ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Курс гірської підготовки: військові підкорюють Скелі Довбуша

Вишкіл Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Квітня 2021, 20:12

Черговий етап пілотного проєкту «Курс гірської підготовки», започаткованого Генеральним штабом ЗС України, завершився на Івано-Франківщині. Цього разу його учасниками стали курсанти-випускники факультету бойового застосування військ Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Упродовж п’яти днів вони здобували навички пересування скельним рельєфом.

– Це заняття в межах нашого літнього блоку, – розповів головний спеціаліст відділу фізичної підготовки управління доктрин і індивідуальної підготовки Головного управління доктрин та підготовки ГШ ЗСУ Микола Шевяков. – Насамперед навчаємо учасників пересуватися скелями. Для цього обрали Скелі Довбуша, які відомі ущелинами та крутими гірськими стежками. Їхня висота – до 50 метрів. Кути – від 70 до 90 градусів. Тобто практично вертикальний підйом. Аби легше уявити складність завдання звичайній людині, наведу таке порівняння: скеля висотою 50 метрів – це як шістнадцятиповерховий будинок. Під час курсу навчаємо учасників успішно підійматися і спускатися. Найголовніше тут – безпека. Тож багато уваги приділяємо навичкам страховки, альпіністським технікам. Упродовж курсу учасники навчаються організовувати навісні переправи, здобувають навички виживання в горах та автономної діяльності.

Усі п’ять діб курсу військові ночують у наметах, харчуються лише тим, що взяли з собою в гори і можуть користуватися речами, які вони поклали в рюкзак. Як інструктори із військовими працюють представники Федерації альпінізму та скелелазіння України.

– Заняття починаються на світанку і тривають до заходу сонця, – зазначив Микола Шевяков. – Іноді одного світлового дня якраз вистачає, аби група піднялася на п’ятдесятиметрову висоту й спустилася. Скелелазіння – це теж гарна школа лідерства і командної роботи. Лідер має першим підніматися скелями, потім допомагає всій групі. Серйозна перепона на шляху до вершини – страх висоти. Його треба приборкати, аби дістатися спершу верхівки скелі, а потім спуститися.

Микола Шевяков підкреслив, що навички гірської підготовки мають прикладний характер. Такі вміння необхідні під час ведення бойових дій не тільки в горах, а й в урбанізованій місцевості, серед зруйнованих будівель і споруд, промислових об’єктів.

До навчання під час літнього «Курсу гірської підготовки» залучають військових, які успішно пройшли зимовий блок. Це курсанти й офіцери військових вишів, військовослужбовці навчальних центрів, частин Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, Військової служби правопорядку, гірсько-штурмових бригад.

Наприкінці курсу учасники складатимуть комплексний іспит. А після успішної його здачі отримають посвідчення і значок «Альпініст України» Федерації альпінізму та скелелазіння України, що є офіційним підтвердженням здобутих навичок.

Фото Миколи Шевякова та Національної академії сухопутних військ

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Начальник зарядно-акумуляторної станції

до 22000 грн

Житомир

Військова частина А1724

Бойовий медик

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Водій

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ