ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Усе іде за планом», або Про «екватор» призовної кампанії…

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 14 Травня 2021, 13:47

Минуло півтора місяця від початку в Україні цьогорічної весняної призовної кампанії на строкову військову службу, попереду ще стільки ж.

Зранку на подвір’ї Хмельницького обласного збірного пункту близько трьох десятків юнаків. Умовний дрес-код незмінний, більшість у спортивних костюмах і кросівках. Четверо грають у м’яча, ще п’ятеро стоять навколо офіцера з Нацгвардії, про щось жваво розпитують-цікавляться. Решта – у смартфонах. Ще десятка зо два клопочуться у кабінетах лікарів медичної комісії, проходять профвідбір, спілкуються з психологами.

Зустрічаюсь із заступником військового комісара – начальником сектору комплектування Хмельницького обласного ТЦК та СП полковником Олегом Поповичем. Він каже, що прибули ще не всі, до обіду чекають ще з півтора десятка юнаків із віддалених районів області.

– Сьогодні формуємо команди і готуємо відправку хлопців до Національної гвардії України, − каже Олег Анатолійович. – Гвардійці вивчають кандидатів, відбирають відповідно до своїх вимог. Зокрема, шукають зі зростом не менше ніж 175 см, фізично розвинутих, без татуювань на відкритих ділянках шкіри… тощо.

− Загалом, станом на сьогодні, 14 травня, ми вже виконали план з відправки призовників у війська на 60% від запланованої кількості, − повідомив полковник Олег Попович.

…Майже 100% з тих, хто дійшов до призовного пункту, – свідомі у своєму виборі

На відміну від останніх кількох призовів, особливістю цієї кампанії є те, що цього разу призовників із обласних збірних пунктів відправляють одразу до військових частин. А вже там Командування в порядку потреби й черговості направляє хлопців до навчальних центрів.

Також полковник Олег Попович наголосив, що жоден строковик не буде проходити військову службу в районі проведення операції Об’єднаних сил, вони служитимуть виключно у пунктах постійної дислокації своєї військової частини.

– Відверто дивує недостатня поінформованість хлопців, що призиваються. Чимало з них запитують: «…А чому я не можу проходити строкову службу в районі ООС? …Як мені потрапити на війну?» Ми пояснюємо, що до сил і засобів у районі виконання бойових завдань у складі операції Об’єднаних сил можуть бути залучені лише ті військовослужбовці, які уклали контракт зі Збройними Силами України. Тобто ті, у кого служба у війську є основною професією. «І у вас буде така можливість, якщо під час строкової вирішите продовжити службу підписавши контракт!» − кажемо ми їм і пояснюємо механізм реалізації такого права, − наголосив офіцер.

Торік до поліції Хмельниччини передано 962 справи призовників, які підозрюються в ухилянні від військової строкової служби.

На запитання, чи великий відсоток нинішніх призовників ідуть на строкову службу свідомо, Олег Анатолійович каже, що майже 100% з них – свідомі у своєму виборі.

– Як вони дійшли до цього рішення: мріяли про службу, законослухняні громадяни України, брати чи друзі підказали, на роботу не беруть, чи випробують себе вжитті у такий спосіб – це вже питання інше, − переконаний офіцер.

«Служити все одно піду…»

Серед хлопців у дворі вирізнявся один, який постійно жонглював яскраво-помаранчевим м’ячем. То на вказівному пальці крутив, ніби глобус, то майстерно ногами набивав.

Я підійшов, ми познайомились, розговорились. Звати його Сергій, прізвище Ніколаєв. Хлопчина народився і виріс у Старокостянтинові, восени йому виповниться 20 років.

– Служити у війську – моє рішення. Мама й тато не надто раділи та підтримали. Та й сам я прийшов до цього не одразу. Після закінчення школи не довго думав, ким стати в майбутньому, яку професію здобувати. Люблю природничі науки: біологію, хімію, звірів та тварин люблю, тому й вирішив стати ветеринаром. Минули не повні два роки мого навчання в одному з вишів Житомира, і я зрозумів, що не моє це та забрав документи. Батьки наполягали, типу, якщо встряв, то тягни давай і довчися. Я вирішив інакше, адже не можна стати професіоналом в тому, чого ти не любиш. А ветеринарія – це точно не те, чому я готовий присвятити цілком і повністю своє життя. На моє рішення служити у війську переважно вплинула компанія моїх нових друзів, з якими я познайомився на гімнастичному майданчику минулого літа у своєму місті. Двоє сьогодні служать за контрактом, один − у полку ССО, інший − у бригаді транспортної авіації, третій – чимало прослужив у Національній гвардії. Хороші, спортивні, розумні, фізично розвинуті хлопці, я серед них наймолодший. Спробую потрапити у НГУ, може в прикордонники, а там уже проситимусь на службу із собаками – у кінологи. Та якщо не візьмуть, не ображусь і служити все одно піду, − впевнено, не сумніваючись, підсумував Сергій, не випускаючи з рук свого м’яча.

…Футболіст, дзюдоїст, повар!

Ще в коридорі медкомісії, біля кабінету хірурга, я примітив хлопчину з синцем під правим оком. Зустрівши його на вулиці, спитав, чи не боксер він випадково. «Ні, я футболіст, дзюдоїст і повар!»

Так само розговорились, виявився цікавим співрозмовником, досить розумним і розважливим у думках.

Владислав Григоренко 1998 року народження. Призивався Білогірським районним ТЦК та СП. У свої 22 роки уже встиг повчитися і покинути католицький ліцей у Польщі, пропрацювати там три роки від помічника кухаря до шефа кухні ресторану із заробітною платою в 1600-2000 доларів США на місяць, повернутися в Україну, побував пекарем та інженером-технологом на кондитерській фабриці в Івано-Франківську.

– Спеціальної освіти кухаря чи кулінара я не маю, та в тому бачу своє покликання, сенс усього мого життя. У мене трішки притуплене відчуття нюху, та через це маю сильніше та яскравіше, ніж у звичайних людей, відчуття смаку, − каже Владислав. – Я повернувся в Україну, аби здобути тут хорошу освіту в якомусь із ВНЗ харчової промисловості. Та я вже мав одну відстрочку від строкової служби, тому ухвалив рішення відслужити, а вже потім йти навчатися. Тим більше, що після 4 років життя у Польщі я ще більше полюбив Україну і своє майбутнє будуватиму саме тут. А захист Батьківщини вважаю своїм святим обов’язком.

Підсумовуючи, полковник Олег Попович також зазначив, що призовна кампанія іде чітко за планом, без будь-яких зривів, із максимальним дотриманням усіх протиепідемічних вимог, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Фото автора

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Тракторист, військовослужбовець

від 20460 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Розвідник

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Заступник командира БМП – навідник-оператор 155 об ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Кулеметник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна