ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як курсанти наводили понтонну переправу через водойму, вкриту льодом

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Березня 2021, 17:33

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки триває польовий вишкіл курсантів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Поряд з піхотинцями, артилеристами, фахівцями морально-психологічного забезпечення інтенсивно вдосконалюють практичні навички і майбутні офіцери інженерних військ.

За словами начальника факультету підготовки спеціалістів бойового (оперативного) забезпечення Національної академії полковника Ігоря Горчинського, понад 300 курсантів усіх п’яти курсів перебувають на польовому виході і відпрацьовують практично ті теоретичні знання, які здобули в пункті постійної дислокації.

Найбільша увага прикута до випускників. Вони обладнували понтонно-мостову переправу в особливих умовах, коли поверхня водойми скута кригою. Попри прихід весни, водойми на теренах Міжнародного центру миротворчості та безпеки все ще вкриті льодом. Тож, цьогорічні випускники мали хорошу нагоду практикуватися в наведенні понтонної переправи в умовах зимового льодоставу. До слова, і сама погода того дня була більше зимовою, ніж весняною: температура повітря вдень + 2–3°С, подекуди лежить сніг.

— Особливістю цього заняття є те, що мостову переправу обладнують в умовах, коли водна перешкода вкрита льодом. А тут є певна специфіка! За таких умов військові інженери спочатку мають проробити пойму — тобто прохід у льодовому покритті під розмір мостової стрічки. Її роблять як механічним способом, так і вибуховим. Якщо механічним, то за допомогою шансового інструменту, бензопил, транспортних засобів, зокрема ПТС-2, — розповів начальник кафедри інженерних спеціальних дисциплін полковник Андрій Каршень.

На практичному занятті курсанти мали самостійно визначити, у який спосіб їм краще зробити пойму, виходячи зі стану льодового покриття і наявних засобів. Для цього провели розвідку району, виміряли товщину льоду. Того дня крижаний прокрив водойми сягав десяти сантиметрів. Робити пойму вирішили механічно. А коли в суцільній кризі нарешті з’явилася необхідна ділянка чистої води, почали скидати понтони й наводити переправу.

— На цьому занятті курсанти відточують навички обладнання понтонно-мостових переправ вантажопідйомністю 60 і 20 тонн. Крім того, отримують досвід збору мостових переправ, організації комендантської служби, а після виконання бойового завдання — збору мостових засобів і вибуття в район зосередження, — додав полковник Андрій Каршень.

Спостерігаючи за роботою курсантів у крижаній воді, у самого наче мороз шкірою «пробігає». Не надто хочеться опинитися на їхньому місці.

— На вулиці холодно, мокро, на воді стоїть лід, але маємо виконати свою роботу, впоратись із поставленим завданням. Це наш останній польовий вихід, і ми намагаємось максимально додати знань та навичок. Офіцер повинен бути зразком для підлеглих. Має знати, розуміти й уміти показати особовому складу все, що вимагатиме. Тим більше, що ця тема надзвичайно актуальна. Ці понтонні мости широко застосовують у районі операції Об’єднаних сил. За допомогою викладачів у нас все виходить, — зазначив сержант Віктор Осіпов.

За словами полковника Ігоря Горчинського, курсанти-випускники нещодавно повернулися з військового стажування.

— У військах вони побачили прогалини у своїх знаннях і навичках. І тепер у них є хороша нагода звернутися до викладачів по допомогу, за роз’ясненнями. Цьому слугує і ця практична польова фаза. Буде ще один блок теоретичних занять. Час є. Загалом, курсанти демонструють непогані навички, вкладаються в нормативи, і найголовніше — бажають вчитися й опанувати фах, — зазначив полковник Ігор Горчинський.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Системний адміністратор

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Розвідник-радист, радіотелеграфіст

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Військовослужбовець (стрілець)

від 21000 до 100000 грн

Дніпро

В/Ч А7408

Стрілець

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

Санітарний інструктор 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Оператор БПЛА , військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область