ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

ARMY MMA: ветерани з Прикарпаття відновлюються за допомогою спорту і готують міжнародний турнір

Публікації Реабілітація Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Березня 2021, 20:27

Напередодні Дня українського добровольця кореспондент АрміяInform зустрівся з головою громадської організації ARMY ММА Назарієм Кішаком. Він — воїн-доброволець, учасник АТО/ООС, спортсмен, а нині і радник міського голови з питань безпеки та правопорядку Івано-Франківської міської територіальної громади.

Прикарпатець родом із Делятина. З семи років Назарій займався тайським боксом, потім виступав на професійній арені, був тренером та працював у сфері охорони. З перших днів Революції Гідності брав участь у її подіях, зазнав поранення в ліву ногу під час розстрілу «Беркутом» мирних протестувальників. З початком війни на сході України спочатку займався волонтерством, а після однієї з поїздок зрозумів, що мусить воювати.

— Спершу я був в одному із добровольчих підрозділів. Коли ж дізнався, що в Івано-Франківську формується батальйон особливого призначення «Івано-Франківськ» при УМВС, то вирішив: хочу воювати саме в його складі, — розповідає Назарій Кішак.

Разом із батальйоном Назарій пройшов на Сході країни 13 ротацій. До 2018-го виконував бойові завдання в районі населених пунктів: Мар’їнка, Маріуполь, Широкине, Сопине, Авдіївка та Красногорівка.

— Я пішов на схід зі своїми друзями, адже зрозумів: якщо всі сидітимемо вдома, то можемо більше не побачити нашого синьо-жовтого прапора, — зазначає воїн-доброволець.

Він пригадує, що на війні найважче було наводити порядок та дисципліну з місцевим населенням. Зокрема з тими, які підтримували проросійську ідеологію псевдореспублік.

Наразі Назарій Кішак займається громадською діяльністю. Зокрема, пропагує на рівні міста і краю залучення ветеранів до занять змішаними бойовими мистецтвами — так званими ММА (mixed martial arts). З однодумцями спортсмен-атовець не лише бере участь у турнірах з цього виду бойового мистецтва, а й залучає побратимів, аби вони проводили заняття з юними прикарпатцями в школах і ліцеях, засновували секції, займались тренерською діяльністю.

— Специфіка спорту передбачає, як би це дивно не звучало, реабілітаційну складову, — говорить Назарій Кішак. — Хлопці, які професійно займались спортом, можуть передавати знання і навички іншим. Соціалізуватись через спілкування з молоддю. До нас приходять і люди старшого віку, наші побратими, які не займались бойовими мистецтвами, але хотіли б навчитись бою голіруч. Кожне тренування — це і фізична підготовка, і розтяжки, які позитивно впливають на стан людського тіла. Окрім того, діяльність нашого бійцівського товариства має патріотичну складову. Ми проговорюємо з учасниками ті чесноти і принципи, які українці відстоювали історично, шануємо героїв, розповідаємо про те, що маємо захищати, аби наша країна продовжувала бути вільною, незалежною. Ба більше, ветерани з Прикарпаття виходять на міжнародний рівень, популяризуючи армійський ММА та залучаючи до змагань воїнів та ветеранів з-за кордону. Днями мали зустріч із Почесним Консулом Хорватії в Україні паном Віталієм Запухляком. Ми домовились про майбутню співпрацю, яка передбачає започаткування, реалізацію та обмін досвідом щодо реабілітації учасників бойових дій України, військових з Хорватії через засоби спорту. Зокрема, розвиток та поширення програми змішаних бойових мистецтв ARMY MMA.

Назарій Кішак говорить, що завдяки цій зустрічі вирішено запросити до Івано-Франківська команду військових Хорватії, що займаються змішаними бойовими мистецтвами, для участі в Міжнародному чемпіонаті ARMY MMA 2021, який запланований на липень 2021-го. Окрім хорватів, у турнірі братимуть участь бійці-ветерани із США, Польщі, Румунії та інших країн.

— За понад два роки існування нашої ініціативи її учасники демонструють відчутний прогрес і щодо спортивних успіхів, і стосовно психологічної реабілітації, — говорить атовець Назарій Кішак. — Агресія та негативні наслідки бойових травм і контузій «спалюються» під час тренувань, на рингу. Хлопці зауважують, що в повсякденні стали спокійнішими, впевненішими. Спорт соціалізує і зміцнює захисників. То ж ми просуватимемо наш досвід далі.

До слова, міжнародний турнір з ARMY MMA 2021, який відбудеться на Прикарпатті за підтримки Української федерації змішаних бойових мистецтв UFMMA та Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міськради, матиме всі регалії професійного спортивного заходу. Вже готовий навіть чемпіонський пояс, який здобуде переможець. Тож АрміяInform обов’язково розповість про перебіг цього унікального спортивного дійства!

Фото з архіву Назарія Кішака

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Київ

Старобільський РТЦК та СП

Водій-зв’язківець (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кременчук

Старобільський РТЦК та СП

Старший механік-водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП