ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як ветерану АТО/ООС з нуля розпочати нову цивільну кар’єру

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 7 хв. 23 Березня 2021, 18:10

Війна досить кардинально змінює світогляд та життєві принципи її учасників. Тож, повертаючись до цивільного життя, чимало українських ветеранів часто не хочуть чи навіть не можуть продовжувати професійну кар’єру, яку вони будували до моменту, коли довелось взяти зброю і стати на захист своєї землі.

І якщо з психологічною допомогою учасникам бойових дій ситуація на сьогодні дещо нормалізувалася, то з фаховою адаптацією чи здобуттям нової спеціальності нерідко виникають певні проблеми, найчастіше пов’язані з недостатньою поінформованістю учасників АТО/ООС щодо можливостей реалізації своїх подальших професійних планів.

Для того, щоб дещо виправити ситуацію в цьому напрямку, громадська організація Veterans Hub Odesa провела відкриту онлайн-конференцію щодо можливостей  ветеранів АТО/ООС працевлаштуватися, пройти професійну перекваліфікацію, адаптуватися в колективі чи започаткувати власну справу. До участі в обговоренні організатори також залучили представників органів державної влади та громадських організацій відповідних напрямків.

Для Одеського регіону тема конференції особливо актуальна, адже, як повідомив очільник Veterans Hub Odesa Олександр Голопотелюк, в області проживає близько 15 тисяч ветеранів, з них чотири тисячі — безпосередньо в Одесі, тож соціальний запит на дану інформацію досить високий.

Отже, військову службу завершено. Куди податись ветерану?

Звертаємось до Державної служби зайнятості

Центри зайнятості в регіонах пропонують чи не найбільший спектр послуг з адаптації військовослужбовців до умов та вимог сучасного ринку праці.

Як розповіла начальник відділу організації професійної орієнтації Одеського обласного центру зайнятості Любов Траскот, для того, щоб скористатися послугами служби, ветеран може звертатися до будь-якого центру служби зайнятості незалежно від місця реєстрації чи проживання.

Відповідно до потреб громадянина, тут йому безкоштовно нададуть інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням, допоможуть з профорієнтацією та пошуком підходящої вакансії, оформлять допомогу з безробіття, зокрема, й одноразову її виплату для організації підприємницької діяльності, організують професійну підготовку або перепідготовку, підвищення кваліфікації в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, зокрема в закладах освіти державної служби зайнятості, на підприємствах, в інших установах й організаціях. Також в центрах зайнятості кандидатам можуть надати ваучери для проходження освітніх курсів з перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності в Україні.

Спікер зазначила, що для отримання статусу безробітного ветеранам та іншим звільненим військовослужбовцям необхідно надати до центру зайнятості паспорт, ідентифікаційний  код, документ про освіту, а також військово-обліковий документ, у якому зазначено дату взяття на облік у військовому комісаріаті чи територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. В умовах карантинних обмежень реєстрація у службі зайнятості може здійснюватися як безпосередньо під час звернення, так і за допомогою порталу державних послуг «ДІЯ». Зокрема, торік до Одеського обласного центру зайнятості звернулося близько 450 учасників бойових дій, кожен четвертий з яких працевлаштувався, в тому числі шляхом відкриття власної справи. На даний час щоденно в базі даних перебуває до двох з половиною тисяч вакансій.

Найбільш актуальні професії — водії автотранспортних засобів, медичні працівники, вчителі середньої школи, працівники органів місцевого самоврядування, робітники з комплексного обслуговування будинків і споруд; промислові професії — електромонтер, слюсар-ремонтник, електрогазозварник; у сільській місцевості — тракторист, охоронник, виноградар тощо.

— На багатьох підприємствах встановлюють квоти в розмірі п’яти відсотків від загальної чисельності, які резервують для даної категорії громадян, що дає додаткові гарантії ветеранам щодо працевлаштування. Щоб скористатися цим, необхідно також подати посвідчення учасника бойових дій та копію довідки про безпосередню участь в АТО/ООС, — повідомила Любов Траскот.

Важливим напрямком діяльності служби зайнятості є сприяння в  організації підприємницької діяльності. Якщо людина бажає розпочати власну справу, вона може отримати одноразову виплату допомоги з безробіття, яка передбачена на весь рік. Але необхідно врахувати, що для цього потрібно пройти відповідне навчання та надати бізнес-план на розгляд спеціальної комісії. Для прикладу, торік з 11 осіб, які скористалися такою можливістю та відкрили власну справу, семеро — учасники війни на Сході України. Напрямки їхньої підприємницької діяльності — промисловість, будівництво, надання ІТ-послуг, сфера послуг.

Також у ветеранів є можливість безкоштовно отримати нову спеціальність або підвищити кваліфікацію за направленням служби. Наприклад, сьогодні Одеський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості пропонує 32 ліцензовані напрямки підготовки у сфері послуг, будівництва та обслуговування споруд і комунікацій, промисловості, зокрема й такі «дефіцитні» спеціальності, як електрогазозварник судновий, оператор верстатів з програмним керуванням, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення. Здебільшого навчання здійснюється під замовлення роботодавця, тож понад 80 відсотків осіб після проходження навчання влаштовуються на роботу.

Фахівець повідомила, що у зв’язку з реформою децентралізації певних змін зазнала й структура служби зайнятості. Сьогодні в Одеській області діють п’ять базових центрів та 24 філії. Тому за отриманням послуг можна звертатися до найближчого населеного пункту, який раніше був районним центром.

Міністерство у справах ветеранів та обласні державні адміністрації

— Ветерану, який повернувся з війни, надважливо відчути себе потрібним суспільству. Його соціалізація відбувається значно швидше за наявності в нього роботи чи інших видів зайнятості. І  Міністерство у справах ветеранів активно долучається до цих процесів, — повідомив начальник відділу в Одеській області Міністерства у справах ветеранів Микола Сторожук.

Для того, щоб скористатися допомогою держави і отримати нову професію чи підвищити свою кваліфікацію, найперше, що потрібно зробити ветерану, — це стати на облік в управлінні соціального захисту за місцем проживання та подати відповідну заяву.

Представник департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОДА пояснив, що згідно з державною програмою щороку на професійну адаптацію учасників АТО/ООС виділяється певна сума. Зокрема, на 2021 рік Одеській області виділено один мільйон 163 тисячі гривень. На цю суму є можливість навчити понад 140 учасників бойових дій.

На жаль, хоча вибір професій досить широкий, ветерани не надто активно користуються цією програмою. Зокрема, торік довелось повернути в бюджет близько 400 тисяч гривень невикористаних коштів. Причин тут декілька. Це і низька поінформованість учасників АТО/ООС про дану програму, і обмежена кількість необхідних навчальних закладів у районах області, відсутність житла для учасників програми на час навчання, іноді й невиправдано розтягнуті терміни навчальних курсів, на проходження яких багатьом ветеранам складно виділити стільки свого часу.

Зазначимо, що план стосовно програми з професійної адаптації виконує лише місто Одеса. Зокрема, п’ять ветеранів торік здобули таку унікальну спеціальність як «водолаз». Інші ж райони області традиційно «пасуть задніх». При цьому навіть під час організації навчання далі водійських курсів справа не йде. Учасники конференції зійшлись на думці, що інформацію про можливості, які дає дана програма, необхідно активно поширювати не лише через соціальних працівників, а й через ветеранську спільноту, а також на підставі здобутого попередніми роками досвіду оптимізувати використання виділених на професійну підготовку та підвищення кваліфікації коштів.

Міжнародні проєкти

Професійній адаптації військовослужбовців до цивільного життя сприяють й чимало міжнародних проєктів. Один із найуспішніших — освітній проєкт «Норвегія — Україна».

Як розповів проректор Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, голова Одесько-Чорноморського центру конверсій військових кадрів Сергій Тронько, програма з перепідготовки учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей, розроблена норвезьким університетом NORD спільно з фахівцями педуніверситету, діє в Україні вже шість років. За цей час навчання за напрямком «Основи малого бізнесу» пройшло понад 780 осіб. Викладачі проєкту працюють не тільки в обласному центрі, а й в районах, зокрема в містах Ізмаїл, Лиманське, Чорноморськ, Біляївка. І за опитуванням випускників програми, близько 10 відсотків з них успішно започатковують власну справу.

Також фахівці проєкту відпрацювали онлайн-форму дистанційного викладання, що особливо актуально в умовах карантинних обмежень. Ця форма навчання постійно вдосконалюється та вже дає непогані результати. Сергій Тронько повідомив, що в рамках проєкту «Норвегія — Україна» найближчим часом можуть з’явитися нові напрямки підготовки — комп’ютерні технології та автомобільна справа.

Звісно, що організатори конференції не змогли охопити всі ймовірні варіанти професійної адаптації військовослужбовців до цивільного життя. Проте, навіть озвучені спікерами напрямки підготовки, можливості з опанування нових спеціальностей надають нашим ветеранам широкий вибір щодо реалізації себе вже в мирному житті.

Фото: Одеський центр професійно-технічної освіти

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Такелажник, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

Технік до в/ч А2800

від 23000 до 45000 грн

Радісне, Одеська область

Телефоніст, лінійний наглядач

від 23000 до 73000 грн

Болград, Одеська область

Бойовий медик

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина А7310