ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ветерани війни обирають садівництво

Армія і суспільство Новини Події Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Червня 2021, 9:40

В Уманському національному університеті садівництва в рамках проєкту «Україна – Норвегія» 25 слухачів – ветеранів АТО/ООС і членів їхніх родин ‒ отримали дипломи й сертифікати про закінчення безкоштовного курсу за спеціальністю «Організація власного бізнесу в садівництві та овочівництві».

Три місяці учасники проєкту здобували теоретичні знання на лекціях, набували й вдосконалювали практичні навички та вміння під час виробничої практики на дослідних ділянках і в садах університету.

‒ Відзначив би доступність і актуальність матеріалу, який викладали слухачам, ‒ зазначив у розмові з кореспондентом АрміяInform координатор проєкту в Уманському НУС Василь Якименко. – Сам живу в селі, багато років вирощую різні культури, але дізнався під час практичних занять багато корисного і цікавого. Чимало ветеранів війни, які стали учасниками проєкту, мають невеличкі ділянки, садки, а головне – у них є бажання розвивати невеличкий, але свій бізнес. Так, учасник АТО Анатолій Стельмах цього року заклав 8 тисяч кущів полуниці. Власник підприємства «Канюківське» у селі Бузівка навіть запропонував йому посаду директора. Ось він і вирішив набути знань та навичок під час цих тримісячних курсів.

За словами Василя Якименка, під час лекцій та практичних занять ветерани дізнались чимало корисного про сучасні аспекти вирощування інтенсивних насаджень яблунь, ягідних культур і винограду, особливості їх формування, удобрення ґрунту, особливості захисту плодово-ягідних культур від шкідників і хвороб тощо.

‒ Навчався на курсах із дружиною Ольгою, ‒ поділився враженнями уманчанин Василь Хамходера. – Поки що своєї ділянки для ведення малого агробізнесу не маємо, але очікуємо, що незабаром виділять. Тож, займемося вирощуванням ожини. Дуже подобається ця культура.

Перед урочистою церемонією випуску слухачі переглянули фотовиставку «Незламні», героїнями якої стали жінки-уманчанки, чиї сини чи чоловіки загинули під час бойових дій у районі проведення АТО/ООС, та жінки, які брали участь у бойових діях на Донеччині-Луганщині.

‒ Проєкт, учасниками якого ви стали, демонструє реальні результати, ‒ зазначив, виступаючи перед випускниками, військовий аташе посольства Норвегії в Україні Бойє Гардер Ліллеруд. ‒ Понад 12 тисяч військовиків та членів їхніх родин в Україні пройшли цю перепідготовку. І відсоток результативності високий. До того ж проєкт допомагає зменшити негативний соціальний вплив на демобілізованих. Їм потрібно заново будувати соціальні зв’язки й саме у межах проєкту вони можуть зустріти однодумців – тих, хто їх добре розуміє.

Ректор Уманського НУС Олена Непочатенко, привітавши випускників із завершенням навчання, зазначила, що включення університету у перелік учасників проєкту «Україна – Норвегія» є визнанням високої довіри до вишу і грунтовної підготовки в його стінах справжніх професіоналів. Олена Олександрівна побажала ветеранам війни, їхнім родинам успіхів у розвитку власної справи.

Фото пресцентру Уманського національного університету садівництва

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Командир відділення обслуговування

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Головний сержант взводу

від 25000 до 25800 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Провідний бухгалтер

від 22000 до 52000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Житомир та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Житомир, Житомирська область