ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Державному науково-дослідному інституті з початку російсько-української війни проведено понад 700 випробувань ОВТ

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 5 хв. 11 Травня 2021, 20:01

Озброєння та військова техніка Збройних Сил України продовжує активно модернізуватися, а певні зразки — взагалі замінюються на новітні. Втім, перед тим як той чи інший вид ОВТ потрапить до війська, йому доведеться пройти доволі складний шлях випробувань, які проводять фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки. Про специфіку роботи фахівців науково-дослідного інституту кореспондентам АрміяInform розповів начальник науково-організаційного відділу інституту підполковник Анатолій Павленко.

За його словами, з часу, що минув після передислокації з тимчасово окупованого Криму, за період з квітня 2014-го й донині, проведено більше ніж 700 випробувань ОВТ.

Довідково. Інститут створений відповідно до Постанови КМУ від 18 жовтня 2017 року № 786 на базі й фондах Державного науково-випробувального центру ЗСУ. Досвід випробувальної діяльності установи охоплює 89 років зі створення у 1932 році Науково-випробувальної лабораторії авіації Військово-Морських Сил.

Випробуванням підлягали як новостворені та модернізовані зразки ОВТ, так і ті, яким було подовжено термін служби й ресурс. Фахівці інституту проводять випробування дуже широкого спектра видів ОВТ. Зокрема йдеться про літаки та вертольоти, авіадвигуни й обладнання, авіаозброєння, ракетні та зенітно-ракетні комплекси, системи ППО сухопутних військ, бронетанкова та автомобільна техніка, бойові модулі, БПЛА та багато інших.

— В Україні тільки льотчики-випробувачі нашого інституту проводять льотні випробування державної авіації, — розповів начальник науково-організаційного відділу. — Особливо це стосується випробувань на граничних режимах польоту, визначених експлуатаційних обмежень літальних апаратів та відображення їх у керівництвах льотної експлуатації.

За його словами, тільки в Державному науково-дослідному інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки функціонує система підготовки фахівців-випробувачів за різними спеціальностями: льотчик-випробувач, інженер-випробувач, парашутист-випробувач тощо.

Сьогодні ж основу колективу Державного науково-дослідного інституту становлять близько 230 наукових працівників, в тому числі науковці з вузькою спеціалізацією, що проводять дослідження з оцінювання бойових, технічних, експлуатаційних та інших характеристики ОВТ.

В інституті функціонують 12 наукових шкіл, діяльність яких спрямована на розвиток та вдосконалення методів і методик випробувань та експериментальних досліджень ОВТ в інтересах усіх видів і родів військ (сил), а також інших складових сил оборони України. Крім того, проводиться робота щодо створення ад’юнктури та спеціалізованої вченої ради для підготовки наукових кадрів та присудження наукових ступенів.

Також в установі тривають заходи щодо розбудови комплексу науково-випробувальних лабораторій відповідно до стандартів НАТО та оснащення їх сучасними засобами вимірювань і випробувальним обладнанням.

Так, на сьогодні створена лабораторія для проведення випробувань з визначення та оцінювання характеристик конструкційних матеріалів. За результатами оцінювання науково-дослідна лабораторія у 2020 році отримала Свідоцтво про відповідність системи керування вимірюваннями, що засвідчує про технічну компетентність отримувати відповідні результати.

Начальник науково-дослідної лабораторії підполковник Олег Червотока розповів, що в лабораторії розгорнуті різні робочі місця для випробувань на вплив механічних і кліматичних чинників.

Зокрема, що стосується механічних:

– є робоче місце для проведення випробувань з розривного навантаження (видовження, розриву), яке визначається за допомогою розривної машини. Її технічні характеристики дають змогу проводити випробування з навантаженням до 5 тонн. Управління процесом здійснюється за допомогою комп’ютера зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, яке дає можливість отримувати результати випробувань у вигляді протоколу та графічному;

– робоче місце з приладом з визначення стійкості до стирання дає змогу проводити випробування зразків товщиною до 20 мм під дією навантаження до 1 кг;

– водотривкість тканин визначається за допомогою відповідного приладу, який дає можливість проводити випробування зразків у діапазоні від 0 до 200 кПа;

– за допомогою приладу з визначення повітропроникності тканин випробовують зразки товщиною до 15 мм, через які пропускають повітряний потік зі швидкістю від 0,2 до 12 тис. мм/с під тиском від 0 до 4 кПа.

Водночас вплив зовнішніх кліматичних чинників пониженої й підвищеної температури, зміни температури, підвищеної вологості визначається за допомогою камери тепла, холоду та вологи. Вона дає змогу проводити випробування зразків у діапазоні від –60 до +90 градусів °C та вологості до 98 %.

За словами підполковника Олег Червотока, обладнання лабораторії також дає можливість визначати масогабаритні та конструкційні характеристики.

При цьому в лабораторії можна випробовувати парашутно-десантне й аварійно-рятувальне майно, спецспорядження, комплекси бойової екіпіровки, безпілотники, озброєння та багато іншого.

До речі, обладнання, про яке йшлося вище, дозволило вперше з 2014 року провести лабораторні випробовування щодо подовження строку служби десантної парашутної системи Д-5 серії 2, що перебуває на озброєнні в ЗСУ.

Крім того, були проведені випробування парашутних гальмівних посадкових систем для літаків МіГ-29. На черзі — такі системи для Су-24, Су-25, Су-27.

 

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

Оперативники Волинського прикордонного загону у взаємодії з польськими колегами викрили протиправну діяльність з незаконного переправлення осіб через кордон.

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував можливість вручення представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повісток українським військовозобов’язаним чоловікам за кордоном.

росіяни вдарили КАБом по Сумах

росіяни вдарили КАБом по Сумах

Вдень 25 квітня ворог застосував керовану авіаційну бомбу, вдаривши по інфраструктурі міста Суми.

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

Запущено інформативний чат-бот у застосунку Signal для військовослужбовців та членів їхніх родин за номером +380631087206. Застосунок наразі працює в тестовому режимі.

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін припускає, що електронний кабінет військовозобов’язаного зможе вже запрацювати в червні 2024 року.

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

74-річна місцева жителька перебуває у важкому стані, у неї осколкові поранення та травматичний шок.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Конотоп

Старобільський РТЦК та СП

Командир машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Системний адміністратор

від 50000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Кулеметник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій-машиніст екскаватора, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Львів

110 окремий батальйон 111 ОБр Сил ТрО

Начальник складу

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України