ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Трагедія під Шумами: бойовий медик гірських піхотинців під ворожим вогнем рятувала поранених

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 31 Березня 2021, 9:25

…З окопу опорника дівчина побачила страшну картину – декілька тіл лежали нерухомо, відстань до них була до ста метрів. По весняній багнюці Світлана повзла до хлопців. У голові було лиш одне – аби всі були живі, аби були живі…

…По обіді на спостережному пункті роти задзвенів телефон, і в слухавці дівчина почула – у нас 300-ті. А вже за мить – старший бойовий медик гірсько-штурмової роти сержант Світлана Земліна одягла бронежилет, схопила медико-санітарну сумку і побігла у напрямку опорника. Дорогою її наздогнали два сержанти – Олексій Косташек і Сергій Суліма.

З окопу опорника дівчина побачила страшну картину – декілька тіл лежали нерухомо, відстань до них була до ста метрів. По весняній багнюці Світлана повзла до хлопців. У голові було лиш одне – аби всі були живі, аби були живі…

У першого воїна, до якого доповзла медик, – пульсу і ознак життя не було. Світлана підняла голову й огледілась – ще троє лежали нерухомо, а двоє були поранені. До них і попрямувала. Пораненими виявились два досвідчені сапери, котрі з групою прибули на розмінування. Дівчина оцінила обстановку і поповзла до того, у кого на руці, нозі й боку проступала кров від поранень, він був у свідомості. Другий рухом показав, що допомоги не потребує. Тоді Світлана на поранені руку і ногу сапера наклала турнікети, щоб зупинити кровотечу. Допомагали це робити сержанти, бо чоловік був набагато більшим, ніж дівчина, і стали відтягувати пораненого в укриття. Весь час поранений був у свідомості й виконував команди медика. А ворожий вогонь тим часом не припинявся.

– Щось там свистіло над головою, але я не звертала на те увагу – потрібно було рятувати поранених, − ділиться дівчина.

Місцевість була відкрита, безпечно було лиш за невеличким насипом, куди і затягнули пораненого сапера. Уже там Світлана наклала на місця поранень тугі пов’язки та вколола знеболювальне. Інший поранений доповз туди сам. Гірські піхотинці з опорника вогнем у напрямку ворога прикрили групу, і за мить всі вже були в окопі. Там Світлана поправила турнікети та пов’язки, а хлопці понесли пораненого в напрямку спостережного пункту роти, куди вже прибув автомобіль для евакуації.

…А напередодні описаних подій ворог, застосовуючи свою бандитсько-злочину тактику, здійснив дистанційне мінування в районі взводно-опорного пункту гірських піхотинців мінами ПОМ-2. Одна з них спрацювала за пару годин, а для знешкодження інших 26 березня і прибула група досвідчених саперів.

Навпроти опорника, метрів за 250-300, розташована водонасосна станція, котра забезпечує подачу води для низки населених пунктів. Саме в приміщені цивільного об’єкту і обладнали, як виявилось згодом, своє лігво ворожі снайпери. Як тільки сапери почали розвідку місцевості, вбивці почали свою чорну роботу…

Першими під кулі ворожих снайперів потрапили сапери – двоє загинули миттєво, а ще двоє були поранені. Рятувати поранених з опорника кинулись гірські піхотинці – старший сержант Максим Абрамович та старший старший солдат Сергій Гайченко – снайпери вразили і їх…

Сержант Світлана Земліна вже досвідчений бойовий медик. Дівчині лише 24 роки, а вона понад три роки у лавах «Едельвейсів». Після закінчення Рівненського медичного коледжу вона єдина з групи, котра пішла до військкомату.

– Приклад старшого брата Олександра, який чотири роки воював у складі Новоград-Волинської бригади, мабуть мав вплив тоді на моє рішення, − каже дівчина.

Їй, цій тендітній дівчині, нелегко на війні, в окопах, багнюці й під вогнем під Горлівкою. Але саме вона, як той янгол охоронець, рятує поранених.

– Я ні про що інше не думала тоді – лиш би добратись до поранених, зробити все можливе, щоб хлопці були живими, − говорить дівчина.

Вона ще не оговталась від пережитого і від втрати своїх друзів – Максима і Сергія – веселих, молодих хлопців, котрі ціною власного життя намагались допомогти пораненим.

Війна – це страшна річ, але саме тут – у цих незвичайних умовах і відкриваються найкращі риси людини – мужність, щирість, готовність ціною власного життя врятувати товариша. Саме вони – прості солдати цієї війни і є найбільшою цінністю нашої армії!

За особисту мужність і героїзм Командування частини подало Світлану до нагороди. Нагороди заслуговують також сержанти Сергій Суліма і Олексій Косташек – то факт беззаперечний.

Ворог не припиняє провокувати українських захисників і порушувати чинні мирні домовленості. Обстріл позиції гірських піхотинців у районі Шумів 26 березня і розстріл військових – тому підтвердження.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Дмитро Плетенчук: Ситуація у Чорному та Азовському морі без змін

Дмитро Плетенчук: Ситуація у Чорному та Азовському морі без змін

Ввечері 18 квітня, речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук розповів для АрміяInform, яка наразі кількість ворожих кораблів у Чорному та Азовському морі.

З експрезидента «Мотор Січ» та його спільника стягнули активи на майже мільярд гривень

З експрезидента «Мотор Січ» та його спільника стягнули активи на майже мільярд гривень

Майже мільярд гривень активів стягнуто з експрезидента акціонерного товариства «Мотор Січ» та його спільника.

Українська авіація завдала 9 ударів по загарбниках

Українська авіація завдала 9 ударів по загарбниках

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

У Силах оборони розповіли про цікаву річ, яку їм вдалося знищити

У Силах оборони розповіли про цікаву річ, яку їм вдалося знищити

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» підполковник Назар Волошин повідомив, яку ворожу техніку здебільшого вдається знищувати на східній ділянці фронту.

Уряд Великої Британії передав обладнання для роботи з реєстром «Оберіг»

Уряд Великої Британії передав обладнання для роботи з реєстром «Оберіг»

Міністерство оборони України продовжує роботу над цифровізацією військового обліку. Для роботи з реєстром військовозобов'язаних «Оберіг» ТЦК та СП потребують сучасного обладнання – ноутбуки, сканери, принтери.

ЗСУ продовжують стримувати ворога на Бахмутському та Новопавлівському напрямках: відбито 29 атак

ЗСУ продовжують стримувати ворога на Бахмутському та Новопавлівському напрямках: відбито 29 атак

Протягом доби зафіксовано 71 бойове зіткнення. Загалом, ворог завдав 6 ракетних та 63 авіаційних удари, здійснив 41 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Водій-заправник

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій відділення морської піхоти (категорія B, C)

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Номер обслуги 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область