ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як НАТО оцінило українське Закарпаття та про що домовились українські та іноземні військові в Ясінях

Армія і суспільство Новини світу та України Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Червня 2021, 16:34

Добігає кінця п’ятиденний міжнародний захід під назвою «Союзницька міць. Карпати кличуть та об’єднують», котрий тривав переважно на території Ясінянської об’єднаної територіальної громади, що в Рахівському районі на Закарпатті. Фактично ця місцина – історичний центр Гуцульщини та практично географічний центр Європи. Саме тому символічно, що тут й зустрілись військові представники Збройних Сил України та Північноатлантичного альянсу. Чи не вперше в такому форматі взяли участь  й представники трьох іноземних посольств: Латвії, Словаччини та Чехії.  Неймовірні карпатські краєвиди та колоритна етнографічна гуцульська культура залишила в кожного учасника союзницького походу незабутні враження на довгі роки. Не обійшлось й без родзинки зустрічі – підкорення однієї з найвищих та складних вершин українських Карпат – гори Петрос, висотою 2020 метрів над рівнем моря.

‒ У нас в Україні є шість карпатських вершин висотою понад 2000 метрів, дві з них – Говерлу та Петрос ‒ ми уже підкорили, ‒ розповідає організатор союзницького заходу полковник Микола Журавльов.  – У планах на майбутнє – залучення ще більшої кількості міжнародних партнерів та сходження нами на ще непідкорені вершини Українських Карпат.

Цього разу міжнародний захід об’єднав досить велику кількість учасників як військових, так і цивільних. Серед них ‒ Українська військова організація «Спас-23», Спілка офіцерів України, Закарпатське культурно-освітнє товариство «Просвіта», Київський обласний центр допомоги учасникам АТО/ООС та їх сім’ям, представники вищих навчальних закладів з Києва та Рівного, а також ветеранські об’єднання атовців. Також до експедиції долучилась й Вікторія Опанасюк, дружина загиблого під час Революції Гідності Героя України.

‒ Проведення даного заходу допомагає налагодити співпрацю між Україною та країнами Північноатлантичного альянсу, покращити дружні стосунки, під час спільних заходів маємо можливість обговорити проблеми та шляхи їх вирішення, ‒ зазначила під час зустрічей Вікторія Опанасюк. – У нас є можливість познайомити іноземців із нашою культурою, мовою та звичаями. У нашій країні триває війна, щодня ми хоронимо свої рідних, ми втомились від війни, ми прагнемо миру! Тому нам дуже необхідна підтримка наших партнерів, адже саме роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн, які є союзниками та поділяють однакові цінності та демократичні принципи.

Зі свого боку під час зустрічей Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Словаччини в Україні Марек Шафін підтвердив беззаперечну підтримку його держави у боротьбі за свободу та незалежність України.

‒ Україна може сама вирішувати абсолютно всі свої внутрішньодержавні проблеми, ‒ зазначив Марек Шафін. – Це унікальна європейська держава з величезним ресурсним потенціалом, добрими і щирими людьми, гарними краєвидами та чудовою культурою, і вона сама здатна цим усім управляти. Тільки українці вирішуватимуть майбутнє своєї держави, а наша держава лише спрятиме та підтримуватиме вас в ухваленні будь-яких рішень.

Канадські військові – окрема тема дружніх взаємовідносин. Іноземні військові уже не перший рік їздять на практично всі зустрічі та заходи, куди запрошує українська сторона, постійно допомагають матеріально та виділяють професійних військових інструкторів для навчання українських солдатів та офіцерів.

‒ Україна – це мій другий дім, я її дуже люблю та поважаю, ‒ поділився враженнями капітан Збройних сил Канади Метью Стоунер ‒ радник з питань порядку денного «Мир та безпека» офісу НАТО в Україні. – Я вражений українцями, я вражений їхньою історією та культурою і беззаперечно підтримую їх у боротьбі за свою незалежність та суверенітет.

Після спільного підкорення Петроса та інших екскурсійно-відпочинкових заходів іноземні військові ще раз підтвердили свою підтримку України та запевнили, що й надалі підтримуватимуть та допомагатимуть у всьому. Ясінянську громаду теж високо оцінили іноземні гості та навіть спільно відкрили знак Співдружності Україна ‒ ЄС на адмінбудівлі територіальної громади.

‒ Укранську історію та культуру потрібно підтримувати та розвивати, адже це і є ознака того, що ми маємо своє, національне, ‒ сказав голова Ясінянської об’єднаної територіальної громади Андрій Делятинчук.  ‒ Наш край, як і Україна в цілому, має давню та постійно войовничу історію. За неї варто боротися.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівської області росіяни атакували водія автомобіля, який привіз хліб у місцевий магазин.

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

10 САУ «Богдана» вперше випустить український ОПК у квітні

У травні і в наступні місяці самохідних артилерійських систем «Богдана» будуть виробляти ще більше.

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ і Міністр оборони оцінили нові зразки зброї та техніки українського виробництва

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Сирський разом з Міністром оборони України Рустемом Умєровим ознайомились з новими зразками озброєння та техніки державного виробництва.

Ката з фсб рф відправили під суд

Ката з фсб рф відправили під суд

Спилювання зубів напилком, удари струмом та інші катування мирних жителів Харківщини під час окупації — такі злочинні дії фігурують в обвинувальному акті.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик роти охорони

від 20100 до 120100 грн

Чугуїв, Харківська область

Розвідник-радист, радіотелеграфіст

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

оператор БПЛА військовослужбовець

від 20500 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Стрілець-снайпер

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО