ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Тремти, ворожа артилеріє! Українські військові освоюють новітній комплекс артилерійської розвідки «Зоопарк-3»

Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Квітня 2021, 19:03

Кореспондент АрміяInform побував на навчаннях обслуги радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки, яку спеціалісти іменують як «Зоопарк-3». Іншими словами, це новітній вітчизняний комплекс контрбатарейної боротьби. Забігаючи наперед, скажу, що за словами його виробників, комплекс українського виробництва потужніший за іноземні зразки, які наші військові отримали від партнерів. І це надзвичайно приємно, що українські зброярі досягли такого рівня!

Як розповів головний конструктор контрбатарейних і багатофункціональних радарів КП НВК «Іскра» Олексій Залевський, розроблення цього зразка РЛК на підприємстві почали у 2016 році. У 2019-му були проведені успішні державні випробування. І комплекс був прийнятий на озброєння Збройних Сил України.

— Комплекс артилерійської розвідки дає змогу визначати координати стріляючих позицій мінометів, артилерії, координати точок старту ракетних комплексів залпового вогню та оперативно-тактичних ракет. Наразі ми проводимо роботи з авторського нагляду, спостерігаємо, як працює наш комплекс, дослухаємось до пропозицій військових, — зазначив Олексій Павлович.

За його словами, ця станція має високі тактико-технічні характеристики й розкривати їх зараз не на часі. Головне, що підприємство має замовлення від Міністерства оборони за цим напрямом і працює над його виконанням.

— Цю станцію ми отримали ще торік.  Обслуга,  яка на ній працює пройшла навчання на заводі. А згодом  здійснила марш від заводських воріт до пункту постійної дислокації частини, — розповів командир взводу – начальник радіолокаційної станції. — Це наш перший польовий вихід із залученням обслуги. Ми практично випробовуємо цю станцію, максимально тестуємо її.

За словами офіцера, він може об’єктивно порівняти український комплекс з іноземними станціями, які власне є на озброєнні його підрозділу.

— Наша станція більш автоматизована, вона перевищує наявні іноземні зразки, зокрема за дальністю розвідки. Це дозволить використовувати її не на лінії зіткнення, а подалі в тилу, — розповів офіцер.

Ще однією особливістю комплексу є те, що машина управління може перебувати на значній відстані від самої РЛС.  І таким чином збільшується живучість особового складу, який працює на цій станції.

Навчання обслуги нового радіолокаційного комплексу артилерійської розвідки йде паралельно з польовим вишколом курсантів факультету Ракетних військ та артилерії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Майбутні офіцери-артилеристи для потреб своїх колег з військ і конструкторів державного підприємства виконують вогневі завдання з різних артилерійських систем.

За словами начальника факультету, український радіолокаційний комплекс здатний також підтримувати власну артилерію для більш точного наведення під час контрбатарейної боротьби або просто корегувати вогонь артилеристів.

— Його дальність — колосальна, точність — унікальна, а швидкість — вражає. На певній відстані станції потрібно лише кілька секунд, аби визначити координати стріляючої цілі, — зазначив начальник факультету академії.

За його словами, ефективність застосування й майбутнє роду військ залежатиме саме від таких сучасних розвідувально-вогневих комплексів! Із сучасними засобами розвідки в артилерії  набагато ефективніше та швидше відпрацьовуються  цілі і завдаються удари. Роль артилерії при цьому зросте в рази!

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Командир відділення, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Конотоп

Старобільський РТЦК та СП

Номер обслуги

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Стрілець(снайпер, номер обслуги, помічник гранатометника)

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Військовослужбовець на службу за контрактом від 21 до 45 років

від 20000 до 60000 грн

Київ

Святошинський РТЦК та СП