ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

День Європи 2021 в Україні відбудеться у новому форматі

Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 14 Травня 2021, 12:49

Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День Європи.  Для українців  – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

Довідково. Рада Європи це свято відзначає 5 травня, 9-го – Європейський Союз  як річницю проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом 9 травня 1950 року, відомої також як Декларація Шумана. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана, саме тому його називають ще  «Днем Шумана». В України свято відзначають з 2003 року у третю суботу травня згідно з Указом Президента України та «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…»

Цього року святкування Дня Європи в Україні припадає  на 15 травня. Це вже 19-й День Європи, який відзначатиме Україна.

На відміну від минулого року, коли через суворі карантинні обмеження українці могли долучатися до святкування Дня Європи лише онлайн, цьогорічне свято відбудеться і в офлайн форматі.

Як повідомив під час пресконференції директор Департаменту суспільних комунікацій Київської міської держадміністрації Роман Лелюк: «такий комбінований формат передбачає мистецькі, інформаційні заходи, створення інсталяції та ще багато цікавого…»

Святкування розпочнеться першими в Європі екоперегонами

У столиці святкування розпочнеться о 8-й годині ранку – першими в Європі екоперегонами на електроскутерах Scoot Kyiv, у яких візьмуть участь представники посольств, МЗС та КМДА.

Після цього на Михайлівській площі о 12:30 відбудеться урочиста церемонія відкриття свята за участю перших осіб міста та держави. Неподалік буде розміщено інформаційні вежі, присвячені країнам-учасникам Дня Європи.

Україну обрано головою Дунайської комісії. Це вперше країна, яка не є членом ЄС, очолює європейську міжурядову організацію.

Концепція свята цього року

Концепція свята цього року: «Дунайський шлях в Європейський Союз». Вона присвячена річці Дунай, адже цього року Україну обрано головою Дунайської комісії – міжнародної міжурядової організації, основними цілями діяльності якої є забезпечення і розвиток вільного судноплавства на Дунаї.

– Це вперше країна, яка не є членом ЄС, очолює європейську міжурядову організацію, – повідомив куратор Днів Європи та Сьомого міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kyiv Fest Федір Баландін.

Цій темі буде присвячена і артінсталяція «Дунай» у стилі супрематизму з інформаційними вежами придунайських країн уздовж імпровізованого «русла» річки. Автор експозиції – ілюстратор Андрій Єрмоленко.

О 21-й годині відбудеться концерт симфонічної музики під диригуванням всесвітньовідомого українського диригента (головного диригента Борнмутського симфонічного оркестру) Кирила Карабиця.

– Ми вирішили зробити програму, яка б символізувала базові ідеї теми Дня Європи та була пов’язана з Україною і Києвом. Під час концерту пролунає світова прем’єра партитури українсько-французького композитора Федора Якименка «На берегах Дніпра», написана щонайменше 100 років тому, – повідомив головний диригент Кирило Карабиць.

Онлайн-марафон #миEUКраїна про втілення Україною шести базових принципів ЄС

Днями в Україні вже стартувала інформаційна кампанія з нагоди Дня Європи. Перша активність – запуск онлайн-марафону #миEUКраїна, який триватиме тиждень і завершиться 15 травня, коли вся Україна відзначатиме День Європи. Так, упродовж тижня органи влади ділитимуться на своїх сторінках в соцмережі історіями про те, як вони кожного дня своїми рішеннями втілюють шість базових цінностей Європейського Союзу. Марафон розпочався за ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної та за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні і проєкту ЄС Association4U.

Мета інформаційної кампанії – підвищити обізнаність українців про переваги інтеграції України до Європейського Союзу та продемонструвати втілення базових цінностей ЄС на прикладах щоденного життя українців.

Довідково: У 1887 році на Закарпатті у Верхньотисинській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи. Його координати: 47 ° 563″ північної широти і 24 ° 1130″ східної довготи.

Шість базових цінностей Європейського Союзу

  • повага до людської гідності,
  • свобода,
  • демократія,
  • рівність,
  • верховенство права,
  • повага до прав людини.

Базові цінності ЄС – це світоглядні принципи, зафіксовані в ст. 2 Договору про Європейський Союз: «Союз заснований на цінностях поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для держав-членів у рамках суспільства, що характеризується плюралізмом, недискримінацією, терпимістю, справедливістю, солідарністю і рівністю жінок і чоловіків».

Втілення базових цінностей ЄС є одним із критеріїв вступу до Союзу, як зазначено в ст.49: «Будь-яка європейська держава, яка поважає цінності, зазначені в статті 2 Договору про Європейський Союз, і зобов’язується впровадити їх в життя, може звернутися із заявкою з метою стати членом Союзу».

До дня Європи в Україні АрміяInform підготувала двадцять цікавих фактів про Євросоюз

  • Рік заснування Європейського Союзу – 1958.
  • Його «батьки» – Європейська економічна спільнота і Європейська спільнота вугілля і сталі.
  • Країни-засновниці ЄС – Франція, Італія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди і Федеративна Республіка Німеччина. Термін їхнього членства перевищує 60 років.
  • Представництво Єврокомісії в Україні з’явилось майже одразу після проголошення Незалежності – 1993 року в Києві.
  • Євросоюз – не держава, хоча має всі ознаки, властиві державам: символіку та валюту.
  • Територіально Європейський Союз займає не лише Західну і Центральну Європу, а й деякі землі американського континенту, басейну Карибського моря та Індійського океану. ЄС у Гваделупі чи неподалік о. Мадагаскар – наслідок давньої колонізації цих земель європейцями.
  • Євросоюз не має єдиної столиці, але більшість важливих рішень щодо Європейської Унії ухвалюють у Брюсселі.
  • У 2012 році Євросоюз став лауреатом Нобелівської премії миру.
  • Після виходу у 2020 році Великої Британії ЄС нараховує 27 країн-учасників.
  • ЄС немає власних збройних сил, однак більшість країн-учасниць входять до НАТО.
  • Гімн ЄС – інструментальні версія «Оди радості» – взята з Дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена, яку він написав у 1823 році. У фінальній частині музичного твору Бетховен поклав на музику вірші Фрідріха фон Шиллера, написані у1785 року. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен. У 1972 році «Ода до радості» стала гімном Ради Європи. Відомому диригенту Герберту фон Караяну було доручено написати три інструментальні аранжування – із соло для фортепіано, для духових інструментів і для симфонічного оркестру. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа. У 1985 році гімн схвалили президенти та глави урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу.
  • Девіз ЄС «Єдність у різноманітності» – наголошує, що народи контингенту, різні за країнами і культурою, об’єдналися заради миру та процвітання.
  • Прапор ЄС – синє тло та коло з 12 золотих зірок має зашифрований смисл. Кількість зірок  пов’язана не з кількістю країн-учасниць, а з магією чисел: 12 знаків Зодіаку, 12 місяців у році, 12 лицарів Круглого столу тощо. Таким чином у прапорі закладена потрійна довершеність: синій – колір неба, води, духовності, мудрості. Коло – як ідеальна форма, символ вічності, Всесвіту та рівності, 12 – як число повноти.
  •  В ЄС діє спільний ринок, товари і послуги безперешкодно рухаються між країнами.
  • ЄС є найбільшим торговим партнером України та її щедрим донором.
  • В Європарламенті на засіданнях можна використовувати 24 офіційні мови ЄС.
  • Офіційна валюта – євро – використовується у 19 країнах ЄС та в Чорногорії, яка не є членом союзу.
  • Найбільша країна ЄС – Франція, а найпопулярніше місто Європи – Париж, його відвідують найбільше туристів.
  • Безвізовий режим з ЄС дозволив українцям більше подорожувати. З  початку дії безвізового режиму українці здійснили понад 50 млн поїздок до країн ЄС.
  • Джеми й варення для продажу на території ЄС дозволено виготовляти лише з фруктів. Однак рецепти країн-учасниць, які включають у ці заготівлі овочі, виявились надто смачними, щоб відмовитись від них по всій Європі. Відтак, продовольчі норми Європейського Союзу визнають за фрукти також моркву, помідори й ревінь.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Старший стрілець – оператор портативних цифрових радіостанцій

від 22000 до 52000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій (кат. B, C, D), військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Оператор FPV-дронів

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Старший розвідник, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ