ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Операція «Ревакцинація»: швидко, безпечно і з гарантією!

Важливо Військова медицина Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 7 Червня 2021, 12:02

Аналіз причин, чому люди ігнорують наполегливі рекомендації лікарів про необхідність вакцинації та власний голос здорового глузду, дає зрозуміти, що здебільшого це наслідки інформаційно-сміттєвого «цунамі» про саму вакцину та протоколи її застосування у межах програми вакцинації в Україні. Та й окремі «лідери суспільних думок» на медіамайданчиках у мережі Інтернет доклали зусиль, аби пересічні громадяни на якомога довший термін відстрочували візит до пункту вакцинації.

МОЗ України публікує статистику захворюваності на COVID-19 щодня. І дані промовисті: Україна не опускається нижче в рейтингу країн, що мають велику кількість хворих. Так не має бути. І одна із запорук виходу з цієї ситуації – роз’яснювальна робота. Зокрема, і з військовими та членами їхніх родин. Отже, журналісти АрміяInform звернулися до персоналу одного з мобільних госпіталів у районі ООС із проханням ще раз показати, як саме відбувається процес вакцинації і чим щеплять військових. І вислухати експертну думку медиків про найпоширеніші міфи, які виникли щодо процесу щеплень та якості вакцин.

Сприяли нам у цьому лікарі одного з військових мобільних госпіталів, що діє у районі проведення операції Об’єднаних сил.

Ну, а покажемо сам процес на прикладі середньостатистичного військовослужбовця. Сержант Руслан прибув у шпиталь із групою товаришів. Каже, що вирішив вакцинуватися, бо щоденна статистика захворюваності на COVID-19 невтішна. До того ж у світі виявляють нові види цієї хвороби. Тому краще мати міцний імунітет.

А де ж черги?!

Отже, для тих, хто вірить у довжелезні черги на імунізацію у військових госпіталях, доповідаємо. Під час вакцинації, щоб не виникало скупчення людей, підрозділи розбивають на групи по 20-30 осіб. Такі карантинні вимоги. І така кількість людей цілком здатна подолати весь процес за три-чотири години.

Власне, у чому ми і пересвідчились. Лікар-інфекціоніст військового мобільного госпіталю капітан медичної служби Яна Твардовська зазначає, що графік щеплень попередньо узгоджують із підрозділами. Командування має визначитись, коли і як краще надсилати людей, аби не завадити виконанню поставлених завдань. І водночас співпало із завантаженістю військово-лікувальної установи. Загалом від початку вакцинації ця схема не давала збоїв.

Made in India – це good!

Ще одна розповсюджена «лякачка» – про те, що вакцинація у війську «добровільно-примусова». Для не надто розбірливих споживачів чуток маємо переконливий доказ. Перед тим, як отримати ін’єкцію вакцини, – кожен підписує персональну згоду на вакцинацію. Погодьтесь: поставити підпис у такому документі – це суто суб’єктивна справа.

Зі слів лікаря-інфекціоніста, перед прийомом вакцини кожному вимірюють тиск і сатурацію, опитують щодо супутніх хворіб.

Напевно, найбільш заїжджений фейк той, що вакцина, якою щеплять військових, сумнівної якості. Зроблено, мовляв, в Індії. А це значить, що вона погана. Більшої маячні годі вигадати. Утім, люди, які не бажають перевіряти факти, воліють у це вірити. Але не ми. І ось чому. Перед тим, як відобразити думку фахівця-медика, хочеться нагадати «фейкоробам» один факт: вакцини від правця, БЦЖ, поліомієліту, корі, краснухи, паротиту, гепатиту та ще, напевно, десяти розповсюджених небезпечних недугів, які обов’язково дають дітям в Україні, на 90 відсотків випущені якраз на виробничих потужностях індійських фармзводів! В Індії працює понад 3 тис. фармкомпаній і понад 10 тис. фармвиробництв. Країна посідає третє місце на світовому фармринку і забезпечує приблизно 65 відсотків світового ринку вакцин.

Провідні світові медичні бренди широко користуються індійськими виробничими потужностями. Серед компаній, які мають виробництва в Індії, — Pfizer (США), Novartis (Швейцарія), AstraZeneca (Велика Британія) тощо.

Вакцина CoviShield, якою щеплять наших військових — це локальна назва британської вакцини AstraZeneca. Її виробляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Institute of India), найбільшому виробнику вакцин у світі, що експортує продукцію у 140 країн.

Власне, судити за ефективністю препарату слід не за країною походження. А за її медичними показниками. А вони, зі слів капітана медслужби Яни Твардовської, досить високі: 75 відсотків ефективності за умови ревакцинації упродовж 12 тижнів.

Про температуру і паспорт

Міф наступний експлуатує тему «відсутності холоду в холодильнику». Чутки, що на місцях проведення вакцинації неорганізовано правильне зберігання препарату – явне пересмикування фактів. Отже, у військовому шпиталі в ООС водночас зберігається стільки доз вакцини, скільки заплановано на цей день щеплень. Ні більше, ні менше. Комфортна  температура зберігання вакцини CoviShield: +2 – + 8 градусів за Цельсієм. Саме в таких умовах її зберігають на складах органу медичного постачання. Звідти її доставляють у військово-лікувальну установу, де її використовують за призначенням. В окремому кабінеті для щеплень є холодильник. Крім того, фахівці бригади, які проводять щеплення, навчені правилам зберігання й поводження з препаратом. Відтак ніхто вакцину в умовах, для того не призначених, не триматиме.

У військовослужбовця Руслана, якого супроводжуємо, побічних захворювань і протипоказань не виявлено. Тож він, після заповнення документів та вимірювання тиску і сатурації кисню у крові, прямує у кабінет щеплень і отримує перший укол препарату. Ще 30 хвилин мусить зачекати в коридорі на стільчику. Аби пересвідчитись, що його самопочуття в нормі й він може повертатися у підрозділ.

До слова, тут слід вставити «п’ять копійок» про паспорт вакцинації. Поки що таких сертифікатів, як у європейських клініках, в Україні не видають. Але й без засвідчення того, що перша доза вакцини пацієнтом отримана, він не йде. У військовому мобільному госпіталі кожному військовику, щепленому від COVID-19, видають довідку про дату і місце щеплення, вид отриманої вакцини та оптимальний час отримання другої дози препарату. З цією довідкою пацієнт може звернутися знову до госпіталю. Або ж до іншої лікувальної установи, де перебуває на обліку. І там отримати другу порцію вакцини, тим самим завершивши цикл імунізації.

– Загалом вся процедура разом із очікуванням у мене зайняла 40 хвилин, – говорить Руслан. – Раджу тим, хто вагається, не експериментувати із здоров’ям власним та рідних. Недаремно ж бо кажуть: вакцинуйся і живи!

Зазначу, що в районі проведення операції Об’єднаних сил військові можуть вакцинуватися у мобільних госпіталях. Перша хвиля отримання щеплень препаратом CoviShield армійцями з бойових підрозділів завершена. Уже стартувала і активно триває ревакцинація, тобто повторне щеплення.

А для тих, хто не встиг отримати перший укол, або вагається це зробити через перестороги від чуток, медики закликають не грати у «російську рулетку» із небезпечною хворобою, а подбати про здоров’я. Краще витратити 40 хвилин свого часу, як військовослужбовець Руслан, аніж провести невизначений період часу на лікарняному ліжку під кисневим апаратом.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

У цій війні немає напівтонів, вона чорно-біла — Володимир Зеленський

Глава української держави зазначив, що російсько війна не має напівтонів та подякував усім, хто працює заради нашої країни.

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам

Кластер підтримки Defense Tech розробок в Україні Brave1 оголошує про пошук рішень для протидії FPV та комерційним дронам.

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ЗСУ вперше збили бомбардувальник Ту-22М3, бої біля Авдіївки: стрім із прифронтового міста

ГУР Міноборони у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ збили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 за 300 км від кордону. Це перший літак стратегічної авіації, який вдалось знищити Україні під час польоту.

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару в Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку в Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Розвідник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Інженер радіаційної безпеки

від 17000 до 25000 грн

Київ

11 державний пожежно-рятувальний загін

Водій-механік евакуаційного відділення

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Командир взводу, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Сапер, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго