ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: «розумна» система РЕБ, мінометний снаряд з лазерним і GPS-наведенням та нова протикорабельна ракета

Лонгрід
Прочитаєте за: 7 хв. 20 Березня 2021, 8:42

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння й військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про сучасні мінні тральщики, нову систему зв’язку для танків і модернізовану систему «Залізний купол».

Італійські ВМС отримають нову протикорабельну ракету

Європейська компанія MBDA поставить ВМС Італії нову версію Mk2/E протикорабельного ракетного комплексу «Тесео», також відомого на міжнародному ринку як OTOMAT. Про це повідомляє Naval News з посиланням на пресслужбу MBDA.

«MBDA розглядає “Тесео” Mk2/E як довгострокову програму. Нова ракета базується на лінійці виробів, які добре відомі у світі», — зазначив гендиректор MBDA Ерік Беранже.

За словами керуючого директора італійського підрозділу MBDA Лоренцо Маріані, нова протикорабельна ракета розроблена в тісній співпраці з ВМС Італії. «Контракт на поставку “Тесео” Mk2/E допоможе підтримати високий рівень компетенції італійської оборонної промисловості й сприяє створенню нових робочих місць», — додав він.

Як стверджують розробники, ракета «Тесео» версії Mk2/E здатна ефективно уражати як морські, так і сухопутні цілі на великій дальності (конкретний радіус дії MBDA не уточнює; базова модифікація «Тесео» ефективна на дистанції до 50 км). Вага турбореактивної ракети становить близько 800 кг.

Систему «Тесео» Mk2/E планують встановлювати на італійських есмінцях нового покоління. Крім того, розглядають варіант заміни попередньої версії Mk2/A в арсеналі фрегатів класу FREMM і «Горизонт». Також модернізована ракета включена до складу озброєння нових багатоцільових патрульних кораблів класу PPA (Pattugliatori Polivalenti d’Altura), перший з яких мають ввести в дію в листопаді поточного року.

Японський флот поповнив третій мінний тральщик класу «Авадзі»

На верфі корпорації Japan Marine United (JMU) у Йокогамі (префектура Канагава), відбулася церемонія введення до складу ВМС Японії третього корабля протимінної оборони класу «Авадзі». Корабель «Етадзіма» посилить 3-й дивізіон мінних тральщиків японського флоту, розміщений на військово-морській базі Курі (префектура Хіросіма).

«Етадзіма» — останній тральщик у замовленій японськими військовими серії. Перший корабель, «Авадзі», спустили на воду в жовтні 2015 року і передали флоту в березні 2017-го. Другий, «Хірадо», спустили на воду в лютому 2017 року і ввели в дію в березні 2018-го. Закладка кіля «Етадзіма» відбулася в лютому 2018 року, а спуск на воду — у грудні 2019-го. Як повідомив представник Морських сил самооборони Японії, вартість будівництва третього тральщика становила 17,7 млрд ієн ($162 млн).

У складі японського флоту нові тральщики замінили три кораблі класу «Яеяма», які вивели з експлуатації у 2016–2017-х, після понад 20 років служби. Вони стали найбільшими кораблями зі склопластику: завдовжки 67 метрів і завширшки 11 метрів, а їх водотоннажність становить 690 тонн. Тральщики оснащують гідролокатором ZQS-4 для виявлення мін як на глибині, так і мілководді. Для знешкодження використовують нову систему EMD від компанії Mitsui E & S, яка задіює підводні й надводні телекеровані апарати. Для власної безпеки тральщики типу «Авадзі» озброюють дистанційно керованим 20-мм арткомплексом JM61R-MS, розташованим на носовій палубі.

Натомість у «Етадзіма» є одна відмінність від двох інших кораблів серії: бортовий номер на корпусі нанесений спеціальною фарбою, яка ускладнює розпізнавання на відстані. У перспективі всі кораблі та судна японського флоту стануть маркувати за допомогою малопомітної фарби.

Винищувачі F-15 обладнають «розумною» системою РЕБ

Американські винищувачі F-15 Eagle, включаючи останню версію F-15EX Advanced Eagle отримають нову «розумну» систему радіоелектронної боротьби. Як повідомляє ресурс Flightglobal, ВПС США оголосили тендер на розробку відповідного комплексу.

Командування американських ВПС оголосило конкурс на постачання технологій і систем, що дозволяють створити «розумну» систему РЕБ для винищувачів F-15. Вона автоматично розпізнаватиме сигнали радіолокаційних станцій противника й самостійно підбиратиме методи їхнього придушення.

Нині винищувачі F-15 оснащують системою РЕБ EPAWSS від британської компанії BAE Systems. Ця система під час ідентифікації автоматично підбирає метод придушення. Однак, якщо якийсь сигнал не внесено до бази, то, відповідно, EPAWSS не може відреагувати.

Нова ж система, за задумом ВПС США, має самостійно аналізувати, чи надійшов сигнал, та визначати тип джерела випромінювання сигналу. І відповідно до цього вже підбирати метод пригнічення. Передбачається, що в її створенні застосовуватимуть нейромережі. Інших подробиць, включаючи терміни розробки, немає.

До речі, у 2019-му ВПС США почали відновлення закупівель винищувача F-15 Eagle у новій модифікації F-15EX. 2021-го, за 20 років після останньої закупівлі у 2001 році, американські ВПС отримали перший модернізований F-15EX. Загалом, згідно з безстроковим контрактом ВПС США отримають 144 (за іншими даними — 200) новітніх винищувачів.

Модернізований «Залізний купол» ефективно протидіє комплексним загрозам

Ізраїль завершив випробування модернізованої системи протиповітряно-протиракетної оборони Iron Dome («Залізний купол»). Про це повідомляє пресслужба Міноборони держави. Згідно з повідомленням, цикл випробувань провели на одному з полігонів на півдні країни. У випробуваннях взяли участь ВПС і ППО Ізраїлю, а також ВПС США. Наголошується, що модернізований комплекс зумів водночас перехопити групи безпілотників і відбити ракетні й мінометні залпи.

«Серія випробувань продемонструвала значне оновлення технологічних можливостей системи. “Залізний купол”, який випробовували у складних умовах, успішно перехопив і знищив цілі, що імітували комплексні загрози, включаючи одночасне перехоплення декількох БПЛА й масований ракетний залп», — йдеться в повідомленні.

Як заявили в Міноборони Ізраїлю, оновлений комплекс приймуть на озброєння підрозділів ВПС і ВМС ЦАХАЛу, а також розмістять на ізраїльських корветах «Саар-6». В оборонному відомстві цієї країни на початку минулого року теж анонсували створення новітньої лазерної системи ППО, яка доповнить уже діючу ПРО «Залізний купол», збиваючи керовані ракети і безпілотники. Випробування заплановані на 2021 рік.

Ізраїль випробував мінометний снаряд з лазерним і GPS-наведенням

Армія оборони Ізраїлю невдовзі отримає на озброєння новий мінометний комплекс із лазерним і GPS-наведенням. Про це повідомляє ізраїльське військове відомство.

Нова високоточна система ведення вогню, що використовує мінометний снаряд із лазерним і GPS-наведенням, отримала назву Iron Sting («Залізне жало»). Її розробкою займалася компанія Elbit Systems на замовлення ізраїльського Міноборони близько 10 років.

Як пояснили в оборонному відомстві, мінометний боєприпас калібру 120-мм призначений для безвідкатного міномета Cardom, встановленого на бронетранспортері M113, або мінометної системи Cardom Spear, встановленої на позашляховику Hummer. Він дозволяє вести мінометну стрільбу з точністю, яка раніше була недоступною для звичайних мінометів.

Згідно із заявою розробників, точність мінометного боєприпасу можна порівняти з точністю керованої ракети. Боєприпас уже пройшов усі необхідні тести, його випробування завершені, вирішується питання з початком серійного виробництва.

 

На польських «Леопардах» осучаснять систему зв’язку

У Польщі вирішують, які засоби зв’язку встановлять на модернізовані танки Leopard 2PL. Остаточне рішення ухвалять на підставі результатів аналітичної роботи з модернізації цієї техніки, яку здійснює Інспекторат озброєнь Польщі. Офіційний представник організації майор Кшиштоф Платек повідомив про це польському виданню Defence 24.

«Фаза рішення аналітичних і концептуальних завдань, у межах якої модернізують системи зв’язку танків Leopard 2A4 до версії 2PL і 2PLM1, нині перебуває на завершальному етапі», — зазначив він.

Отже, Інспекторат озброєнь Польщі завершує підготовку до реалізації процедур, у результаті яких замовлять нове обладнання зв’язку для модернізованих танків. Це необхідно, адже німецькі радіостанції, встановлені на «Леопардах», уже морально застаріли.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Інженер-електромеханік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Командир артилерійського взводу

від 23600 до 123600 грн

Луцьк, Волинська область

Гранатометник стрілецької роти

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник радіостанції (малої потужності), Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ