ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Лазери проти дронів

Армії світу
Прочитаєте за: 6 хв. 28 Квітня 2021, 14:11

Лазерна зброя – вже давно не фантастика. Сьогодні над її розвитком працюють десятки провідних компаній різних країн, а перспективи щодо її масового застосування – це лише питання часу.

Одним із напрямів застосування такої зброї є протидія безпілотним літальним апаратам. Зокрема лазерні системи мають певні ключові переваги у боротьбі з роями безпілотників, про які ми згадували у попередніх матеріалах.

На відміну від класичної зброї, у лазерної ніколи не закінчуються «набої», а її промені з неймовірною точністю досягають цілі зі швидкістю світла. А ще лазери економічно вигідні, адже мають значно нижчу вартість «пострілу», і тому є сенс використовувати їх проти таких загроз, як дешеві БПЛА. До того ж вже сьогодні завдяки стрімкому розвитку технологій лазерні системи стали компактнішими і тепер їх можна розмістити на малих наземних, водних чи повітряних транспортних засобах.

Так, поки що це далеко не ідеальна зброя, яка має і свої недоліки, як, наприклад, залежність від погодних умов чи потреба у безперебійному живленні від потужного джерела електроенергії. Однак зараз у її розвиток вкладаються величезні кошти, тож можна з впевненістю сказати, що лазерна зброя має доволі цікаві перспективи.

Сполучені Штати Америки

У 2017 році американська компанія Lockheed Martin уперше продемонструвала можливості свого лазерного комплексу ATHENA із протидії малим безпілотникам. Два роки по тому на одному з полігонів у штаті Оклахома комплекс знищив відразу декілька БПЛА різних типів, котрі імітували атаки противника і послідовно, з короткими інтервалами, залітали у «закритий повітряний простір». Радіолокаційна станція комплексу виявляла всі ці об’єкти і передавала дані на командний пункт, після чого бойовий лазер вражав усі виявлені цілі.

Основою комплексу ATHENA є 30-кіловатний лазер ALADIN (Accelerated Laser Demonstration Initiative). Конструктивно він складається з трьох волоконно-оптичних лазерів потужністю по 10 кВт кожен. За допомогою оптичних систем випромінювання цих трьох лазерів поєднується у один промінь необхідної потужності, який спрямовується на ціль. Така конструкція має певні переваги, адже система ATHENA може видавати промінь різної потужності (від 10 до 30 кВт) і вибирати найбільш ефективний режим, при якому потужність найкраще відповідає типу цілі. Це збільшує гнучкість застосування зброї, а також продовжує термін служби компонентів та зменшує експлуатаційні витрати.

На жаль, основна частина тактико-технічних характеристик комплексу ATHENA не відома. Але за оцінками деяких фахівців, така потужність лазера дозволяє ефективно вражати цілі на дистанціях близько 1-1,5 кілометра. А час дії променю, необхідний для знищення цілі – від 2 до 5 секунд.

Відео з випробувань комплексу ATHENA від Lockheed Martin. 2017 рік

У 2019 році на озброєння американських Повітряних Сил була прийнята система  HELWS (High-Energy Laser Weapon System) від компанії Raytheon. За цим проєктом лазерну установку, систему виявлення цілей та генератор розмістили на баггі Polaris MRZR. Як зазначають на сайті компанії-виробника, без підключення до «розетки» цей «лазерний баггі» може зробити «кілька десятків пострілів лазером». Система вже показала свою ефективність та надійність протягом 4000 годин експлуатації. Також цього року вона отримала «апгрейд». Тепер нова версія має кращу точність наведення та «збільшений магазин». Озброєння пройшло необхідну сертифікацію для можливості його застосування в бойових діях.

Основне призначення HELWS – знищення невеликих безпілотників, а у перспективі – ракет, артилерійських снарядів та мінометних мін. Зокрема система здатна виявити і знищити дрон на відстані до трьох кілометрів. Установкою керує за допомогою звичайного ігрового контролера та ноутбука усього один оператор.

Як зазначають у ПС США, така зброя є перспективною і допоможе підвищити захист своїх баз від атак дронів.

Також варто зазначити, що компанія Raytheon працює над ще однією боєздатною лазерною системою Directed Energy-Maneuver Short-Range Air Defense (DE-MSHORAD). За цим проєктом лазери потужністю 50 кіловатів встановлюються на бронемашинах Stryker. Планується, що чотири прототипи цих установок пройдуть перші випробування вже у 2022 році.

Відеодемонстрація системи HELWS від Raytheon

Туреччина

Туреччина вже тривалий час вкладає десятки мільйонів доларів у розробку інноваційних видів озброєння. Перші зразки лазерної зброї її компанії демонстрували світу ще на початку 2010-х.

Один із найцікавіших сучасних зразків розробила компанія Roketsan. Комплекс Alka поєднує у собі лазерну та електромагнітну зброю, з допомогою якої виводить з ладу та знищує поодинокі чи групові цілі. Комплекс може використовуватися у стаціонарному режимі або встановлюватися на шасі автомобілів підвищеної прохідності.

На сайті виробника вказують, що «система направленої енергетичної зброї Alka нейтралізує або повністю руйнує цілі, такі як імпровізовані вибухові пристрої, міні/мікро БПЛА, що перевозять різноманітні вантажі (камери, вибухівку тощо), а також здатна протидіяти нападам роїв дронів». Також у її специфікаціях зазначена можливість працювати вдень та вночі, самостійно виявляти цілі, автоматично наводитися та супроводжувати їх. При цьому в автоматичному режимі система здатна слідкувати за об’єктами, що рухаються зі швидкістю 150 км/год. Alka обирає найбільш вразливу точку на цілі та має високу точність відстеження: похибка складає усього 8 міліметрів на 1 кілометр. Ефективна дальність враження цілі лазером – 500 метрів, електромагнітною гарматою – 1 кілометр.

Система Alka від Roketsan

Також над розробкою бойових лазерів працюють компанія Aselsan та Науково-дослідний центр інформатики та інформаційної безпеки (TUBITAK BILGEM). У червні 2018-го року Aselsan продемонструвала бойову машину BMC Amazon, озброєну лазерною гарматою LSS. Гармата була здатна вражати малогабаритні БПЛА на відстані 500 метрів та вибухові пристрої – з 200 метрів. Aselsan також показали відео де вже серійний бойовий лазер пропалює металеві пластини різної товщини, причому з досить високою швидкістю.

Деякі функції системи включають інфрачервоні та камери високої роздільної здатності, лазерний далекомір, оптичний фокус, можливість відстеження декількох цілей, вихідний сигнал лазерного гасіння (використовується для покращення радіочастотних можливостей) та лазерне маскування (призначене для захисту системи від залишків, залишених після використання лазера).

Того ж року Науково-дослідний центр інформатики та інформаційної безпеки показав власну лазерну систему ARMOL, яка пізніше успішно пройшла дослідницькі випробування турецькими військовими. Ця 400-кілограмова лазерна система була змонтована на броньованому автомобілі Otokar Cobra. За інформацією розробників, лазер потужністю 1,25 кіловата здатен проплавити 3-міліметрову сталеву пластину на відстані 500 метрів усього за кілька секунд.

Варто додати, що у TUBITAK BILGEM працюють і над іншими системами лазерної зброї, включаючи 20-кіловатну лазерну систему YGLS (Yüksek Güçlü Lazer Sistemi) для флоту.

Відеодемонстрація лазерної системи ARMOL від TUBITAK BILGEM

Далі буде…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Воїни ССО знищили важку техніку та 11 військових армії росії на Донеччині.

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

У Міністерстві оборони Литви заявили про передачу Україні чергової партії бронетранспортерів М577. Машини прибули 23 квітня.

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

Сьогодні вранці росіяни скинули на місто Костянтинівка Донецької області керовану авіабомбу, внаслідок удару поранено 5 людей.

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони у ніч 23 квітня.

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Станом на квітень 2024 року Міністерство оборони України має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень. Майже 50% з них укладені з українськими виробниками.

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

22 квітня окупанти влучили ракетою по харківській телевежі. Внаслідок цього в Харкові та найближчих населених пунктах відсутній сигнал цифрового ефірного мовлення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сержант з матеріального забезпечення

від 25000 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО

Розвідник-сапер

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Стаpший стpілець, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Номер обслуги 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Санітар, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ