ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Літнаступ на Луганщині: «Крапля за краплею українського стає більше!»

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 11 Квітня 2021, 18:30

Саме на цьому наголошують автори сучасної військової літератури, які відвідали Донеччину та Луганщину у рамках щорічного літературного фестивалю «Кальміюс».

Ветерани російсько-української війни Василь Піддубний з Житомирщини та Віталій Запека з Полтавщини зустрілися з поціновувачами своєї творчості в декількох місцях у Краматорську й Сєвєродонецьку.

Зокрема на Луганщині такі зустрічі відбулися на базі українського розмовного клубу та у кризовому медіацентрі «Сіверський Донець».

Заходи відбувались з усіма пересторогами, які регламентовані карантинними обмеженнями щодо COVID-19. Утім, поспілкуватися з улюбленими авторами прийшли як цивільні місцеві мешканці, так і військовослужбовці, що беруть участь в операції Об’єднаних сил.

Говорили не лише про те, що, власне, спонукало ветеранів АТО/ООС стати на письменницьку стезю, а й про нагальні проблеми сьогодення української культури. Зокрема про те, чому в суспільстві, а особливо серед молоді, згасає інтерес до подій, які відбуваються в державі. Про національно-патріотичні ідеї, які потрібно плекати та втілювати в життя, щоб повернути розуми й серця мешканців тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини. Про боротьбу з тотальним зросійщенням регіону тощо.

— Легко бути патріотом там, де тебе й так підтримують, — говорить Василь Піддубний. — А зрозуміти, що таке патріотизм, чого вартує підтримка можна саме тут, на прифронтових територіях. Бо тут є люди, для яких наша письменницька діяльність, наша підтримка, українські ідеї є надзвичайно важливими! Тому ми маємо приїжджати сюди, спілкуватися з місцевим населенням, повертати їх з-під впливу ворожої пропаганди.

Крім цього, автори військової літератури, звісно, розповіли присутнім про історію написання власних книг. Про людей, про особливості тих чи інших життєвих ситуацій, пов’язаних зі службою та участю авторів у відбитті російської агресії, які згодом увійшли до опублікованих романів та оповідань. Варто відзначити, що виступи Василя Піддубного та Віталія Запеки сповнені життєвого гумору й позитиву. Про подекуди непрості речі вони здатні розповісти з іронією, передати колорит та атмосферу ситуацій, в яких опинялися прототипи їхніх книжкових персонажів, атмосферно описати події, що траплялися в реальному житті.

Зі слів Василя Піддубного, лейтмотивом більшості його творів є повсякдення воїнів АТО/ООС. Це розповіді про життя, про побутові ситуації, про характери та емоції солдатів та офіцерів. Тих, хто з пересторогою ставиться до книг про події російсько-української війни, мовляв, там суцільний жах і смерть, автор переконує: ветеранська література якраз про інше — про життя воїнів у бойових умовах і про їхню мотивацію щодо захисту Батьківщини. І власне для того, щоб краще зрозуміти воїнів, пересічному громадянинові варто читати сучасну ветеранську літературу.

Одна з організаторок літературних зустрічей у Сєвєродонецьку, викладачка української мови в розмовному клубі Мар’яна Вольська наголошує, що їй було надзвичайно цікаво зустрітися з військовими письменниками. Адже до цієї події в її колі спілкування не було людей, пов’язаних з військом. А цей захід спонукав змінити уявлення про деякі наявні в суспільстві упередження, зрозуміти потребу й актуальність культурного спротиву російській агресії.

Військовослужбовці, що завітали на зустріч з військовими письменниками, активно спілкувалися щодо розвитку співпраці. І вже запросили бійців літературного фронту до участі в майбутніх заходах військово-патріотичного виховання молоді, які у перспективі мають відбутися в регіоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ». Крім того, армійці зазначають, що такі проєкти потрібні і для, як кажуть, внутрішнього вжитку. Бо знайомство та цікава бесіда з побратимами, що нині розвивають сучасну українську літературу, значно розширює культурний потенціал діючих захисників України.

Детальніше про те, як відбувалися зустрічі, про що говорили військові автори з аудиторією, дивіться у нашому відео:

Фото автора.

Відео: Олександр Мостовий, Олег Шипуля (Військове телебачення України)   

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Нічна атака на росію, знищення новітнього РЛС ворога, ситуація на фронті: стрім з прифронтового міста

Нічна атака на росію, знищення новітнього РЛС ворога, ситуація на фронті: стрім з прифронтового міста

Уночі дрони атакували Краснодарський край. Уражено НПЗ «Славянськ-ЕКО», бітумний завод, Ільську НПЗ та інші об’єкти. Всього у Краснодарському краї нарахували за ніч більше 10 БПЛА. Також можливе ураження військового аеродрому у станиці Кущевська Краснодарського краю.

Сили оборони на півдні знищили 4 польові пункти російського боєпостачання

Сили оборони на півдні знищили 4 польові пункти російського боєпостачання

Протягом доби на південному напрямку було ліквідовано 160 окупантів й знищено 42 одиниці озброєння та військової техніки. Крім того, українські захисники розгромили 4 польові пункти російського боєпостачання.

Херсонщина під мінометним вогнем: поранено троє чоловіків

Херсонщина під мінометним вогнем: поранено троє чоловіків

Село Козацьке Херсонської області вкотре опинилося під ворожим вогнем.

На Одещині збили два російські розвідувальні дрони «Орлан-10» та Zala

На Одещині збили два російські розвідувальні дрони «Орлан-10» та Zala

Сьогодні українські військовослужбовці знищили два розвідувальні дрони противника в Одеській області.

Поблизу Вовчанська ударний дрон окупантів атакував вантажівку: водій у важкому стані

Поблизу Вовчанська ударний дрон окупантів атакував вантажівку: водій у важкому стані

Унаслідок влучання ворожого ударного дрону в цивільну вантажівку поблизу Вовчанська Харківської області поранено чоловіка.

Австралія оголосила про новий пакет допомоги Україні на 100 млн доларів

Австралія оголосила про новий пакет допомоги Україні на 100 млн доларів

Австралія сьогодні оголосила про новий пакет допомоги Україні на 100 млн дол. 50 млн з цієї суми піде на протиповітряну оборону.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир гармати, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Механік-водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Командир відділення 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Командир взводу

від 25000 до 55000 грн

Одеса

Військова частина А4055

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Такелажник в артилерійський підрозділ

від 20150 до 50150 грн

Луцьк, Волинська область