ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

600 гривень за номер у готелі, або Все, що потрібно знати військовому про службове відрядження

Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Травня 2021, 19:19

Практично кожному військовослужбовцю Збройних Сил України чи інших силових структур нашої держави доводилось їздити у службове відрядження. Здавалося б, квиток на потяг чи автобус — і ти вже в місці призначення. Здебільшого армійцеві не потрібно турбуватися про те, де він ночуватиме чи як харчуватиметься, адже командування військової частини, як правило, забезпечує «гостя» всіма умовами. Проте є безліч випадків, коли солдат чи офіцер їде не до військової частини або в населеному пункті немає територіального центру комплектування. В такому випадку доводиться винаймати житло й користуватись усіма послугами цивільного блага. Про цінову політику відрядження, харчування та вибір транспорту для проїзду дізнавався кореспондент АрміяInform у Департаменті фінансів Міністерства оборони України.

Фахівці Департаменту повідомили, що «вартість добових витрат визначена Постановою Кабінету Міністрів від 2 лютого 2011 року № 98 і сьогодні становить 60 гривень на добу». Варто додати, що така ж сума компенсується не лише військовим, а й представникам інших силових структур і держслужбовцям нашої держави. Як правило, у випадку закордонного відрядження сума може дещо відрізнятися та залежати від багатьох чинників: яка сторона оплачує проживання та харчування, термін перебування у відрядженні тощо.

Під час оформлення відрядження в посвідченні обов’язково повинно бути вказано таке: термін і мета відрядження, номер і дата наказу командира військової частини та поставлена відмітка (печатка) про вибуття військовослужбовця із частини. У разі якщо солдат чи офіцер відряджається не до військової частини чи установи, відмітку про прибуття до пункту призначення ставить та організація чи підприємство, куди він приїхав. Якщо ж і ця установа не має власної печатки та права підпису, то відмітку можна зробити в центрі комплектування та соцпідтримки, якщо такий є у населеному пункті. У крайньому разі цю процедуру можна зробити в органі місцевого самоврядування — сільраді чи ОТГ.

У відрядження на літаку чи кораблі — реальність

У Департаменті фінансів також повідомили, що військовослужбовцю відшкодовуються витрати на проїзд туди й назад у розмірі вартості проїзду залізничним, повітряним, водним і автомобільним транспортом загального користування, крім таксі. У вартість також входять усі витрати, пов’язані з придбанням проїзних документів, перевезенням багажу, користування постільною білизною та страховим платежем на транспорті. Проте потрібно враховувати, що проїзд у вагонах 1-го класу та м’яких дво- або тримісних купе, а також у повітряному транспорті 1-го та бізнес-класу відшкодовується військовому лише на розгляд командира частини. Тож, мабуть, доречно буде про свої плани поїздки у відрядження у транспорті підвищеного комфорту уточняти з командуванням військової частини, щоб потім не було непорозумінь під час відшкодування державою ваших витрат.

Якщо ж говорити про подорож у відрядження водним транспортом, то ним можна скористатися у тих випадках, якщо судно є єдиним засобом сполучення з місцем призначення або ж вартість квитка на нього не перевищує вартість такого ж проїзду автомобільним, залізничним чи повітряним транспортом.

Житло з комфортом та повноцінним сервісом

Вищезгадана Постанова Кабінету Міністрів № 98 також роз’яснює питання щодо ціни на винаймання житла під час відрядження. Це може бути будь-який вид помешкання на вибір військовослужбовця — як квартира, так і мотель, хостел чи готель. Проте від орендодавця обов’язково потрібно взяти оригінал документів: касовий чек або розрахункову квитанцію, в якій має бути вказано про надання послуг за наймання житла, витрати на користування холодильником, телевізором, пральною машиною чи праскою, і все на суму не більше ніж 600 гривень за добу.

Під час завершення відрядження й повернення до військової частини військовослужбовець повинен повернути у стройову частину бланк посвідчення про відрядження, в якому має бути відмітка з гербовою печаткою й підписом посадової особи про те, чи військовий забезпечувався харчуванням під час відрядження. Також разом із бланком потрібно додати й усі оригінали документів: проїзні квитки або фіскальні чеки, розрахункову квитанцію за житло та отримані послуги й документи на інші витрати, що безпосередньо стосуються виконання службових обов’язків під час відрядження. Усі ці витрати військова частина зобов’язана компенсувати військовослужбовцю найближчим часом.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-радіотелефоніст

від 20000 до 120000 грн

Київ

Військова частина А7039

Інженер-механік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Стрілець, Стрілець – зенітник

від 20000 до 50000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область

Бухгалтер (матеріальний облік), військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4458

Пожежний, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій

від 20500 до 23000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін