ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Приємно бачити, що офіцери розуміють важливість української мови для Збройних Сил і для суспільства»

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Березня 2021, 16:28

Сьогодні в оборонному відомстві військовослужбовці та працівники Збройних Сил слухали виступ доцентки Київського національного університету імені Тараса Шевченка Людмили Кравченко. Представницю Національної комісії зі стандартів державної мови запросили виступити з лекцією «Українська мова як чинник національної безпеки».

Основна частина виступу присвячена нашому «мовному» законодавству — Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Але пані Людмила не давала слухачам нудьгувати через лише юридично-правове інформування. В її лекції було багато корисної для військовослужбовців інформації.

Зокрема, вона розповіла, кому потрібно складати іспит з української відповідно до законодавства. І «заспокоїла» офіцерів тим, що їм не потрібен спеціальний сертифікат — достатньо мати документ про середню освіту, де зазначене вивчення мови.

Окремою важливою темою стала гібридна війна, частина якої — культурна складова. Пані Людмила зауважила, що російська інформаційна машина вдало й ефективно впливає на свідомість українців. Мова, історія, міфи, релігія — все підпадає під приціл московських пропагандистів. Тому викладач просить військових не нехтувати українською культурою — вона є носієм символів, віри, переконань, цінностей — усього, що намагаються знищити наші вороги.

Слухачам сподобався фрагмент документального фільму «Соловей співає, доки голос має». Людмила Кравченко дуже радить усім його подивитися (він є у вільному доступі в мережі). Спікерка використовувала багато цікавих слайдів. Один з них засвідчив думку американської фахівчині Національного університету оборони США, доктора Гвінет Сазерлін, яка окреслила психологічні подразники: пам’ять, мову і сприйняття. Це ми відчуваємо, коли «робота» ворожих спеціалістів інформаційного фронту зачіпає наші емоції.

Показово, що Людмила Кравченко процитувала видатного українця Володимира Івасюка, знищеного в радянські часи: «Ми, українці, з колиски стаємо націоналістами, якщо матері співають нам українські колискові. Тому нас переховують у концтаборах».

Важливість мови пані Людмила проілюструвала іншим прикладом: як президентка Литви Даля Грибаускайте кілька років тому привітала Україну й українців з Днем Незалежності, вимовивши всю промову українською.

Після лекції пані Людмила розповіла кореспонденту АрміяInform, що вже не вперше виступає в Міноборони. Вона читала лекцію військовим у 2018 році, згодом її стали запрошувати до інших військових частин. Дуже часто вона відвідує східні регіони.

На запитання, чи помічає викладачка результати своєї роботи, вона відповіла ствердно.

— Бачу, що наші офіцери, русифіковані радянською армією, поступово повертаються до української, — зауважує Людмила Кравченко. — Це добре видно по старшому поколінню, а молодше сприймає це дуже-дуже позитивно. Можу навести приклад: у геть зрусифікованій Одесі один офіцер почав навіть пісні писати українською! Ми справді маємо позитивні відгуки на нашу роботу — це дуже приємно і важливо.

Фото: Андрій Кондратенко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ (Оператор БПЛА)

від 20000 до 120000 грн

Ужгород

Перший відділ Ужгородського РТЦК та СП

Стpілець-зенітник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Старший механік автомобільної роти

від 21000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Військова частина А4476

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр