ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Аналоги багатофункціональних радарів запорізької «Іскри» здатні виробляти лише у двох країнах світу

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 8 хв. 20 Квітня 2021, 15:08

Продукцію Казенного підприємства «Науково-виробничий комплекс “Іскра”» використовують у понад 50 країнах світу, зокрема і в армії США. Це підприємство — провідний розробник і виробник сучасних високотехнологічних радіолокаційних систем, засобів радіоелектронної та контрбатарейної боротьби для оборонного комплексу України та іноземних партнерів. 

Незважаючи на те, що підприємство нещодавно отримало статус спецекспортера, який дозволяє йому фактично напряму здійснювати постачання ОВТ за кордон, 90% продукції «Іскри» виготовляється для потреб українського війська в межах Державного оборонного замовлення.

Про продукцію підприємства, новітні розробки та перспективи розвитку запорізької «Іскри» кореспонденти АрміяInform говорили з його директором Юрієм Пащенком. 

Новітній експортний зразок радара буде перепроєктований під вимоги ЗСУ

Нещодавно ваше підприємство відвідав Міністр оборони України, розкажіть, які зразки перспективних розробок та готової продукції йому були представлені і що викликало зацікавленість очільника оборонного відомства? 

— Міністр оборони цікавився всім: власне підприємством, нашими виробничими спроможностями, зразками серійної техніки та перспективними розробками. Також говорили про можливості продовження життєвого циклу раніше виготовлених радарів. Особлива увага, звісно, була приділена до новітньої техніки.

Ми продемонстрували наш новітній радар 90К6Е, який створено для іноземного замовника. Але ми так само запропонували створити такий радар для вітчизняного війська, який би відповідав тактико-технічним вимогам ЗСУ. 

За результатами зустрічі, такі вимоги нам тепер відомі. Сподіваємось, що дослідно-конструкторська робота буде відкрита, але вже в частині виготовлення дослідного зразка. Тому що розробка самого радара вже здійснена коштом підприємства «Іскра», цей експортний зразок перепроєктований під потреби Збройних Сил України. Він суттєво відрізняється від заявлених ТТХ іноземних партнерів.

Ми цю роботу фактично завершили і в найближчі місяці здійснимо передачу та узгодження конструкторської документації військовому представництву МОУ. Сподіваюся, що згідно з домовленостями, яких було досягнуто, вже цього року отримаємо замовлення на виготовлення першого дослідного зразка та представимо його на державних випробуваннях.

Цей новітній радар — нове покоління лінії радарів, який навіть зовнішньо відрізняється від того, що ми робили раніше. У нього відмінні передові тактико-технічні характеристики, сподіваємось, що він буде мати стале замовлення від Міноборони. 

Розроблений зразок нової пасивної станції розвідки значно перевищує можливості відомої «Кольчуги»

Показали й інші зразки, оглядову станцію метрового діапазону, розповіли про наші наміри і пропозиції щодо створення пасивної станції розвідки. Не хочу проводити паралелі з «Кольчугою», тому що це зовсім інший виріб. Він реалізований на зовсім інших технічних та конструктивних рішеннях. Базується на сучасній елементній базі, на комплектації європейського та американського походження. 

Основна увага на виявленні малорозмірних цілей та БПЛА

Ваша продукція експортується для потреб іноземних армій. На чому замовники роблять наголос? 

Наші оглядові радари широко відомі у світі, вони користуються відповідним попитом. Особливо затребувана наша послуга з їх модернізації — так ми продовжуємо життєвий цикл і надаємо техніці нових якостей та характеристик. 

Але сьогодні весь світ звертає увагу на виявлення малорозмірних цілей, безпілотних ударних комплексів. Хочу вам сказати, що станція, яку ми запропонували, — 90К6Е, (а для України вона матиме, звісно, іншу назву) відмінно відпрацювала по малорозмірних цілях. 

Одна з арабських країн, яка використовує сучасне обладнання і має потужний фінансовий ресурс, дала завдання нашим спецекспортерам провести випробування роботи радара по малорозмірних цілях. Ми отримали досить добрий результат цих випробувань. Я сподіваюсь, у цьому переконались і наші майбутні партнери. 

Наш найбільший іноземний покупець США

Яким є коло країн, до яких експортується ваша продукція?

Це широка географія країн. Нашими замовниками є країни Південно-Східної Азії, Тихоокеанського регіону. Також це країни арабського регіону та африканського континенту.

За останні три роки нашим найбільшим іноземним покупцем є Сполучені Штати Америки — це багато про що говорить. Наша техніка працює за своїм прямим призначенням.

До кінця року «Іскра» має трансформуватись у холдингову компанію «Радарні системи»

Ви маєте дуже амбітні плани, але перед вами стоять складні технічні виклики, пов’язані зі стрімким розвитком БПЛА, зокрема ударних. Які перспективні розробки ведете в цьому напрямку? 

— Для нас робота з малорозмірними цілями є зовсім новим напрямком. Він почався з розробки контрбатарейного радару, який бачить малорозмірні балістичні цілі. Тому цим технологіям і цим конструкторським рішенням ми приділяємо сьогодні надзвичайно велику увагу. Але це відбувається на стадії аванпроєкту, і далі ми не заглиблюємось, поясню чому.

На стадії аванпроєкту в нас є досить багато пропозицій. Ми не можемо відкривати повноцінні дослідно-конструкторські роботи, тому що це вже інвестиція — треба розуміти кому, під які тактико-технічні вимоги ми можемо це запропонувати і коли така інвестиція окупиться. Такі аванпроєкти ми розробили, і перші, кому ми їх пропонуємо, — це вітчизняному оборонному відомству. 

Це радіолокаційні станції спеціального призначення, які працюють по БПЛА, ми їх пропонуємо, радимось. Існує також пропозиція щодо модернізації існуючих станцій, які могли б працювати не тільки по далеких цілях — експериментальна дальність, яку ми показуємо, — 500 км. Вони також можуть працювати і на невеликій відстані, але по малорозмірних цілях. Такі пропозиції ми надаємо.

Ще дуже важливо. Є рішення, яке підтримав Президент України, — до кінця року «Іскра» має трансформуватись у галузеве об’єднання як головне підприємство, яке разом з іншими 15-ма підприємствами Укроборонпрому утворить холдинг «Радарні системи». Три підприємства, які займаються розробкою, — «Квант», «Квант-Радіолокація», «НІІРТІ» Харків. Ми знаємо, що діючи спільно, досягнемо ефекту синергії і запропонуємо цілу лінійку нової техніки, яка відповідає сучасним вимогам. Ми над цим зараз посилено працюємо. Державної реєстрації цього об’єднання ще не відбулося, але це буде ближче до кінця року.

Ще один серйозний напрямок це контрбатарейні засоби. Ми створили радар оперативного рівня. Ми надаємо МОУ постійні пропозиції щодо створення такої техніки тактичного рівня, використовуючи основні конструктивні рішення, які були застосовані в цьому радарі. Звісно, кількість такої техніки має бути набагато більшою, ніж радарів оперативного рівня. Ми сподіваємось на позитивне рішення — щоб не зменшувати обсягів цього спеціалізованого виробництва, у підготовку якого були інвестовані дуже серйозні кошти, насамперед, кошти держави.

Ми пропонуємо новітні засоби радіоелектронної боротьби — це теж сучасні виклики. Тут є повне розуміння і підтримка, найближчим часом ми покажемо таку техніку. Як я вже казав, це також засоби пасивної радіолокації. Сподіваюсь, що врешті таке рішення буде ухвалено і ми найближчим часом зможемо запропонувати новітню станцію, яка потрібна не тільки для підрозділів розвідки, а й для Повітряних Сил в умовах сучасної війни.

Ми створимо багатофункціональний радар, який сьогодні виготовляють лише дві країни 

Цей ряд новітньої техніки треба доповнити багатофункціональними радарами, які  мають функцію оглядового радара, контрбатарейного, і радара для радіокорекції засобів ураження три функції в одному. Такі радари сьогодні реально виготовляють лише дві країни — це світові лідери. Ми такий аванпроєкт вже давно завершили. Наразі працюємо над його окремими системами, і я переконаний, що такий апарат буде створений. Він надзвичайно важливий, стратегічно важливий для ЗСУ.

Ми розуміємо, що світ рухається в бік технічної кібернетики. Моєю освітньою спеціальністю є розробка робототехнічних систем і комплексів. Безумовно, я відслідковую такі речі, тому «Іскра» тут не буде пасти задніх — можу вас у цьому запевнити. Сьогодні приглядаємось до таких дистанційно керованих платформ, які можна буде використовувати в майбутньому. 

Найголовніше — захистити особовий склад, найбільша цінність — це людина. До речі, розробляючи наші сучасні радари, ми дбаємо, щоб вони були найменш вразливі, і пропонуємо свої відповідні технічні засоби. МОУ нас чує, і відповідна дослідно-конструкторська робота у 2021 році має відбутися. Для того, щоб захищеність наших радарів від протирадарних засобів ураження була найвищою. Ми теж мріємо і прагнемо цього та рухаємось у цьому напрямку. 

Новітня РЛС проходить державні випробування

Чи будуть представлені ваші новітні розробки на параді з нагоди 30-річчя проголошення незалежності України?

— Міністр оборони визначив прийняті на озброєння зразки, які повинні бути на параді — наші контрбатарейні радари. Суспільство обов’язково їх побачить. Це потужна і серйозна техніка з гарними тактико-тактичними характеристиками. 

Українці також мають побачити новітню радіолокаційну станцію, яка наразі проходить державні випробування. Випробування проходять успішно, вже подолано їх умовний екватор. Тому сподіваюся, що до 24 серпня вона буде прийнята на озброєння і візьме участь у параді.

Окремі зразки техніки, які випускає наше підприємство також будуть продемонстровані в іншому форматі — наскільки мені відомо,  Укроборонпром готує майданчики в Києві та регіонах.

У другій частині інтерв’ю директор «Іскри» Юрій Пащенко  розповів про економічний стан підприємства та перспективи розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу, яке буде опубліковано на сайті АрміяInform найближчим часом. 

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні України ворог активно застосовує FPV-дрони — за добу понад сотню атак

На півдні України ворог активно застосовує FPV-дрони — за добу понад сотню атак

У прифронтових регіонах на півдні України російські окупанти продовжують тероризувати мирне населення, використовуючи FPV-дрони.

На Бахмутському напрямку спалили бронетехніку ворога

На Бахмутському напрямку спалили бронетехніку ворога

Бійці 5-ї Окремої штурмової Київської бригади завдали ударів по танках і БМП росіян, які намагалися наступати.

Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія Медичних сил Збройних Сил України розпочала навчання для слухачів програми «Навчальний взвод резерву офіцерського складу».

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

Окупанти тиснуть артилерійськими обстрілами, завдають авіаційні удари, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, не припиняють аеророзвідку.

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

Оперативники Волинського прикордонного загону у взаємодії з польськими колегами викрили протиправну діяльність з незаконного переправлення осіб через кордон.

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував можливість вручення представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повісток українським військовозобов’язаним чоловікам за кордоном.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Житомир та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Житомир, Житомирська область

Гранатометник

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Офіцер групи планування

від 29250 до 75000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Служба в ЗСУ (не чекай на повістку, а дій сам)

від 20100 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Військовослужбовець, Комірник (начальник) складів

від 20000 до 24000 грн

Київ, Київська область