ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Мамо, не плач. Я повернуся весною…» Алеї пам’яті в Україні, присвячені загиблим жінкам…

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 28 Травня 2021, 14:19

У різних містах України вже не перший рік квітнуть декоративні яблуні, висаджені активістками Жіночого ветеранського руху. Кореспондент АрміяInform зустрівся на Алеї пам’яті в Києві з координаторкою соціальних програм цієї громадської організації, ветеранкою російсько-української війни Юлією Кірілловою та її колегою — однією зі співавторок столичної Алеї — Юлією Соболтою.

«На жаль, наші дівчата вже не зможуть розквітнути навесні»

— Пані Юліє, як виникла ідея висаджувати дерева в пам’ять про загиблих дівчат?

— У багатьох країнах саджають дерева й алеї в пам’ять про загиблих. Це поширена у світі практика, якій сотні років. Нам не потрібно було нічого вигадувати — просто взяли й втілили її в Україні.

— Нещодавно ми з радницею Головнокомандувача Збройних Сил Вікторією Арнаутовою обговорювали тему вшанування жінок, загиблих на російсько-українській війні. Пам’ять про воїнів-чоловіків можна побачити, наприклад, у назвах вулиці чи в пам’ятниках. А про жінок?

— Нам треба відходити від цієї радянщини, величезних гігантських монументів, які просто стоять, потім розвалюються, сиплються. Якщо хочеш увічнити чиюсь пам’ять — посади дерево. Воно щороку розквітатиме, радуватиме око. І ми вирішили саджати дерева, бо, на жаль, наші дівчата вже не зможуть розквітнути навесні. Тому замість них розквітатимуть саме ці дерева.

— На табличках на ваших алеях є якась цитата…

— Так, це слоган «Мамо, не плач. Я повернуся весною…». Це слова з вірша Оксани Максимишин-Корабель. І в наших алеях дівчата ніби розквітають, повертаються, воскресають навесні. Це дуже символічно. Дехто встиг стати мамою і замість них квітуватимуть їхні діти. Але більшість наших дівчат не пізнали материнства, тому ми обрали квітучі дерева — декоративні яблуньки Недзведського.

— Справді, чому саме ці дерева?— Яблуні не лише розквітають — вони дають плоди. Тобто щороку на алеях народжуються своєрідні символічні діти. Ми обирали з багатьох дерев, радилися, яке краще посадити. Однозначно вони мали давати плоди, бо дехто з дівчат не встигнув стати мамою. От і вирішили обрати плодове дерево. Але… у парках, скверах не можна саджати садові дерева, тож обрали декоративні яблуні. Останнім аргументом стало те, як красиво вони квітнуть! Особливо, коли дерево велике, у нього такий рожевий, дуже гарний цвіт… І маленькі гарні червоні яблучка…

— Як обираєте місця посадки?

— Ми не обираємо міста, в яких загинула та чи інша дівчина, чи звідки вона родом, і не саджаємо одне дерево на її честь. А садимо в багатьох містах. Встановлюємо іменні таблички. На них вказуємо прізвище, ім’я і по батькові героїні, якій присвячується це дерево, дати життя і смерті, підрозділ, в якому вона служила, а також інформацію, що вона загинула у російсько-українській війні.

— Пані Юліє, розкажіть, де берете яблуні та хто все організовує?

— Кошти — це, мабуть, найболючіше питання. Алеї — це виключно наша ініціатива, Жіночого ветеранського руху, відповідно. Ми самі збираємо на це кошти. Лише у деяких питаннях нам іноді допомагають благодійники, меценати. Як організовується? Ми кидаємо клич дівчатам-ветеранам, і хто скільки може, той стільки грошей і здає. Якщо ми зібрали досить велику суму — купуємо дорослі саджанці, якщо меншу — купуємо молоденькі.

Висадження дерев у Житомирі

— А стовпчики з таблицями?

— Таблички і стовпчики до них допомагають робити наші побратими, які працюють з металом. Мають відповідне виробництво або просто це їхнє хобі. І, дякувати Богу, що вони завжди відгукуються на наші прохання.

— Перша Алея пам’яті була у Краматорську…

— Так, починали звідти. Потім — у Києві, згодом — у Львові, Житомирі, у Броварах, Черкасах, в Ужгороді, в Одесі…

— На вашому сайті написано, що люди можуть звертатися до вас, якщо хочуть таку алею у своєму місті. Звертаються?

— Звісно. Ми так отримали вже дві заявки й висадили алеї в Одесі та Черкасах.

— Це були звичайні люди чи якість організації?

— Місцеві активісти, які знайшли наш сайт, прочитали про нас. Ідея їм відгукнулася, і вони самі захотіли посадити такі алеї.

— Скількох дівчат відзначаєте табличками?

— У нас 15 дівчат. Всі, хто загинув в районі АТО, а також загиблі у ДТП, але вони ветеранки.

— Вони загинули під час несення служби в АТО, а не під час бойових дій? Ви їх об’єднали?

— Так, ми їх об’єднали. Крім того, на алеях є дерево і табличка Олени Куліш. Це волонтерка з Луганська, яка допомагала військовим нашим у Луганському аеропорту, за що її терористи розстріляли. Вважаємо, що Олена теж має бути на цій алеї.

Вручення барельєфа «Ікона пам’яті загиблим за незалежність України» татові та мамі загиблої на сході Сабіни Галицької, медика окремої гірсько-штурмової бригади. Житомир, 22 травня.

— Як люди ставляться до цих алей?

— Здебільшого нас підтримують. Знаєте, коли висаджували дерева в Києві у 2019 році, я і не уявляла, що прийде стільки багато людей. Але бувають і неприємні моменти, коли вандали чи хулігани ламають дерева, стовпчики.

— Свідомо це роблять?

— Певно, є такі, які нападають саме на пам’ятки, пов’язані з учасниками бойових дій. Але молодих хуліганів теж вистачає, на жаль.

— Хто потім доглядає ці дерева?

— Наприклад, у Краматорську після посадки яблунь одразу передали алею на баланс місцевого парку імені Пушкіна. В Києві — УЗН (Управління зелених насаджень. — Авт.). Намагаємося відразу легалізувати насадження.

— А місцеві чиновники хочуть цим займатися?

— А чому ні? Пишемо офіційний лист, що надаємо певну благодійну допомогу. Дерева висаджують у парках, скверах. І разом з іншими яблуні підстригають, удобрюють тощо.

— А якщо зламають стовпчик чи вкрадуть табличку?

— Тут ми самі можемо все зробити й виправити. Це нескладно, це благодійництво. Та й робимо це не для розповіді…. Це ж пам’ять про наших дівчат.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший оператор відділення комунікацій, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень (Дніпро)

Начальник речової служби, офіцер

від 25000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець-санітар

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Технік з виконання ремонтних робіт та технічного обслуговування

від 25000 до 125000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Стpілець-регулювальник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область