ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

6 речей, які потрібно знати абітурієнту

Навчання та тренування
Прочитаєте за: 4 хв. 9 Червня 2021, 20:37

АрміяInform вирішила дізнатись, що важливо знати абітурієнтам та їхнім батькам стосовно цьогорічної вступної кампанії. Із цим запитанням ми звернулись до Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України.

Відомство наголосило на шести речах, які потрібно знати вступникам до вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ), закладів фахової передвищої освіти (ЗФПВО) та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти (ВНП ЗВО).

По-перше, вже на етапі подання заяви до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП, колишній військовий комісаріат) і до початку вступних випробувань необхідно чітко і свідомо визначитися з майбутньою спеціальністю та спеціалізацією підготовки як основою навчання та майбутньої професійної діяльності.

По-друге, необхідно знати, що, коли в ТЦК та СП відсутня рознарядка на відбір на навчання до обраного вступником ВВНЗ, ЗФПВО та ВНП ЗВО або вона вже виконана, вступник має право звернутися безпосередньо до начальника відповідного ВВНЗ, ЗФПВО та ВНП ЗВО і подати заяву на навчання та пройти вступні випробування в обраному.

По-третє, на офіційних сайтах ВВНЗ, ЗФПВО та ВНП ЗВО необхідно уважно ознайомитися з Правилами прийому на навчання, особливу увагу звернути на конкретні терміни проведення вступних випробувань, наявність ліцензії та перелік сертифікованих освітньо-професійних програм навчання.

По-четверте, вступні випробування і зарахування на навчання до ВВНЗ, ЗФПВО та ВНП ЗВО відбуваються з 10 до  20 липня поточного року, і, якщо вступник не пройшов вступні випробування або конкурсний відбір, він може подати документи до цивільних вишів для здобуття вищої освіти.

По-п’яте, вступники, які навчатимуться у ВВНЗ, ЗФПВО та ВНП ЗВО за схемою підготовки «курсант», для здобуття освітнього ступеня «бакалавр» надають до приймальної комісії сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти або складають вступні іспити з української мови (української мови і літератури) та з другого і третього конкурсних предметів.

  Вступники, які навчатимуться в закладах фахової передвищої військової освіти (далі — ЗФПВО) за схемою підготовки «курсант», для здобуття освітньо-професійного ступеня «фаховий молодший бакалавр» на основі повної (профільної) загальної середньої освіти надають до приймальної комісії сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти або складають вступні іспити з української мови (української мови і літератури) та з загальноосвітнього предмета, з якого відбувається зовнішнє незалежне оцінювання (заклад освіти може передбачити право вступника на вибір з трьох предметів), або творчого конкурсу (другий предмет) у встановлених Правилами прийому випадках.

У 2021 році приймають сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2018, 2019, 2020 та 2021 років; зараховуються бали сертифіката(ів) зовнішнього незалежного оцінювання або результати вступних іспитів з української мови (перший предмет).

По-шосте, необхідно знати, що в умовах особливого періоду брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів під час вступу на навчання на освітні програми в галузі знань 25 «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону» до військових закладів вищої освіти та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти мають право:

1) громадяни України, звільнені зі строкової служби, — протягом року після звільнення;

2) студенти закладів вищої освіти, які виявили бажання вступити на навчання та в подальшому проходити службу за контрактом на посадах офіцерського складу;

3) вступники з числа випускників військових (військово-морських) ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою, які закінчили навчання в рік вступу;

4) військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

І насамкінець, необхідно враховувати, що зарахування на навчання до ВВНЗ, ЗФПВО та ВНП ЗВО здійснюється за конкурсом за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, вступних іспитів з конкурсних предметів або співбесіди, у передбачених законодавством випадках.

Рейтинговий список вступників формується за категоріями в такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.
Право зарахування на навчання до ВВНЗ, ЗФПВО та ВНП ЗВО за квотами (на місця цільового прийому) надано наступним категоріям вступників:

– діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;

– вступники з числа випускників військових ліцеїв, ліцеїв із посиленою військово-фізичною підготовкою;

– вступники з числа осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (які не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи) або які переселилися з неї після 1 січня 2021 року.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БпЛА, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область

Водій-слюсаp, військовий

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Пілот БПЛА

від 25000 до 125000 грн

Одеса

Рота УБАК (37 ОБрМП)

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Навідник кулеметного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Стаpший механік-водій, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ