ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Україні створили мобільний медичний кабінет-трансформер

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Червня 2021, 11:19

Збройні Сили України гостро потребують оснащення новітніми мобільними хірургічними комплексами, що дозволяють надавати пораненим невідкладну медичну допомогу, зокрема хірургічну, навіть у польових умовах.

Як розповів Інформаційному агентству АрміяInform директор Департаменту супроводження системних проєктів ТОВ «Телекарт-Прилад» (входить до складу ГС «Ліга оборонних підприємств України») Олексій Савицький, кабінет рухомий медичний виготовлений компанією в ініціативному порядку власним коштом у рамках виконання відповідної дослідно-конструкторської роботи за тактико-технічним завданням, розробленим науковцями ЦНДІ ОВТ ЗС України. При цьому враховували думку професіоналів – провідних профільних фахівців із Національного військо-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь». До речі, «Телекарт-Прилад» вже має досвід реалізації аналогічних проєктів, зокрема в інтересах ДСНС України свого часу створили пересувний командний центр для здійснення оперативного керівництва силами та засобами ДСНС безпосередньо у районі ліквідації надзвичайної ситуації. При цьому на основі таких модулів можуть розгортатися командні пункти, вузли зв’язку тощо.

Створений на базі спеціалізованого модуля змінного об’єму

За словами співрозмовника АрміяInform, кабінет рухомий медичний з двома операційними столами на базі спеціалізованого модуля змінного об’єму, що дозволяє збільшити робочий простір без обмежень мобільності, в Україні створений вперше. Він призначений для надання хірургічної допомоги військовослужбовцям українського війська (інших силових структур України) та населенню на територіях, географічно віддалених від стаціонарно розташованих військово-медичних та інших закладів охорони здоров’я, зокрема в польових умовах. Зважаючи на те, що конструкція не захищена від осколків снарядів та куль, рухомий медичний кабінет доцільно використовувати лише на 2-й та 3-й лініях.

Повна вага виробу разом із шасі не перевищує 25000 кг, час безперервної роботи за призначенням без поповнення запасів медичних витратних матеріалів – 1 доба, одночасно може бути розгорнуто до 9 робочих місць, довжина контейнера-кузова у зібраному стані становить 6500 мм, ширина – 2560 мм, а висота – 2500 мм. Відповідно, габарити висувної частини становлять по довжині – 1700 мм, по ширині – 4900 мм, висоті – 2500 мм. Загальна робоча площа контейнера-кузова на стоянці – майже 25 кв. м. Аби підготувати рухомий медичний кабінет до роботи екіпажу з двох осіб знадобиться не більше ніж 60 хвилин.

Усередині модуля можуть одночасно оперувати дві хірургічні бригади

Як розповів Олексій Едуардович, після повного розгортання модуля всередині утворюється достатньо місця, аби одночасно оперувати за двома столами. При цьому ще залишається простір для анестезіолога, який може вільно пересуватися між хірургічними бригадами та контролювати стан обох пацієнтів.

Крім двох операційних столів, рухомий кабінет укомплектований всім необхідним обладнанням. Зокрема, дефібриляторами, а також кисневим концентратором власного виробництва «Телекарт-Прилад», надійними системами кондиціювання та знезараження повітря, підігріву води, по периметру встановлено енергоощадні LED-світильники. При цьому медичне обладнання та техніка надійно зберігаються у вбудованих шафах.

– Ми розуміємо, що сам по собі хірургічний модуль кардинально ситуацію не покращить, – говорить Олексій Савицький. – Його необхідно підсилити іншими складовими – рентгенівською лабораторією, а також реанімаційним та маніпуляційним пунктами. У подальших планах компанії – створення військового рухомого госпіталю, до речі, концепція якого вже відпрацьована фахівцями нашого підприємства спільно з Командуванням медичних Сил ЗС України. Після розгортання у визначеному районі це дозволить надавати повноцінну професійну медичну допомогу захисникам України.

Нині прототип рухомого медичного кабінету проходить етап попередніх (заводських) випробувань, а вже після усунення виявлених зауважень розробку представлять на державні.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Потужний удар по Вовчанську: окупанти знищили цілий під’їзд у житловому будинку

Сьогодні вранці 20 квітня російські військові завдали потужного удару по місту Вовчанськ Харківської області.

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Вісім областей росії було атаковано безпілотниками

Це була спільна спецоперація СБУ, ГУР МОУ та ССО ЗСУ.

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

На східному напрямку за добу ліквідовано понад 600 окупантів, знищено 7 танків та майже пів тисячі БПЛА

За минулу добу на східному напрямку Сили оборони України ліквідували ще 627 російських загарбників та знищили чимало техніки.

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Військові контррозвідники спалили 4 ППО, 36 артсистем та 11 танків

Бійці з Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки відпрацювали по цілях з допомогою ударних БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець-оператор

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Водій, військовослужбовець

від 20500 до 50500 грн

Кропивницький

Військова частина А4607

Начальник електpостанції, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-механік кат. В, С, D, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Бойовий медик

від 23000 до 123000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО