ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Україні ще багато ветеранів війни, які потребують допомоги психологів

Реабілітація Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 27 Квітня 2021, 15:33

Проблема психологічної нерівноваги у військових, які пройшли війну на Сході України, досить часто переростає у потужні прояви агресії, що викликають занепокоєння у їхніх рідних. Однією з найдієвіших методик психологічного відновлення армійців є психологічна реабілітація під час відпочинку в санаторно-курортних закладах.

— З початком війни на Сході України я почав працювати з військовими, — розповідає лікар-психотерапевт санаторію «Моршинкурорт» Антон Калинич. — Тоді підхід до роботи з ними був таким, як і до всіх інших пацієнтів. Проте згодом ми виробили іншу методику терапії, залучивши більше вузькопрофільних психологів. Зазвичай усіх ветеранів у санаторії ми спочатку діагностуємо, а потім уже аналізуємо психологічний стан та підбираємо сеанси релаксації з освоєнням прийомів саморегуляції.

Андрій Калинич пригадує, що перші відпочивальники — учасники бойових дій, з котрими доводилось працювати, були досить агресивними.

— Воїни, з якими я бесідував і призначав терапію, мали залежність від алкоголю й тютюну, а в деяких випадках у них проявлялись і суїцидальні думки та настрої, — розповідає психотерапевт. — Такі люди трапляються й сьогодні, проте їх значно менше, ніж у 2014-15-му, і з ними потрібно працювати не менше як три-чотири роки.

Антон Калинич разом з іншими колегами-психологами й терапевтами активно вчать учасників бойових дій навичок саморегуляції у кризових ситуаціях. Це надзвичайно важливий чинник у системі психологічної реабілітації ветеранів.

— Дуже часто в Моршині ми з колегами вдаємося до арттерапії, мета якої полягає у гіпсовій і глиняній ліпнині, малюванні, розписі того чи іншого витвору мистецтва, — говорить Андрій Дмитрович. — Використовуємо й мелотерапію, адже позитивна та заспокійлива музика допомагає розслабитися та отримувати психологічне задоволення.

Наразі на «Моршинкурорті», зрештою як і в багатьох інших санаторіях, активно приймають відпочивальників на реабілітацію та оздоровлення. Значна частина з них — учасники бойових дій на Сході України. В Антона Калинича знову побільшало пацієнтів і роботи. Він вважає, що так і повинно бути, адже чим більше учасників бойових дій приїжджає на реабілітацію, тим  більша їхня кількість зможе швидше адаптуватися до післявоєнного життя.

— Не варто боятись звернення до психолога, соромитись чи приховувати свою проблему, — переконує Калинич. — В Україні ще багато ветеранів АТО/ООС, котрі потребують професійного психологічного відновлення. В державі так само вистачає і спеціалістів, які можуть зарадити цій проблемі: повернути людей до нормального життя та створити в суспільстві розуміння того, що психологічна реабілітація — це не ілюзія, а реальність.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Чорному морі з’явилися 2 ворожі носії «калібрів»

В Чорному морі з’явилися 2 ворожі носії «калібрів»

Військово-Морські Сили Збройних Сил України доповіли про обстановку в морях станом на 07:00 8 травня 2024.

Внаслідок ракетного удару по Кіровоградщині пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури

Внаслідок ракетного удару по Кіровоградщині пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури

Внаслідок ворожої ракетної атаки по Кіровоградській області в Олександрійському районі пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури.

Ворог атакував енергооб’єкти в 6 областях України

Ворог атакував енергооб’єкти в 6 областях України

Противник 8 травня 2024 року завдав ударів по об’єктам генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

84 бойових зіткнення за добу: ранкове зведення Генштабу ЗСУ

84 бойових зіткнення за добу: ранкове зведення Генштабу ЗСУ

Генеральний штаб ЗСУ Збройних Сил України надав оперативну інформація станом на 06.00 08 травня 2024 року щодо російського вторгнення: розпочалася вісімсот п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

У КМВА повідомили подробиці ракетного удару по Києву

У КМВА повідомили подробиці ракетного удару по Києву

Очільник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко розповів про ракетний удар по Києву, який завдали росіяни рано вранці 8 травня 2024 року.

Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів: інтерв’ю АрміяInform з гендиректором АТ «Укроборонпром»

Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів: інтерв’ю АрміяInform з гендиректором АТ «Укроборонпром»

Виробництво озброєння в умовах війни під постійними ракетними обстрілами — справа вкрай складна. Однак працівники Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», яке є стратегічним виробником озброєння та військової техніки в Україні, роблять неможливе.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Стpілець-зенітник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець роти охорони

від 20100 до 120100 грн

Чугуїв, Харківська область

Технік служби захисту інформації

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець-зенітник ПЗРК

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО