ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому не варто довіряти Telegram-каналу «НачШтабу»

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Березня 2021, 17:46

Центр протидії інформаційним агресіям АМ&РМ, що є проєктом курсантів військового вишу Києва, розпочав роботу з протидії російській інформаційній агресії та фейкам в Україні.

Першим об’єктом дослідження став популярний серед військових Telegram-канал «НачШтабу». Дослідники проаналізували і з’ясували, що він діє за типовою схемою пропаганди 60/40, а також збирає персональну інформацію та дані, які становлять військову таємницю.

Про це йдеться на сайті Центру.

«Ні для кого не секрет, що значна частина військовослужбовців слідкують за дописами «НачШтабу». Здається, що саме там розміщують альтернативну інформацію з інсайдерських джерел. Пости позбавлені пафосу й офіціозу, який присутній на офіційних ресурсах. Телеграм-канал «НачШтабу» досить популярний серед молоді та старшого покоління військовослужбовців. Найбільш незадоволені своєю службою мають можливість поширити власні, переважно негативні, відгуки через цей канал», — йдеться в повідомленні.

Дослідники звертають увагу, що «НачШтабу» не завжди публікує всю інформацію, якою діляться військові. Здебільшого оприлюднюється лише частина, а інша залишається в архіві адміністраторів каналу. Це може свідчити про певну мету, яку переслідує цей Telegram-канал. Зокрема, використовувати довірливість підписників, щоб маніпулювати з їхніми особистими даними.

Згідно з даними дослідників АМ&РМ, підтвердженням цьому слугує:

  1. Щотижневе розміщення фото жінок-військовослужбовців. Ці знімки є результатом професійного моніторингу особистих сторінок у соцмережах. Дослідникам вдалось з’ясувати, що переважна більшість не надавали згоди на поширення своїх фото. Це означає, що адміністратори «НачШтабу» вдавались до звичайного пошуку світлин жінок-військових на сторінках в Instagram, Facebook та інших соцмережах;
  2. Відео про рутинні обов’язки військовослужбовців з’являються через тривалий час після їхньої публікації в першоджерелі. Це теж результат тривалого та уважного моніторингу військових ЗС України в соцмережах;
  3. Контент-аналіз «НачШтабу» свідчить, що відбулась зміна політики каналу. Спочатку з’являлись дописи здебільшого українською. Наразі ж адміністратори додали нову рубрику «Думки військовослужбовців» та почали писати виключно російськомовні пости.

У коментарі АрміяInform дослідники розповіли докладніше, як вони виконували моніторинг контенту цього Telegram-каналу

«Відбувався розподіл контенту Telegram-каналу за певними кодифікаторами, різними групами. До прикладу, рубрика «Думки військовослужбовців», розміщення фото дівчат-військовослужбовців у формі чи буднів українських армійців. Після поділу контенту на відповідні соціальні страти, здійснювався окремий аналіз для виявлення суперечливої інформації. Вивчення першоджерел, а у випадку з рубрикою «Фото дівчини у формі й без» відбулось спілкування з окремими представниками жіночої статі, фото яких потрапили до цієї рубрики».

Нам також пояснили, як діє типова схема пропаганди 60/40 Telegram-каналу «НачШтабу»

«Схема пропаганди 60 на 40 — це принцип, мета якого не інформування, а ідеологічна індоктринація. Тобто, наповнення свідомості об’єктів впливу відповідними ідеологічними установками. На відміну від примусової чи відкритої пропаганди, цей принцип базується на добровільних засадах: 60% інформації повинна бути правдивою. Це визначає довіру до комунікатора і спонукає некритично проковтнути інші 40% маніпулятивної інформації. Саме ця інформація потрібна пропагандисту для здійснення впливу. Однак для впливу на людину з чіткою особистою позицію (!) ця пропорція зсувається до 95/5. Отже, за допомогою цього методу, вигаданим ще Йозефом Геббельсом, можна впливати на будь-які прошарки суспільства. Це може відбуватися навіть випадково, коли лідери думок в Україні починають поширювати неправдиву чи викривлену інформацію».

Мета, яку переслідують адміністратори цього Telegram-каналу

— Основна мета — це накопичення та можлива передача персональних даних військовослужбовців до РФ. Схема проста: виявити особу, що йде на контакт і готова для подальшої співпраці. Багато інформації не потрібно, достатньо імені, прізвища та номера військової частини. У майбутньому можливе навіть вербування за грошову винагороду за отриману інформацію.

Команда АМ&РМ застерегла українських військовослужбовців від «співпраці» із сумнівним каналом «НачШтабу»

«Звісно, ми розуміємо, що є проблеми, які потребують вирішення. Здебільшого військовослужбовці йдуть на ці кроки через брак комунікації з безпосередніми командирами. Але хочемо нагадати: кожен з нас вже є мішенню російської пропаганди. То давайте не дамо остаточно перетворити нас на їхній інструмент впливу. Не розповідайте службову інформацію тим, кого навіть не знаєте джерелам, які не надають жодної інформації про себе».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні відбудеться засідання Ради Україна-НАТО у віртуальному форматі

Сьогодні, 19 квітня, відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, скликання якого ініціював Президент України Володимир Зеленський для обговорення захисту українського неба й постачання засобів ППО.

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Українська авіація завдала 9 ударів по ворожих позиціях

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника.

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: 86 боєзіткнень за добу, найбільше ворог атакує на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби на фронті відбулося 86 бойових зіткнень.

Головнокомандувач ЗСУ: Ми робимо все можливе, щоб повернутись у наш Крим

Головнокомандувач ЗСУ: Ми робимо все можливе, щоб повернутись у наш Крим

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що ЗСУ роблять все можливе, щоб повернутись в тимчасово окупований російськими загарбниками український Крим.

Зброя перемоги: що дає нашому війську мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс» — думка експерта

Зброя перемоги: що дає нашому війську мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс» — думка експерта

В одному зі своїх нещодавніх повідомлень у рубриці «Зброя перемоги» автори офіційної сторінки Міністерства оборони України в соціальній мережі Telegram нагадали про напрочуд вдалу розробку від фахівців вітчизняного оборонного комплексу — мобільний 3D-оглядовий радіолокатор «Фенікс».

Генштаб ЗСУ здійснив ротацію речника Сил оборони Півдня

Генштаб ЗСУ здійснив ротацію речника Сил оборони Півдня

Генеральний штаб Збройних Сил України провів ротаційні заходи щодо начальника Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Помічник пілота дронів

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Оператор систем РЕБ

від 22000 до 22000 грн

Одеса

Військова частина А0528

Водій категорії С – військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Біла Церква

Троїцький ТЦК та СП

Стрілець – снайпер 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Пиляр, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039