Poseidon («Посейдон»). Міністерство оборони країни уклало контракт на поставку п’яти таких літаків, ставши восьмим замовником цих крилатих машин у світі. За планами командування ВМС Німеччини, американські «Посейдони» замінять у складі морської авіації ФРН патрульні літаки Lockheed P-3C CUP + Orion, ресурс яких закінчиться до 2024 року. Про це йдеться в повідомленні компанії Boeing.

Про наміри ФРН закупити «Посейдони» говорилося вже давно. Але більш предметні відомості про це з’явилися в цьому році, коли на початку березня американське агентство з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) направило Конгресу США повідомлення про можливий майбутній продаж Німеччині п’яти базових патрульних літаків Boeing P-8A Poseidon.

За наявними даними, постачання відбудеться по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів Foreign Military Sales (FMS). Вартість п’яти літаків, включаючи повний комплект обладнання та пакети навчання і технічної підтримки, складе $1,77 млрд. При цьому озброєння в поставку не входить.

P-8A Poseidon – патрульний протичовновий літак нового покоління, створений на базі пасажирського лайнера Boeing 737-800. Оснащений бортовою радіолокаційною станцією AN/APS-137D (V) 5 і системою радіотехнічної розвідки AN/APY-10. У внутрішньому відсіку озброєння розміщуються гідроакустичні буї, призначені для виявлення субмарин на великих глибинах, вільнопадні та глибинні бомби, а також торпеди Mark 54. На зовнішніх пілонах літака можуть кріпитися й ракети Sidewinder класу «повітря-повітря» (призначені для власного захисту літака) і протикорабельні ракети Harpoon.

Туреччина випробовує БТР для спецпризначенців

Для турецьких підрозділів спеціального призначення створена нова версія бойової машини – модернізований БТР PARS IV. Про це повідомляє турецьке видання Defence Turk.

Нові бронетранспортери, які мають колісну формулу 6х6, є частиною програми MKKA, що передбачає створення бойових машин з посиленим протимінним захистом. Розробку БТР для збройних сил Туреччини здійснює місцева оборонна компанія FNSS.

Крім додаткового захисту від саморобних вибухових пристроїв, нова машина оснащена найсучаснішими системами озброєння і зв’язку, а також системами дистанційного керування зброєю. Нині компанія-розробник продовжує здійснювати кваліфікаційні випробування бронемашини. Передбачається, що перша партія БТР PARS IV надійде у війська вже в поточному році.

Крім цього, з березня 2021 року почалося серійне виробництво БТР PARS Izci. Ці дві модифікації поставлятимуться як у збройні сили, так і жандармерію. На початковому етапі протягом року турецькі військові й правоохоронці отримають перші 100 бронетранспортерів. До речі, нові машини вперше оснастили вітчизняними двигунами потужністю 450 к.с., що виготовляються компанією TÜMOSAN.

Сучасний вертолітоносець посилив флот Південної Кореї

ВМС Південної Кореї ввели до складу флоту другий універсальний десантний корабель класу «Токто» (Dokdo). Як зазначає Naval News, новий вертолітоносець «Марадо» побудований на основі досвіду, здобутого під час експлуатації головного УДК, який ввели в дію у 2007 році.

«Марадо» заклали у квітні 2017 року, а через рік, в травні, спустили на воду. Ходові випробування корабля розпочалися в травні 2019 року. З липня по грудень цього року цей вертолітоносець пройде серію тестувань для оцінки експлуатаційних можливостей і сертифікації екіпажу. Розгортання вертолітоносця очікується у 2022 році.

Довжина «Марадо» становить 200 метрів, ширина – 31 метр, звичайна водотоннажність – 14800 тонн (повна – 19000 тонн). Швидкість – до 23 вузлів, дальність плавання – 10000 миль на швидкості 18 вузлів. Екіпаж – 330 осіб. Також на борту можуть розміститися 720 морпіхів, шість основних бойових танків, сім плавучих бронетранспортерів типу KAAV, два десантні катери і від 7 до 12 багатоцільових вертольотів.

Як зазначає Naval News,  у порівнянні з «Токто» другий УДК отримав різні покращення. Зокрема, ангар «Марадо» дозволяє розмістити конвертоплан V-22 «Оспрі». Замість радара дальнього повітряного огляду SMART-L від компанії Thales новий корабель оснащений багатофункціональною РЛС EL/M-2248 MF-STAR AESA виробництва ізраїльської Elta Systems. Крім того, на борту встановлений новий 3D-радар спостереження за повітряною і надводною обстановкою SPS-550K від південнокорейської компанії LIG Nex1 – такі ж нині використовують на фрегати класу «Інчхон» і «Дегу».

Щодо систем озброєння, то 30-мм зенітний арткомплекс Goalkeeper, встановлений на «Токто», на «Марадо» замінили установкою Phalanx від американської компанії Raytheon. Крім того, цей вертолітоносець захищає від повітряного нападу установка вертикального пуску на 16 зенітних ракет K-SAAM.

Ударний вертоліт «Апач» озброять новою далекобійною ракетою

Американський ударний вертоліт AH-64 Apache («Апач») отримає нову ракету для ураження наземних цілей не раніше 2028 року. Її розробку здійснюють в рамках виконання програми LRPM (Long Range Precision Munition, далекобійний високоточний боєприпас).

Як повідомляє журнал Popular Mechanics, нині Пентагон обирає варіанти нової ракети, яка дозволить вертольоту вражати цілі, не заходячи в зону ураження ППО. На 2022 рік призначені порівняльні випробування ракет, що виставлені на тендер. На озброєння нова ракета має надійти до 2028 року.

При цьому армія США вже оприлюднила вимоги до нової ракети. Вона має вражати наземні цілі (живу силу, легкоброньовану техніку і об’єкти управління) на дальності не менш ніж 30 км, а також повинна вміти долати і знищувати комплексні системи ППО. Маса ракети не має перевищувати 91 кг разом з пусковим контейнером, якщо це передбачено його конструкцією. Окремо наголошується, що ракета має долати 30 км не більше ніж за 100 секунд.

Нині як «зброя великої дальності» вертольотів AH-64 Apache використовується ізраїльська ракета Spike NLOS, здатна вражати наземні цілі на дальності 32 км. Однак у Пентагоні заявили, що це тимчасовий захід. Підкреслюється, що Spike NLOS НЕ буде заміною ракети Hellfire, яка має дальність приблизно 8 кілометрів. У такий спосіб армія США хоче зберегти альтернативне озброєння.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас у Facebook
Президент України підписав законопроєкт про мобілізацію

Президент України підписав законопроєкт про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. 

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

В Одесі командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа обговорив з міністром закордонних справ Норвегії Еспеном Бартом Ейде та представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP) поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні, зокрема питання мінної небезпеки в Чорному морі, спричиненої російською агресією.

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Стразбурзі зустрівся з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорусом Русопулосом.

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

Окупанти обстріляли селище Золочів Богодухівського району Харківської області.

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

В оборонному відомстві хочуть залучити найкращі світові практики в реформу фінансового контролю.

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Сьогодні, 16 квітня, Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Майстер БПЛА

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 25000 до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України

Розвідник-далекомірник 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Краматорськ

Старобільський РТЦК та СП

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Слов'янськ

Військова частина 2240 НГУ