ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Щит», що захищає ветеранські інтереси

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 6 хв. 16 Березня 2021, 11:30

У Прилуках, що на Чернігівщині, є Громадська організація «Учасники антитерористичної операції «Щит». Очолює її учасник АТО Павло Красноок. Кореспондент АрміяInform зустрівся з ветераном, аби дізнатися про проблеми, які турбують ветеранів російсько-української війни, а також про допомогу, яку надають земляки ветеранам у цьому регіоні.

Учасники АТО об’єднались для захисту прав і соціальних гарантій

− Розкажіть, будь ласка, коли «народився» «Щит» і хто стояв біля витоків його створення.

− Громадська організація зареєстрована органами юстиції 15 травня 2015 року. Створили її мої земляки − учасники АТО − для захисту прав і соціальних гарантій учасників бойових дій на сході України. Ми зібрали учасників АТО Прилуцького району до «купи». Познайомилися, почули про їхні найболючіші проблеми. Тож нині допомагаємо бойовим побратимам, які продовжують захищати Україну, сім’ям загиблих та померлих, а також інвалідам війни.

− Хотілося б почути про зроблене.

− У 2016 році за нашою ініціативою Прилуцька міськрада затвердила Програму, на виконання якої учасникам АТО кілька років надавали матеріальну допомогу. Крім того, спільними зусиллями розв’язана проблема пільгового перевезення учасників бойових дій, погашення комунальних послуг для них, безкоштовного харчування дітей учасників АТО-ООС у закладах освіти.

Чимало хлопців зазнають у районі АТО-ООС важкі поранення, контузії, є і такі, що взагалі повертаються додому інвалідами. Вони потребують тривалого лікування, медичної реабілітації. Можливостей міської та районної медицини не завжди достатньо для кваліфікованої допомоги. Тож нам вдалося налагодити співпрацю з Українським державним медико-соціальним центром ветеранів війни.

Турбує ветеранів земельне питання. У реальному житті реалізувати це право не так і просто. Тож, почали пошук вільних ділянок, підготовку документів, складання відповідних списків, які передали органам місцевої влади. І крига, хоч і повільно, але почала скресати.

Про пілотний проєкт «атовець − атовцю»

− Свого часу ви започаткували пілотний проєкт під назвою «атовець − атовцю». Відтоді минуло кілька років. Про які результати вже можна говорити?

− Цей проєкт передбачає надання всебічної допомоги за принципом «рівний − рівному». Я, разом з іншими учасниками АТО, навчався на курсах, організованих ГО «Юридична сотня – ЧЕРНІГІВ», де вивчали ази юриспруденції, насамперед з актуальних для нас питань. Звісно, маститими юристами ми не стали, але той мінімум знань, який там здобули, допоміг у розв’язанні деяких проблем. Приміром, побратими отримали земельні ділянки по 2 гектари. Я і ще два учасники бойових дій ТОВ «ЩИТ-АГРО» взяли їх в оренду. За користування ними сплачуємо вищий відсоток орендної плати, ніж інші орендарі. Спочатку нам довірили землю всього кілька осіб, а нині таких вже понад 40 осіб.

Про відпочинок дітей на узбережжі Чорного моря і гурток робототехніки

− Ви, наскільки мені відомо, опікуєтеся і організацією відпочинку ветеранів та їхніх дітей…

− Так, є і такий напрямок нашої діяльності. У суспільстві, слава Богу, є небайдужі, які розуміють, що саме завдяки захисникам вони спокійно живуть і працюють. Розуміють вони й те, що сім’ї цих дітлахів не вирізняються статками, тому не в змозі організувати відпочинок. От і допомогли нам організувати на пільгових умовах відвідини Київського зоопарку, парків «Київська Русь», «Дитячі розваги», історично-краєзнавчого музею «Соколиний Хутір» тощо.

Тодішній народний депутат України Олег Дмитренко допомагав кілька років поспіль організувати відпочинок дітей на узбережжі Чорного моря. Нині, через карантинні обмеження, реалізацію проєкту призупинено. Але як тільки ці обмеження знімуть, ми його відновимо.

Створили і дитячий гурток із робототехніки на базі агротехнічного коледжу. Відвідують його діти починаючи з 5 років. Наставники тут – викладачі й студенти-старшокурсники коледжу.

У місті завдяки небайдужим з’явився 4-метровий Монумент загиблим воїнам АТО/ООС

− Знайомі розповідали, що ви ініціювали спорудження в Прилуках монумента на честь полеглих земляків.

− На війну я пішов з першою хвилею мобілізації. Зі мною воювали й земляки, з яких не всім судилося повернутися до рідних домівок. І я ще тоді, у 2014-му, дав обітницю: якщо залишуся живим, зроблю все можливе для гідного вшанування їхньої пам’яті. Зведення пам’ятного знаку ініціював «Щит», ми ж і організовували добровільний збір коштів. На жаль, громадськість міста не надто підтримала ініціативу. Тому змушені звернутися по допомогу до міської та районної влади, підприємців. Нас почули й 14 квітня 2019-го, у день, коли виповнилося 5 років від початку антитерористичної операції, неподалік центральної площі міста з’явився 4-метровий Монумент загиблим воїнам АТО та ООС. Ескіз безкоштовно розробив місцевий архітектор Павло Бережний. Лелеки, що злітають у небо, символізують душі загиблих воїнів, а на гранітній плиті викарбували рядки з вірша Василя Симоненка.

«Разом зі мною воювали й земляки, з яких не всім судилося повернутися у рідні домівки. І я ще тоді, у 2014-му, дав обітницю, що якщо залишуся живим, зроблю все можливе для гідного вшанування їхньої пам’яті»

Наступний крок – музей АТО

− Представники «Щита» є в органах влади?

− Так. Депутатами Прилуцької райради стали двоє моїх побратимів. Вони в межах своєї компетенції допомагають у розв’язанні проблем.

− Хто допомагає реалізовувати задуми? Адже для втілення найблагородніших планів потрібна фінансова підтримка.

− Нашим головним помічником став підприємець, міський депутат двох скликань Артем Рожко, який з перших днів російської агресії допомагав хлопцям на фронті харчами, будматеріалами для спорудження бліндажів і фортифікацій, запчастинами для ремонту техніки. Тоді ж цього всього дуже бракувало.

Артем Миколайович надавав фінансово-матеріальну допомогу і сім’ям загиблих. Долучався і до фінансування поїздок дітей на відпочинок, про які я говорив. Нині активно допомагає у реалізації проєкту зі створення Музею АТО. Вдячний і директору Прилуцької автошколи ТСОУ. Також у 2016 році ми розробили й погодили Програму надання матеріальної допомоги ГО «Учасники АТО «Щит» на 2017-2019 роки. Основна сума коштів йшла на 50-відсоткове погашення комунальних платежів для сімей побратимів, в яких померли учасники бойових дій вже у мирному житті.

Також надають допомогу і звичайні громадяни.

− І наостанок, пане Павле, поділіться планами на майбутнє.

− Наш пріоритет – завершення створення Музею АТО. Люди, особливо наша юнь, мають знати про ці трагічні й водночас величні події, про тих, хто ціною власних життів захистив Україну від ворога. Ну, а далі рухатимемося згідно з новими «викликами» й всебічно допомагатимемо побратимам.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Лінія фронту попереду нас була всіяна трупами росіян»: як військові тримали Бахмут рік тому. Фоторепортаж АрміяInform

«Лінія фронту попереду нас була всіяна трупами росіян»: як військові тримали Бахмут рік тому. Фоторепортаж АрміяInform

Рік тому тривали важкі бої за Бахмут на Донеччині. Підрозділи Збройних Сил України стійко тримали оборону. Інколи, на жаль, ціною власного життя.

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Офіцер (за напрямком правоохоронної діяльності)

від 20100 до 58000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Радіоінженер

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Бухгалтер

Миколаїв

38 Окрема Бригада Морської Піхоти