ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Генеральний штаб ЗСУ дав офіційне роз’яснення закону про призов на військову службу резервістів в особливий період

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Квітня 2021, 16:22

Офіційне роз’яснення Головного управління персоналу – J1 ГШ ЗС України Закону України № 1357-IX від 30.03.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку».

Як нагадала пресслужба Генерального штабу ЗСУ, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку», який ініційований ним (28.05.2020) та розроблений з метою забезпечення реалізації положень оборонної реформи, гарантованого і оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших складових сектору безпеки і оборони військовим резервом людських ресурсів.

Законом України передбачена можливість здійснювати оперативне доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань за рішенням Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, коли в державі вже введено особливий період, шляхом призову громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу без необхідності оголошувати чергову мобілізацію в державі.

Основною метою Закону України є створення законодавчого механізму, який дозволятиме оперативно доукомплектувати резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) військові частини всіх складових сил оборони держави під час стрімко наростаючої військової агресії, а також вчасно реагувати на інші раптово виникаючі загрози національній безпеці держави.

Зокрема, Закон України запроваджує новий вид військової служби — «військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Отже, в особливий період на таку військову службу можуть бути призвані громадяни України, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.

Законодавче врегулювання першочерговості призову резервістів створюватиме сприятливі умови (надаватиме додатковий час) для ухвалення в державі рішення про проведення наступної черги мобілізації — основного механізму кризового доукомплектування військ (сил) людськими ресурсами, включно із запровадженням правового режиму воєнного стану!

Особливості проведення призову громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів (в особливий період) визначатиме Генеральний штаб Збройних Сил України. Для оперативного доукомплектування резервістами відповідних військових частин визначатимуться категорії резервістів (з контрактами служби в резерві або військового оперативного резерву), механізми та способи їх призову тощо.

На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів в особливий період, поширюватимуться ті ж трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Резервісти отримали можливість мати відстрочки від такого призову. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби.

Також Закон, який підписав Президент України:

  • реформує систему військового обліку громадян України та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах та підходах, зокрема нормативно врегульовується створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • вдосконалює порядок ведення військового обліку резервістів у державі, зокрема за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Оберіг» (Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів);
  • осучаснює вимоги до адміністративної та кримінальної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов’язаних та призовників за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а також встановлених правил військового обліку;
  • врегульовує окремі питання проходження громадянами України військової служби, а також виконання військового обов’язку в запасі.
Читайте нас в Telegram
У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінюсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало колишньому народному депутату від забороненої політичної партії «ОПЗЖ» — псевдогубернатору Запорізької області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, військовослужбовець

від 20500 до 22000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Інструктор з зв’язку

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Стрілець-снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

Оператор БПЛА (пілот дрона)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій-санітар медичного пункту (ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО