ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

440 років тому вийшов друком перший східнослов’янський календар

Історія
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Травня 2021, 16:20

У 1581 році Іван Федоров надрукував перший східнослов’янський календар і водночас останнє своє видання — «Хронологія»

 Сталася ця знаменна подія в Острозі, що мав тоді славу «Волинських Афін». Перший східнослов’янський календар Івана Федорова — віршоване пояснення назв місяців церковнослов’янською, гебрейською та старобілоруською мовами білоруського поета Андрія Римші. Власне це не був календар у сучасному вигляді, а звичайна листівка, яку називають «Хронологією». Єдиний екземпляр «Хронології» зберігається в державній бібліотеці Петербурга. Острозька типографія була заснована Іваном Федоровим у 1578 році в маєтку князя Костянтина Острозького й була четвертою (останньою) серед усіх заснованих друкарем. В Острозі Іван Федоров надрукував і першу повну слов’янську Біблію (так звану Острозьку Біблію), яка відома у варіантах з датами виходу 1580 і 1581 років.

На сьогодні збереглося приблизно 250 екземплярів Книги. Завершивши справи в Острозі, Іван Федоров поїхав до Львова, де намагався організувати нову типографію. Крім того, 1853 року він побував у Кракові, Відні і, можливо, у Дрездені, в архіві якого зберігся лист типографа саксонському курфюрсту Августу, написаний 23 липня 1583 року.

Повернувшись до Львова наприкінці 1583 року, Іван Федоров захворів і помер. Похований в Онуфрієвському монастирі. Щодо Андрія Римші, то він був не тільки знаним поетом і перекладачем, а й воїном — воював проти Московії. З 1585 року жив у Вільно (нині — Вільнюс).

Нагадаємо, Іван Федорович (близько 1510 — 15.12.1583) — одна з найпомітніших постатей українського книгодрукування. Документів про його походження, на жаль, не збереглося. Відомо, що передмови та післямови до своїх книг він підписував як «Іванъ Федоровъ сын», «Іван Федоровичъ русскій друкар», «Iwan Fedorowicz impressor ruthenus», «Іван Друкар», «Iwanus Impressor». Деякі дослідники вважають, що освіту він здобув у Ягеллонському університеті у Кракові, пізніше був дияконом однієї з церков у московському Кремлі. Відомо, що з 19 квітня 1563 року Іван Федоров разом з Петром Мстиславцем почав працювати над підготовкою тексту, литтям шрифту та виготовленням гравюр для видання «Апостола». Робота тривала до 1 березня 1564 року.

У книзі було вміщено післяслово, у якому Федоров оповідав історію першої друкарні та першої друкованої (про сім попередніх видань він не згадує) книги на Русі. Багато зі своїх наступних видань Федоров супроводжуватиме авторською післямовою, де оповідатиме історію цих книг, невіддільну тепер від історії його життя.

У Москві Іван Федоров встиг підготувати та видати тільки одну книгу — «Часословець», що вийшла двома накладами й була дуже популярною як посібник для навчання грамоти. Невдовзі Федоров і Мстиславець змушені були покинути Москву та переїхати у Заблудів, маєток литовського гетьмана Ходкевича. За легендою, їхню друкарню було спалено, а вони самі ледь врятувались від неминучої загибелі. Проте пізніше Федоров головною причиною свого від’їзду назвав переслідування та наклепи заздрісних бояр і переписувачів книг. Зрештою, всі наступні книги майстра зроблено однаковим шрифтом з використанням тих самих заставок. Тож вони ніяк не могли згоріти, очевидно, Іван забрав їх із собою, від’їжджаючи з Москви.

У Заблудові Іван Федоров надрукував спочатку «Учительне Євангеліє», а пізніше Псалтир і «Часословець». Але у 1572 році з невідомих причин переїхав до Львова, де заснував нову власну типографію та надрукував друге видання «Апостола». Тоді ж Федоров видав перший руський «Буквар» — для свого часу книгу унікальну й небезпечну для його творця, адже надруковано її було на території, що саме тоді активно окатоличувалась і латинізувалася. Вочевидь, саме тому до нашого часу зберігся лише один примірник першого на східнослов’янських землях «Букваря».

Наприкінці XVI століття друкування книг було новою, а тому не надто прибутковою справою. Талановитий майстер потребував покровительства, і таке він знайшов у особі князя Костянтина Острозького, який спочатку зробив Федорова управителем Дерманського монастиря, а потім віддав у його розпорядження щойно засновану в Острозі друкарню. Наступні п’ять років були найбільш плідними для майстерності Івана Федорова. Одну за одною він надрукував «Грецько-руську церковнослов’янську книгу для читання», нове видання «Букваря», «Новий Завіт із Псалтирем» і «Хронологію» Андрія Римші.

За матеріалами ЗМІ та спеціалізованих видань

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

від 20000 до 20000 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Зв’язківець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Психолог, діловод служби

від 21000 до 21000 грн

Житомир

Військова частина 3047 НГУ

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО