ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Мембрана у військових речах: використання та перспективи

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Червня 2021, 13:51
Знімок мембрани Gore-Tex під електронним мікроскопом

У Збройних Сил України наразі безліч елементів речового забезпечення. Звісно, через брак коштів неможливо постачати одяг і амуніцію з найкращих світових матеріалів, але українські підприємства легкої промисловості можуть виробляти все, що потрібно для потреб ЗСУ.

Так, всесвітньо відомий матеріал, який знаємо як «мембрана», насправді є розтягнутим політетрафторетиленом або «тефлоном». Скорочено і для кращого розуміння — єПТФЕ мембраною («expanded PTFE» — це і є нагрітий та розтягнутий ПТФЕ полімер, винайдений ще в 1970-х компанією W. L. Gore).

Довідково. Сам матеріал політетрафторетилен або «тефлон» (ПТФЕ) винайдений компанією DuPont у далекому 1938 році, проте здобув своє широке застосування лише у 1960-70-х роках.

Але з однією «мембраною» від компанії W. L. Gore світ не залишився. Існує також інша, що має переваги і недоліки, як порівняти з конкурентом, — поліуретанова мембрана. Далі розберемо їхні відмінності й особливості.

Поліуретанова мембрана — це тонкий шар поліуретану, який має гідрофільні властивості та покривається одразу на тканину. На відміну від єПТФЕ мембрани, яка є пористою та буквально просочує вологу крізь пори, є гідрофобним матеріалом, поліуретанові мембрани взагалі не мають пор і повністю не пористі. Передача вологи відбувається на молекулярному рівні, але через процес дифузії між молекулами різних речовин — поліуретану та води. Пористі єПТФЕ мембрани не пропускають вологи у вигляді крапель, бо їхня молекулярна сітка має розміри в сотні разів більші за молекули води (до 700 разів), проте в тисячі разів меншу (до 20 000 разів), ніж будь-яка крапля в рідкому стані. А поліуретанові мембрани дуже щільні, але максимально гідрофільні. Доволі швидко вбирають в себе молекули води (у вигляді випаровування) та після дифузії молекул виводять абсорбовану вологу на інший бік матеріалу. Тобто воду вони не пропускають, але пропускають пар та випаровування. Ці матеріали виробляють «дихаючими» в прямому сенсі — вони дозволяють організму відводити вологу через випаровування, але не дають йому намокнути від зовнішніх умов.

Під час використання мембран волога сторона завжди передаватиме цю вологість на суху сторону через себе, тому волога та випаровування від ноги в обох варіантах мембрани завжди передаватиметься на зовнішню частину взуття, а краплі води ніколи не потраплять усередину.

Головна відмінність еПТФЕ мембрани від поліуретанової — у принципі дії. Очікуваний від еПТФЕ мембрани захист реалізовано завдяки великій щільності отворів молекулярної сітки. Вони можуть забруднюватись навіть відмерлими клітинами людського організму й пилом з довкілля. Тому таку мембрану в ідеальних умовах не можна використати як зовнішній чи внутрішній шар на одязі. А поліуретанову мембрану наносять безпосередньо на тканину плівкою за допомогою термально-хімічного способу, тож вона не має такого недоліку як забруднення.

Використання у війську

Натепер використання знайшли обидва типи мембрани, але тільки в трьох елементах речового забезпечення наших військових. Найрозповсюдженішим є черевики з високими берцями всіх трьох типів — літні, демісезонні й зимові. Усі вони мають такий важливий елемент захисту ніг як вологостійкість взуття. Про це сигналізує великий бейджик на наших польових черевиках від компанії W. L. Gore, що її мембрана Gore-Tex сертифікована й використовується у взутті для військовослужбовців Збройних Сил України.

Інші два елементи, де застосовують ПУ мембрану, не мають такого розповсюдження. Це куртка зимова (демісезонна) для повсякденної форми одягу і кожух для вартових. Останні взагалі використовують тільки на бойових постах у варті за температури навколишнього середовища нижче ніж –25 °C, а зимову куртку через обмежене фінансування не закуповують у повному обсязі.

Наразі для використання таких універсальних водовідштовхувальних матеріалів, як мембрани, потрібні кошти, адже такі новації тягнуть за собою збільшення вартості елементів речового забезпечення. Так, використання мембран в куртці й вітровологозахисних зимових штанах, вітровологозахисному демісезонному костюмі логічне і прогнозоване. Утім, все залежить від бюджетування ЗС України.

Лайфхак, як доглядати за мембраною у військових берцях

І наостанок, АрміяІnform хоче нагадати, що прати військові черевики з мембраною Gore-Tex можна у воді, або з додаванням спеціального прального засобу для мембран. Але обов’язково потім взуття слід вкрити водовідштовхувальним спреєм, що йде в комплекті.

Забороняється прати берці зі звичайним пральним порошком, бо він може закрити пори мембрани, й вона не працюватиме. Так можете отримати черевики, які вже не «дихають».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Водій

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 25000 до 25000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Механік радіолокаційної станції

від 20100 до 120100 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Кропивницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Кропивницький, Кіровоградська область

Інспектор прикордонної служби (3 кат.), технік, фахівець зв’язку

до 22000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України