ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

П’ять років тому на Донбасі загинув Герой України, воїн-співак Василь Сліпак

Історія Новини Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 29 Червня 2021, 12:35

Ця звістка приголомшила не тільки Україну, а й увесь музичний світ. 29 червня на 43-му році життя о шостій годині ранку зі снайперської гвинтівки був застрелений один з видатних синів України — відомий український співак Василь Сліпак, який підкоряв найвидатніші світові сцени і своїм унікальним голосом вражав і заворожував увесь світ…

Співаки з таким діапазоном голосу народжуються раз на століття

Довідково. Василь Сліпак народився у Львові 20 грудня 1974 року. Співав у хорі «Дударик», але тричі не міг вступити до Львівської консерваторії. 1994 року Василь виступив на фестивалі в Києві і його контртенор почув тодішній ректор Київської музичної академії. Він охоче забрав талановитого хлопця до свого вишу. Колеги Василя Сліпака наголошують, що у нього був унікальний голос, який охоплював одразу кілька діапазонів (від баса-баритона до мецо-сопрано). Вже з 1997 року Василь Сліпак був солістом Національної паризької опери (Франція). Виступав на сценах багатьох європейських театрів.

Він зробив блискучу кар’єру оперного соліста Паризької національної опери, та коли на його Батьківщину вдерся ворог — змінив сцену на холодний бліндаж. Співаки з таким діапазоном, які добре співають і високими, і низькими голосами, народжуються раз на століття.

Він зробив блискучу кар’єру оперного соліста Паризької національної опери, та коли на його Батьківщину вдерся ворог — змінив сцену на холодний бліндаж.

На фронті взяв позивний «Міф» — скорочено від Мефістофеля з його улюбленої опери «Фауст»

На фронт пішов добровольцем, взявши позивний «Міф» — скорочено від Мефістофеля з його улюбленої опери «Фауст». На війні не полишав спів, співав і під час чищення зброї, і коли їхав на завдання. На позиціях не раз лунав Гімн України у його виконанні та повстанські пісні.

На позиціях не раз лунав Гімн України у його виконанні та повстанські пісні.

Василь Сліпак тричі був на фронті. Вперше соліст Паризької опери Василь Сліпак поїхав на війну у травні 2015-го як воїн-доброволець воювати у складі Добровольчого українського корпусу (ДУК). Раніше, під час Революції Гідності, він як волонтер допомагав майданівцям, а з початком війни збирав допомогу для українських воїнів. Ще в перші дні 2015 року Василь Сліпак написав волонтерці Валерії Бурлаковій – воїну добровольчого батальйону «Карпатська Січ» 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України 54-ї ОМБР: «Хотів з вами потоваришувати. Тяжко сидіти в тому Парижі. Душа рветься до вас».

«Тяжко сидіти в тому Парижі. Душа рветься до вас…»

На передовій Василь перекладав французькою мовою сценарій українського фільму «Ми воїни»

За спогадами друзів Василя Сліпака, 9 травня 2015 року він виступив із прощальним концертом у Парижі, а 10 травня поїхав в Україну. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку в складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Удруге поїхав на фронт у вересні того ж року, у Водяне, на лінію зіткнення. У жовтні повернувся до Парижа. Перебуваючи на передовій, перекладав французькою мовою сценарій українського фільму «Ми воїни».

На запитання журналістів, як вдалося так швидко освоїти військову справу, співак сказав так: «Я раніше не служив. Навчався у виші, де не було навіть військової кафедри. Але всьому навчився на місці. До умов звик швидко. Єдине, до чого звикнути неможливо, — це до втрат…»

«Єдине, до чого звикнути неможливо, — це до втрат…»

Загибель Василя стала потрясінням для всіх

У червні 2016 року Василь знову поїхав на Донбас. Ще 27 травня він виступав з концертом. Планував залишитися там на пів року, але 29 червня загинув у бою від кулі ворожого снайпера.

Загибель Василя Сліпака стала потрясінням не лише для тих, хто знав співака, а й для багатьох людей в Україні та світі. Чимало хто запитував, чому талановитий співак з успішною кар’єрою у мистецькому світі, живучи у Парижі і виступаючи на світових сценах, узяв до рук зброю і пішов захищати Україну. Але для тих, хто знав його, відповідь була очевидною…

На його честь у Києві й на заході країни назвали вулиці та сквери

Відколи немає Василя Сліпака, його брат, друзі й знайомі організовують численні мистецькі акції в його пам’ять.

У Києві на розі Андріївського узвозу й вулиці Боричів Тік створять Культурно-мистецький сквер імені Василя Сліпака. Тепер це місце культурно-мистецького відпочинку киян і гостей столиці, де свої найкращі твори презентують українські музиканти. До того його іменем названо вулицю у Тернополі, сквер у Львові, Калуші, Кам’янці-Подільському.

Читайте також: У Японії пам’яті Героя України Василя Сліпака присвятили концерт

Нині воїна-співака згадують і у Франції, де він жив і працював. У Парижі він заснував волонтерську організацію «Українське братство», яка і нині передає гуманітарну допомогу на передову та сім’ям загиблих.

У Парижі він заснував волонтерську організацію «Українське братство», яка і нині передає гуманітарну допомогу на передову та сім’ям загиблих.

Довідково. Напередодні п’ятих роковин загибелі Героя України, оперного співака Василя Сліпака Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету «Василь Сліпак» номіналом 2 гривні. Ця монета продовжує серію «Видатні особистості України». На аверсі розміщений малий державний Герб України, праворуч від якого напис «Україна», у центрі на дзеркальному тлі — портрет Василя Сліпака, праворуч від нього — нотний рядок, а ліворуч напис: «Василь Сліпак «Міф». На реверсі монети на дзеркальному тлі зображений соловейко на стволі автомата, стилізовані гілки дерев.

Василя Сліпака нагороджено орденом «За мужність» I ступеня (посмертно). Він став першим Героєм України серед добровольців.

Похований Василь Сліпак у Львові на Личаківському цвинтарі поруч із багатьма іншими українськими бійцями, які на окупованому Донбасі віддали свої життя за Україну. Сюди 29 червня приходять його рідні, друзі, побратими й усі ті, хто береже пам’ять про нього.

Читайте також: Арія, перервана кулею: до 46-ліття загиблого Героя України Василя Сліпака відбудеться концерт

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик

від 22000 до 52000 грн

Черкаси

118 ОБр Сил ТрО ЗСУ

Водій, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Болград, Одеська область

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Офіцер, військовослужбовець ЗСУ

від 24000 до 120000 грн

Харків, Харківська область

Номер обслуги мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик взводу

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ