ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вступна кампанія – 2021 до закладів вищої освіти: освітні пільги для ветеранів та їхніх дітей

Важливо Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 29 Червня 2021, 16:56

1 липня розпочинається реєстрація електронних кабінетів для вступу на 1 курс для здобуття ступеня молодшого бакалавра або бакалавра.

До 9 липня проводяться медичні огляди та інші передконкурсні процедури, якщо це викликано особливими умовами конкурсного відбору.

14 липня починається прийом заяв і документів для осіб, які вступають на підставі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів. Він триватиме до 18:0016 липня.

14 липня починається прийом заяв і документів для осіб, які вступають за результатами ЗНО, а також вступних іспитів та творчих конкурсів, які були складені з 1 до 13 липня. Закінчується прийом заяв від цієї категорії абітурієнтів о 18:00 23 липня.

1 липня, в Україні стартує вступна кампанія у заклади вищої освіти. Вона триватиме до 30 вересня – кінцевої дати зарахування на навчання контрактників.

Про те, які пільги передбачені законодавством для учасників бойових дій та їхніх дітей на здобуття освіти, кореспондентці АрміяInform розповіла юристка «Ветеран Хаб. Вінниця» Тетяна Вакула.

– Пані Тетяно, розпочнемо із нормативно-правової бази. Якими документами потрібно послуговуватися ветеранам, що вирішили здобути професійно-технічну чи вищу освіту? 

– Пільги на здобуття освіти ветеранами та їхніми дітьми передбачені Законами України «Про освіту» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також Порядком надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 975 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17.07. 2019 № 686) і Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році, затверджений наказом МОН 15.10.2020.

– Наскільки я знаю, пільгові умови для вступу та навчання різняться для самих ветеранів, їхніх дітей, осіб з інвалідністю внаслідок війни, для дітей загиблих. Це так? Чи є щось спільне?

–  Насамперед зауважу, що держава забезпечує всім цим категоріям  громадян державну цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти.

Ця підтримка надається у вигляді:

повної або часткової оплати навчання коштом державного та місцевих бюджетів;

пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

соціальної стипендії;

безоплатного забезпечення підручниками;

безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у закладах освіти;

безоплатного проживання в гуртожитку.

Решту пільг потрібно розглядати вже за окремими категоріями.

– Тож розпочнемо з учасників бойових дій. Чи зобов’язані вони складати зовнішнє незалежне оцінювання для вступу?

– Учасники бойових дій, зокрема й ті, хто проходить військову службу (окрім строковиків), складають вступні іспити (замість ЗНО) та в разі отримання кількості балів за кожний з іспитів не менше, ніж встановлений закладом вищої освіти мінімальний рівень, допускаються до участі в конкурсному відборі.

У цьому році вони беруть участь у конкурсному відборі за результатами вступних іспитів 2021 року або зовнішнього незалежного оцінювання 2018 – 2021 років (у будь-яких комбінаціях за їхнім вибором). Якщо вони допущені до конкурсного відбору на відкриту або фіксовану  конкурсну пропозицію на основі повної загальної середньої освіти, вони беруть участь у конкурсному відборі в межах квоти-1 на місця державного або регіонального замовлення. Це, крім випадку,  якщо в заяві зазначено: «Претендую на участь у конкурсі виключно на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб, повідомлений про неможливість переведення в межах вступної кампанії на місця державного або регіонального замовлення».

– У яких межах встановлюється квота-1?  

– Вона встановлюється в межах 10 % (але не менше ніж 1 місце). А також  30 % у закладах вищої освіти, які функціонують на території Донецької та Луганської областей, і переміщених ЗВО).

– Якими пільгами має право користуватися учасник бойових дій, якщо він вже став студентом бюджетної форми навчання?

– Передусім хочу зауважити, що для цієї категорії немає вікових обмежень для здобуття вищої освіти. Але навчатися за кошти державного та/або місцевого бюджету учасники бойових дій можуть лише раз. Окрім того, вони мають право отримувати соціальну стипендію, проте лише у разі відсутності академічної заборгованості. Якщо особа має право на дві стипендії: академічну і соціальну, то потрібно вибрати один вид. Також учасники бойових дій мають право на безоплатне проживання в гуртожитку.

– Багато наших читачів цікавить можливості вступу для дітей, батьки яких мають статус учасника бойових дій. Поширена думка, що вони мають переваги під час вступу. Чи це так?

– Одразу зауважу, що державна цільова підтримка на навчання дітям УБД надається до 23 років. Вступають до ЗВО вони на загальних підставах: за результатами іспитів (до коледжів) та ЗНО (до інститутів та університетів).  Жодних переваг під час вступу вони не мають.

– Якщо дитина учасника бойових дій вступила у ЗВО на навчання за контрактом, чи є у неї можливість перевестися на бюджет?

– Так, така можливість є. Діти учасників АТО можуть бути переведені на вакантні місця державного або регіонального замовлення, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану (закриту) конкурсну пропозицію. Проте безумовного першочергового переведення нормами чинного законодавства не передбачено. Для переведення учаснику бойових дій необхідно звернутись до навчального закладу з відповідною заявою. До заяви необхідно додати копію посвідчення учасника бойових дій, копію свідоцтва про народження дитини, за потреби – копію паспорта та ідентифікаційного коду.

– Чи передбачена пільга на оплату проживання в гуртожитку цій категорії?

– Розмір пільгової оплати для дитини УБД визначається безпосередньо навчальним закладом. Ряд навчальних закладів надає гуртожиток на безоплатній основі.

– Які пільги мають особи з інвалідністю внаслідок війни?

– Особи з інвалідністю внаслідок війни проходять вступні випробування у формі співбесіди  та в разі позитивного висновку про проходження співбесіди рекомендуються до зарахування.

–  Які пільги передбачені законодавством для  членів сімей загиблих?

– Особа, яка має статус члена сім’ї загиблого, підлягає переведенню на вакантні місця державного або регіонального замовлення в обов’язковому порядку, незалежно від її конкурсного бала.

– Я знаю, що у Вінниці діє програма компенсації коштів за навчання на контрактній формі учасникам бойових дій та їхнім дітям з місцевого бюджету. Чи існують схожі програми в інших регіонах?

– Так, дійсно, програма повернення коштів для учасників бойових дій та їхніх дітей, які здобувають освіту на контрактній формі навчання денного відділення вищих навчальних закладів І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації, з обласного бюджету Вінниччини  існує  з 2016 року. Виплати здійснюються за умови, що студенти навчаються у вищих навчальних закладів лише Вінниці та Вінницької області. Ще одна умова це те, що особа є уродженцем Вінницької області та на час подачі документів до навчального закладу офіційно була зареєстрована на території області, а також вперше здобуває певний освітньо-кваліфікаційний рівень. Наскільки я знаю, подібних програм в Україні немає.

Загалом рекомендую звертатися безпосередньо до приймальної комісії закладу вищої освіти, до якого ви вирішили вступати, та дізнаватися там про детальні правила прийому.

– Дякую за розмову!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Морпіхи-артилеристи показали, як нищать ворога гарматами і дронами

Другий самохідний артилерійський дивізіон 36-ї окремої бригади морської піхоти завдав влучних ударів по позиціях окупантів.

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик ДО В/Ч А4729

від 21000 до 51000 грн

Київ, Київська область

Зв’язківець-військовослужбовець

від 22000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець-зенітник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область

Командир відділення БпЛА

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Медична сестра, фельдшер, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України